Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Tentativă de suicid la Penitenciarul Aiud

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe adresa redacţiei ziarului Unirea au sosit mai multe scrisori din partea deţinuţilor din Penitenciarul Aiud, în mare parte aceştia reclamând presupuse abuzuri la care au fost supuşi de angajaţii acestei unităţi. Acum o săptămână, mai exact în 27 februarie, doi dintre deţinuţi au declarat greva foamei. Refuzul hranei a durat doar două zile, până în 28 februarie. În 2 martie, deţinutul Lungu Cosmin Corneliu (a cărui probleme au mai fost publicate în ziarul Unirea din 23 februarie 2012) a încercat să se spânzure, în celula sa, invocând faptul că „abuzurile asupra sa continuă”.
„… în ziua de vineri 2 martie 2012 a fost critică. Am avut o depresie în urma presiunilor psihice, la care am clacat, nemaiţinând cont că am crescut doi copii minori şi o familie care mă susţine şi mă iubeşte foarte mult. Am ales calea diabolică de a mă spânzura lăsând un bilet de adio colegilor din cameră, mai precis lui Vinţan Alin. În momentul comiterii actului în sine, acesta a auzit cum am împins scaunul şi a bătut în uşă anunţând pe d-nul Avram Radu care împreună cu d-nul Truţă şi băieţii de la grupa de intervenţie m-au salvat în momentul în care eram umflat la faţă şi inconştient. …(…) nimeni să nu facă ce am făcut eu, că viaţa e mai presus de toate”, ne-a scris Lungu.

Răspunsul comisarului şef Valentin Nazare, şeful Penitenciarului Aiud:
„În data de 27.02.2012, persoanele private de libertate Lungu Cosmin Corneliu şi Vieriu Gelu, cazate în aceeaşi cameră de deţinere, au informat în scris despre faptul că doresc să protesteze împotriva măsurilor de siguranţă ce sunt stabilite de administraţia locului de deţinere în cazul lor, declarând refuz de hrană. în temeiul art. 36 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv art. 215 din H.G. nr. 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/ 2006. Persoanele au fost audiate de conducerea penitenciarului, ocazie cu care le-au fost explicate urmările dăunătoare la care se pot expune precum şi mijloacele legale la îndemână pentru rezolvarea problemelor invocate. Ca urmare a hotărârii lor, a fost sesizat judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, acesta i-a audiat şi, în baza declaraţiilor scrise, a dispus declanşarea procedurilor specifice. Persoanele private de libertate în cauză au fost mutate la infirmeria unităţii pentru supraveghere atentă şi asigurarea asistenţei medicale corespunzătoare. De asemenea, în conformitate cu procedurile stabilite în astfel de situaţii, acestora li s-a acordat consiliere individuală de către personalul Serviciului educaţie şi asistenţă psihosocială; în data de 28.02.2012, ca urmare a declaraţiilor scrise ale celor două persoane private de libertate prin care îşi exprimau dorinţa de a înceta această formă de protest, acestea au fost mutate pe secţia de deţinere”.

La Penitenciarul Aiud, liberarea condiţionată nu se negociază, indiferent de presiuni sau strategii
„Administraţia Penitenciarului Aiud subliniază că aplicarea regimului legal de deţinere, derularea procedurilor specifice vizând siguranţa penitenciarului şi ansamblul activităţilor privind analiza propunerii de acordare a liberării condiţionate nu pot constitui subiect de negociere în afara cadrului legal, indiferent de eventualele presiuni sau „strategii” la care ar putea recurge unele persoane private de libertate. Vă asigurăm că persoanele petente vor beneficia în continuare de sprijinul şi îndrumarea personalului de specialitate, în vederea conştientizării şi asumării situaţiei în care se află, pentru rezolvarea punctuală şi strict în cadrul legal a tuturor problemelor invocate, cu garantarea tuturor drepturilor şi libertăţilor prevăzute de legislaţia în vigoare. Nu încurajăm erijarea unor persoane private de libertate în lideri sau reprezentanţi ai unor grupuri de deţinuţi, penitenciarul având create mecanismele şi procedurile ca fiecare să-şi poată face cunoscute problemele în mod individual şi să primească răspuns competent” a declarat pentru ziarul Unirea comisarul şef Valentin Nazare.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea