Rămâi conectat

Actualitate

Termenul limită pentru restituirea banilor pentru „Cuminţenia Pământului” s-a prelungit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Termenul până la care se face restituirea banilor donaţi pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2019, în baza unei  ordonanţe de urgenţă adoptată în şedinţa de Guvern de ieri, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

„Iniţial, termenul era de 31 decembrie anul acesta. (…) Sunt totuşi proceduri în care sunt implicate şi alte instituţii şi, de aceea, a fost luată această decizie”, a explicat Barbu, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că suma restituită până în prezent către cei care au donat pentru achiziţia „Cuminţeniei Pământului” este de 359.473 de lei dintr-un total de 5 milioane de lei.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă  a fost de 1.163.032 de euro.

În 2016, Guvernul a reglementat posibilitatea celor care au dat bani pentru „Cuminţenia Pământului” de a solicita în scris Ministerului Culturii restituirea sumelor donate, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei care vizează achiziţionarea lucrării lui Constantin Brâncuşi.

De asemenea, tot atunci, Executivul anunţa că un acord cu proprietarii „Cuminţeniei Pământului” stabilea un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20 decembrie 2016.

Tot în 2016, s-a reglementat şi situaţia în care nu vor putea fi identificaţi toţi donatorii sau în care aceştia nu îşi vor exercita opţiunea privind restituirea sumelor donate. Totodată, Executivul a stabilit şi felul în care se va constitui Fondul „Brâncuşi”, care va fi gestionat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în vederea achiziţionării de opere de artă contemporană şi bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil.

Lucrarea „Cuminţenia Pământului” a fost realizată în 1907 şi expusă pentru prima dată la Bucureşti în 1910. În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura „Cuminţenia Pământului” inginerului Gheorghe Romaşcu. În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, ea a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Sursa Economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea