Testele medicale și vaccinurile vor putea fi făcute și în farmacii, începând de anul următor
Testele medicale și vaccinurile vor putea fi făcute și în farmacii, începând de anul următor
De la anul, pacienţii vor beneficia de servicii contra cost în farmacii. De exemplu, testele de glicemie sau de colesterol vor putea fi efectuate şi de un farmacist. Mai mult, tot acolo îşi vor putea face vaccinul gripal.
Ministerul Sănătăţii a elaborat de curând un ordin care le va permite farmaciilor să efectueze diferite servicii pentru pacienţi. Cum ar fi consilierea în anumite afecţiuni oncologice, sau efectuarea unor teste de verificare a glicemiei sau a colesterolului. Însă pentru asta, farmaciştii vor urma nişte cursuri în cadrul UMF şi abia apoi sunt declaraţi apţi în fața pacienţilor.
Reporter: „Se va face în farmacie şi vaccinul gripal. Nu toţi farmaciştii ştiu probabil să facă o injecţie.”
Mihaela Paraschiv, farmacist-șef: „M-am făcut farmacist că mi-a plăcut mai mult chimia decât fizica. Nu este nicio problemă pentru mine să fac un vaccin. Farmacistul poate să facă mult mai multe decât e oficial recunoscut că poate să facă.”
Pentru vaccinul gripal, de exemplu, trebuie un loc special amenajat şi dezinfectat după fiecare pacient. Cum ar fi biroul farmacistului.
Nu toate farmaciile vor putea acorda aceste servicii. Fie pentru că nu au un spaţiu adecvat, fie că nu şi permit să angajeze personal în plus.
Beatrice Speteanu, farmacist-șef: „Clar acelui pacient ar trebui să i se acorde un timp special, ar trebui să fie cu programare şi încă un farmacist care să fie dispus să stea doar pentru acest lucru. Presupune angajare de personal. Trebuie să existe circuite separate pentru cine vine pentru consiliere, cine vine screening, cine vine pentru vaccinare. Nu se poate ca acum, un pacient care este bolnav să stea să aştepte după unul care caută suplimente sau cosmetice.”
Femeie: „Este o idee grozavă pentru că nu mai stai la coadă la doctor nu ştiu câte ore, poate că te grăbeşti.”
Beatrice Speteanu, farmacist-șef: „Cel mai uşor ar fi pentru cei care vor o glicemie sau un colesterol, inclusiv la cost. Decât să cumperi un aparat şi consumabilele, este mai ușor să vii o dată în farmacie cu programare.”
Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Noi discutăm în acest moment cu Casa de Asigurări de Sănătate. Se urmăreşte ca o mare parte să fie decontate alte servicii, vor fi plătite chiar de pacienţi.”
Serviciile acordate de farmacişti vor completa activitatea medicilor de familie.
Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciştilor: „Ar trebui să se lege foarte bine cu activitatea medicilor de familie. Informaţia colectată trebuie să ajungă şi să închidă cumva cercul la medicul de familie. Orice determinare de parametrii biologici făcută în farmacie va avea relevanță numai dacă va fi transmisă medicului de familie.”
Ghidurile de implementare vor fi făcute în următoarele 2 luni, iar farmaciile vor trebui să le pună în aplicare în alte trei luni.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]