Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Terapie prin teatru, cu ajutorul unui actor francez, pentru persoanele cu dizabilități internate într-un centru din Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Beneficiarii serviciilor Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Galda de Jos (CRRNPAD), împreună cu personalul de specialitate, au experimentat și „s-au jucat de-a teatrul” la căminul cultural din localitate, sub îndrumarea actorului profesionist Fabrice Dubusset, director artistic al companiei Procede Zebre din Vichy – Franța.

La propunerea lui Jean-François Barlet, reprezentant al  Asociației Cusset – Aiud Échange et Partage, vechi prieten și partener al beneficiarilor din CRRNPAD Galda de Jos, cu sprijinul Cluburilor Rotary din Alba și Vichy, care au achitat cheltuielile de deplasare și cazare, Fabrice Dubusset a venit cu un proiect artistic care a explorat potențialele calități actoricești ale beneficiarilor și angajaților CRRNPAD Galda de Jos.

„Activitatea se desfășoară sub conceptul că toți oamenii sunt valoroși și pot să exprime, să transmită emoții, mesaje, care să evoce istoria comunității, a localității, a clădirilor, să arate chipul discriminărilor,  prejudecăților, iar cel mai ieftin, plăcut  și eficient mod de a face acest lucru poate fi «jocul de-a teatrul», chiar dacă participanții nu sunt profesioniști”, a spus Valentin Frăcea, directorul general al DGASPC Alba.

El a precizat că cei 48 de beneficiari care au participat în prima zi la teatru și cei 16 participanți din ziua următoare, împreună cu personalul de specialitate, au avut parte de o experiență inedită, în care fără a se vorbi prea mult au putut să-și imagineze și să exprime prin mimică, gesturi, posturi corporale anumite stări emoționale și sentimente.

„Feedbackul celor două zile a fost unul pozitiv, atât din partea beneficiarilor care au descoperit «calități pozitive neașteptate la angajați și colegi», cât și din partea angajaților, care consideră benefică continuarea acestui proiect și pentru ei, dar mai ales pentru persoanele cu dizabilități ocrotite în CRRNPAD Galda de Jos. Acest proiect va continua cu cei 16 beneficiari care și-au exprimat dorința de a participa și care au «rezistat» timp de 6 ore, zilnic, în această «joacă de-a teatrul» asiduă, solicitantă și distractivă în același timp, descoperindu-se pe ei și pe cei de lângă ei altfel, următoarele întâlniri cu domnul Fabrice Dubusset fiind programate în 4 și 5 iulie”, a concluzionat directorul general Valentin Frăcea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Șofer de 35 de ani din Mogoș, suspectat de faptul că s-ar fi urcat la volan sub drogurilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șofer de 35 de ani din Mogoș, suspectat de faptul că s-ar fi urcat la volan sub drogurilor Un șofer de 35 de ani din Mogoș este suspectat de faptul că s-ar fi urcat la volan sub drogurilor. Citește și: FOTO Elevii Liceului Teoretic Teiuș, de vorbă cu doi deținuți din Penitenciarul Aiud, despre prevenirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea