Tichete casnice 2025: Care sunt categoriile de persoane care pot beneficia de acest ajutor
Tichete casnice 2025: Care sunt categoriile de persoane care pot beneficia de acest ajutor
Ajutorul oferit de români pentru un ban in plus, este legal și recompensate de stat cu tichete casnice. Serviciile pot fi oferite celor care au nevoie de o menajeră, de o îngrijitoare pentru un vârstnic sau celor care au nevoie de o persoană care să aibă grijă de animalele lor de companie.
Tichete casnice 2025. Pot beneficia de astfel de tichete pentru activităţi casnice atât şomerii care beneficiază de indemizaţie de şomaj, cât şi cei care beneficiază de ajutoare sociale. Tichtele pot fi, ulterior, transformate în bani.
Statul acordă aceste tichete în scopul combaterii muncii la negru sau la gri. Totodată, tichetele oferă protecție socială și fiscală pentru prestatori și beneficiari.
Tichete casnice 2025. Ce tip de activităţi poţi presta ca să obţii acest tip de vouchere
Potrivit Legii, o “activitate casnică” este definită ca fiind o activitate ocazională, necalificată (servicii de curățenie/igienizare, servicii de spălătorie/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de pregătire a hranei, servicii de îngrijire personală, hrănire, supraveghere a persoanei dependente, activități desfășurate de bone) realizată de un prestator casnic, cu vârsta minimă de 16 ani, în beneficiul unui beneficiar casnic.
Meţionăm faptul că prestatorul casnic nu poate fi membru al familiei beneficiarului.
Până în prezent, aproximativ 30.000 de români, atât angajați, cât și șomeri, au prestat astfel de servicii casnice, dar doar 240 de angajatori au achiziționat tichete, conform datelor oficiale.
De unde pot fi recrutate persoanele care prestează activităţi casnice
Mulţi dintre cei care au nevoie de o menajeră sau de o bonă, apelează la cunoştinţe care să le poată recomanda ceea ce caută. Însă nu întotdeauna recomandările sunt sigure sau satisfăcătoare.
De aceea, pentru mai multă siguranţă, cei care au nevoie de persoane la curăţenie sau de îngrijitori pot apela la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Tarifele pentru aceste servicii variază de la un oraş la altul. În Capitală, de pildă, se solicită 70 de lei pentru călcatul rufelor, 100 de lei pentru plantarea pomilor și 150 de lei pentru a însoți un bătrân la medic.
Beneficiile acordării de tichete casnice
Până în prezent, au fost achiziționate 75.000 de tichete pentru munci casnice, începând din aprilie 2024. Valoarea unui tichet este de 15 lei și poate fi achiziționat fie direct de pe platformă, fie de la sediile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.
Un tichet casnic beneficiază de o impozitare redusă, astfel că, din valoarea sa de 15 lei, doar 3 lei sunt destinați statului.
Între furnizorul de servicii de activități casnice și beneficiarul acestora se formează o relație juridică bazată pe acordul lor mutual, nefiind necesar un document scris.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale pune la dispozitie o platformă electronică de evidență a activităților casnice, unde românii pot găsi oameni harnici, care își oferă serviciile ca prestatori casnici.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vremea în prima zi de Paște 2025 în România: Temperaturi mari și șanse reduse de precipitații
Vremea în prima zi de Paște 2025 în România: Temperaturi mari și șanse reduse de precipitații Meteorologii anunţă vreme frumoasă și caldă în prima zi de Paște 2025 în România. Vântul se va potoli, se vor reduce condițiile de precipitații, iar temperaturile vor crește din nou. Citește și: Cum va fi VREMEA de Paște 2025, […]
Bani de la stat ca să lași iarba să crească. Cum pot românii intra în posesia sumei meritate, din data de 15 iunie 2025
Bani de la stat ca să lași iarba să crească. Cum pot românii intra în posesia sumei meritate, din data de 15 iunie 2025 Unul dintre cele mai neobișnuite forme de ajutor, la o primă vedere, este cel dat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care îți oferă bani ca să lași […]