Taxa pe lux 2024: Cum se aplică și ce sume vor plătii proprietarii de locuințe și mașini scumpe
Taxa pe lux: Cum se aplică și ce sume vor plătii proprietarii de locuințe și mașini scumpe
Taxa pe lux, o nouă taxă impusă de statul român pentru locuințele și mașinile scumpe, a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2024.
Potrivit Legii 296/2023, impozitul special se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii sau a autoturismului și plafonul de 2,5 milioane de lei pentru clădiri și 375.000 de lei pentru mașini.
În cazul locuințelor, valoarea impozabilă este stabilită de organele fiscale locale, pe baza grilei de evaluare a proprietăților imobiliare. Pentru mașini, valoarea de achiziție este cea trecută în contractul de vânzare-cumpărare.
Exemplu: O locuință cu o valoare impozabilă de 3 milioane de lei va fi impozitată cu 0,3% x (3.000.000 – 2.500.000) = 15.000 de lei.
În cazul unei mașini cumpărate cu 400.000 de lei, taxa pe lux va fi de 0,3% x (400.000 – 375.000) = 7.500 de lei.
Taxa pe lux se plătește anual, până la data de 31 decembrie inclusiv a anului de impunere. Persoanele fizice care dețin locuințe sau mașini scumpe trebuie să depună o declarație la ANAF până la data de 30 aprilie inclusiv a anului de impunere.
Declarația se poate depune online, pe site-ul ANAF, sau la sediul organului fiscal competent.
Taxa pe lux este o măsură fiscală controversată, criticată de unii economiști care consideră că este o taxă regresivă, care va afecta în special persoanele cu venituri medii și mari.
Susținătorii taxei pe lux spun că aceasta este o măsură necesară pentru a reduce inegalitatea socială și pentru a colecta venituri suplimentare pentru bugetul statului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii