Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Termenul pentru montarea repartitoarelor de căldură s-a prelungit cu un an! SANCȚIUNI pentru românii care nu respectă limita de timp

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatul a adoptat marți un proiect de lege care prelungește termenul pentru montarea repartitoarelor de căldură cu un an.

Această inițiativă, propusă de senatorii liberali, PSD și UDMR, urmează să ofere sprijin financiar persoanelor vulnerabile pentru implementarea acestor dispozitive. Proiectul va fi supus votului final în Camera Deputaților, conform Agerpres.

Scopul proiectului de act normativ este, de asemenea, să extindă termenul de instalare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024, pentru a oferi rezidenților oportunitatea reală de a implementa măsurile necesare pentru economisirea energiei.

Obligația statelor membre de a transpune în legislația națională dispozițiile privind contorizarea a expirat la 25 octombrie 2020. Această obligație vizează inclusiv consumatorii finali de încălzire centralizată, stabilind un termen limită (1 ianuarie 2027) pentru modernizarea sau înlocuirea contoarelor și repartitoarelor de costuri pentru energia termică deja instalate, cu dispozitive care pot fi citite de la distanță.

Proiectul de lege prevede și sancțiuni pentru nerespectarea termenului-limită privind montarea repartitoarelor, sancționându-se cu amendă de până la 1.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 325/2006, republicată.

În plus, propunerea legislativă include măsuri pentru acordarea de sprijin financiar populației vulnerabile pentru compensarea costurilor legate de achiziția și montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică. Această compensare ar urma să fie finanțată cu 375 milioane de lei din Fondul pentru Modernizare.

Citește și: Cum va fi VREMEA la sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024: Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Inițiatorul proiectului menționează că acordarea acestui sprijin va începe pentru categoriile de persoane eligibile, extinzându-se ca o continuare a măsurii de sprijin pentru compensarea prețului la energie prin utilizarea cardurilor de energie. Valabilitatea acestor carduri ar urma să fie prelungită până la 31 martie 2024, contribuind la economii semnificative în bugetul statului prin utilizarea infrastructurii existente. Această inițiativă este în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene privind eficiența energetică și contribuie la îmbunătățirea eficienței energetice și modernizarea sistemelor energetice.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea