„Taxă la taxă”: Ce vor plăti în plus, de la 1 august 2025, românii ce au mașini pe benzină și motorină
„Taxă la taxă”: Ce vor plăti în plus, de la 1 august 2025, românii ce au mașini pe benzină și motorină
Decizie pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Printre noile măsuri fiscale prezentate miercuri de premierul Ilie Bolojan se regăsesc creșterea cotei TVA și a accizelor aplicate alcoolului, carburanților și produselor din tutun. Aceste modificări vor conduce, în mod inevitabil, la scumpiri. Iată estimările privind noile prețuri pentru benzina, motorina și alte produse afectate.
Decizie pentru cei cu mașini pe benzină și motorină
Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri, 2 iulie 2025, un set de măsuri fiscale drastice, care vor conduce la creșterea prețurilor. Printre principalele modificări se numără majorarea cotei standard a TVA de la 19% la 21%, precum și o creștere de 10% a accizelor aplicate combustibililor, băuturilor alcoolice și produselor din tutun.
Ambele măsuri sunt programate să intre în vigoare la data de 1 august, moment din care se estimează o creștere generalizată a prețurilor.
Citește și: Economistul Radu Georgescu: TVA, accize și taxe vamale. Americanii vor să schimbe paradigma economică actuală
Decizie pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Cât vor costa carburanții începând din luna august
În România, carburanții sunt supuși unui sistem de taxare cumulativă, cunoscut sub denumirea de „taxă la taxă”. Concret, la prețul stabilit de comerciant se adaugă acciza, care are o valoare fixă, iar ulterior se aplică TVA ca procent din totalul format din prețul de bază plus acciză. Astfel, taxa pe valoare adăugată se aplică inclusiv asupra accizei.
Deocamdată, nu poate fi stabilit cu exactitate care va fi prețul final al carburanților la data de 1 august, când vor intra în vigoare majorările de TVA și accize, deoarece acesta depinde de factori variabili precum prețul internațional al petrolului sau cursul de schimb leu-dolar. Totuși, pot fi realizate estimări orientative care să ofere o imagine asupra sumei suplimentare pe care românii o vor plăti la pompă.
Așadar, potrivit economica.net, în condițiile în care prețul actual al motorinei este de aproximativ 7,4 lei pe litru – nivel mediu practicat în prezent la benzinăriile din România – majorările fiscale programate pentru 1 august ar putea duce prețul la circa 7,8 lei pe litru. Această creștere estimată de aproximativ 40 de bani pe litru este rezultatul cumulării majorării accizei cu 10% și a creșterii cotei de TVA de la 19% la 21%.
Pentru benzina, s-a luat ca reper un preț mediu de 7,1 lei pe litru. După aplicarea majorării accizei cu 10% și a noii cote de TVA de 21%, prețul estimat va ajunge la aproximativ 7,53 lei pe litru. Astfel, litrul de benzină se va scumpi cu circa 43 de bani, potrivit calculelor realizate de sursa menționată.
Premierul Bolojan a anunțat că pentru motorina utilizată de companiile de transport va fi introdusă o schemă de sprijin.
România înregistrează un consum anual de aproximativ opt milioane de tone de carburanți, majoritatea reprezentată de motorină.
Alte scumpiri care vor avea loc în perioada următoare
Măsurile fiscale prezentate de premierul Bolojan nu vor influența doar prețurile carburanților. De asemenea, băuturile alcoolice vor înregistra scumpiri, iar prețul mediu al unui pachet de țigări este estimat să crească cu aproximativ 1,5 până la 2 lei, dintre care jumătate de leu provine doar din majorarea cotei de TVA de la 19% la 21%. Astfel, prețul mediu al unui pachet de țigări ar urma să ajungă la circa 30 de lei.
Măsura privind „creșterea a restului cotelor reduse de TVA la 21%” va conduce la majorarea prețurilor pentru sistemele de încălzire, panourile solare și bateriile de stocare achiziționate de persoane fizice, precum și pentru alte produse care beneficiau anterior de cote reduse de TVA, în cazul în care această modificare va fi implementată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]