Terapie prin călărie pentru copiii cu dizabilităţi
La manejul din Leorinţ, comuna Rădeşti, sub deviza „Pe cal toţi suntem egali!”, a avut loc o acţiune ocazionată de împlinirea unui an de la demararea hipoterapiei de către copiii cu dizabilităţi, membri ai Asociaţiei Hip – Tep Aiud. Activitatea a fost organizată de Fundaţia pentru Comunitate (care a finanţat terapia pentru 7 copii cu dizabilităţi pentru o perioadă de 10 luni), împreună cu Consiliul Judeţean Alba, Primăria Rădeşti şi cu sprijinul unor sponsori.
„După cum ne arată şi denumirea acestei acţiuni «Pe cal toţi suntem egali!», am reuşit să reunim în această terapie atât copii cu nevoi speciale cât şi copii care doresc să călărească. Copiii cărora se adresează acest tip de terapie în cele mai multe cazuri se tem de viaţă, de cei din jur, de a petrece timpul în aer liber şi nu au curajul să accepte provocările vieţii. Hipoterapia se caracterizează prin folosirea calului în cadrul unor activităţi speciale orientate pentru a deprinde un bogat spectru de obiective terapeutice, cognitive, fizice, emoţionale, sociale, educaţionale şi comportamentale. Chiar dacă exerciţiile pe care le fac nouă ni se par simple, ele sunt rezultatul muncii de echipă între copil – cal – terapeut. Fiecare componentă a tridei are un rol important în obţinerea rezultatelor. Aruncarea unei mingi, prinderea unui obiect, rotirea mingii în jurul corpului sunt exemple simple, dar pe cal implică atenţie, concentrare, răbdare, coordonare, echilibru din partea copilului”, a declarat Arpad Gazda, preşedintele Fundaţiei pentru Comunitate.
În cadrul manifestării, au avut loc un concurs de îndemânare pentru copiii cu dizabilităţi din programul de sănătate derulat de Asociaţia HIP-TEP, un concurs de voltijă, concursul de îndemânare pentru copii până la 14 ani şi călărie independentă pe un traseu cu obstacole. Au fost prezente peste 200 de persoane, printre care vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb, viceprimarul din Rădeşti, Alin Nicula – primar interimar al comunei, primarul Aiudului, Horaţiu Josan şi viceprimarul Adalbert Krecsak, preşedintele UDMR Alba, Krisztian Kovats, prof. Dumitru Panţa – inspector şcolar pentru învăţământ special la IŞJ Alba.
La întrecerile hipice au luat parte copii de la Asociaţiile Hipice din Piteşti şi Deva, Clubul Sportiv „Incitato” Cluj-Napoca, Asociaţia HIP-TEP Aiud şi Fundaţia „Drum bun călare” Szentes, Ungaria.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Festival cultural de amploare în 2025 în Alba: Discuții cu președintele Uniunii Scriitorilor
Festival cultural de amploare în 2025 în Alba: Discuții cu președintele Uniunii Scriitorilor La împlinirea a 140 de ani de la nașterea cardinalului Iuliu Hossu, personalitate marcantă a culturii naționale, la inițiativa Consiliului Județean Alba, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Consiliului Județean Alba și cei ai Uniunii Scriitorilor din România. Scopul […]