Țeapă cu premii prin telefon: un albaiulian a făcut cadou escrocilor 2.500 de lei
Un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia i-a sesizat pe polițiștii din oraș că a fost victima unei infracţiuni de înşelăciune. Acesta a declarat că a fost contactat pe telefonul fix de către o persoană care s-a prezentat ca fiind de la societatea de telefonie şi i-a spus că a câştigat un premiu în valoare de 5.000 de euro şi un televizor însă pentru a intra în posesia premiului trebuie să plătească o taxă iniţială de 1.355 lei.
”După ce bărbatul a achitat suma de 1.355 lei printr-un serviciu de transfer rapid, aceeaşi persoană i s-a solicitat să mai achite suma de 1.150 lei reprezentând alt comision, lucru pe care păgubitul l-a făcut. Ulterior bărbatul a realizat că a fost înşelat şi a sesizat poliţia.”, precizează reprezentantul IPJ Alba.
Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorului faptei de înşelăciune şi tragerea acestuia la răspundere penală.
”Cu toate că în ultima perioadă de timp Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a informat cetăţenii cu privire la măsurile ce trebuie să şi le ia pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune, comise prin diverse moduri de operare, se constată că, mai sunt persoane care, din naivitate sau prea multă credulitate, precum şi din dorinţa de a obţine câştiguri mari şi imediate, cad în cursa întinsă de diverşi escroci”, spune Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al instituției.
Iată câteva recomandări menite să sporească atenţia cetăţenilor astfel încât să fie evitată victimizarea lor prin săvârşirea unor astfel de infracţiuni:
– fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi din senin prin telefon că aţi câştigat bunuri şi sume importante de bani.
– manifestaţi prudenţă atunci când un străin vă cere să-i daţi telefonic date cu caracter personal (nume, adresă, număr de cont) şi cu atât mai mult când vă cere să plătiţi diverse favoruri pentru a intra în posesia aşa – zisului premiu.
– adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau verificaţi amănunţit datele la firmele unde se presupune ca sunteţi câştigător înainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani.
– fiţi suspicioşi faţă de orice promisiune care v-ar garanta câştiguri băneşti substanţiale sau faţă de o afacere pe care nimeni nu o mai poate face.
– nu discutaţi cu străinii despre situaţia dumneavoastră financiară şi nici nu oferiţi bani pentru diverse promisiuni.
– nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont sau să cumpăraţi cartele telefonice pre-pay şi să transmiteţi codurile de reîncărcare, pentru a intra în posesia unor aşa-zise premii.
– nu permiteţi accesul în casă persoanelor necunoscute care vă oferă diverse produse sau promoţii atrăgătoare.
– în cazul în care sunteţi victima unei astfel de infracţiuni, apelaţi cu încredere poliţia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]