Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac şi-a deschis porţile. Zeci de expozanţi şi standuri atrăgătoare, tabără naţională de pictură şi concursuri gastronomice şi de pescuit.

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

A devenit deja o tradiţie ca în prima decadă a lunii septembrie, la Albac, în inima Munţilor Apuseni să-şi dea întâlnire reprezentanţi de seamă ai turismului rural din toate zonele ţării.

Ceea ce, să recunoaştem, reprezintă deopotrivă o mândrie pentru judeţul Alba şi Munţii Apuseni, dar şi o obligaţie de a reuşi, prin această formă de promovare,  să atragă an de an tot mai mulţi turişti în zonă. Asta deoarece, în aceste vremuri de criză, turismul rural poate reprezenta o mare şansă pentru un trai mai bun în zonă, având în vedere slaba dezvoltare industrială şi şomajul ce bântuie cu succes pe aceste meleaguri.

 Sub aceste auspicii, astăzi, începând cu ora 10.00, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a VIII-a ediţii a Târgului Naţional de Turism Rural, pe scena din faţa sălii de sport din centrul comunei, unde au  fost prezenţi primarul comunei Albac, Tiberiu Todea, preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel, deputatul moţilor – Corneliu Olar, Emil Comşa- preşedintele ANTREC – filiala Alba, Alin Cucui şi Florin Roman – vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Alba, Ştefan Bardan – fost prefect de Alba şi posibil candidat la Camera Deputaţilor pe colegiul Alba, Dragoş Tănase – director general Gold Corporation, Ştefan Pădure – preşedintele Asociaţiei pentru promovarea alimentului românesc  precum şi mai mulţi primari, viceprimari şi consilieri locali din Munţii Apuseni, dar şi numeroşi localnici.

Gazda primitoare a participanţilor la târg, primarul Tiberiu Todea, le-a adresat tuturor un călduros bun venit la această nouă ediţie şi a ţinut să le mulţumească, în primul rând, celor care au avut iniţiativa de a înfiinţa acest târg, domnului Emil Comşa – ANTREC, domnului Ion Dumitrel şi echipei CJ Alba,  cât şi tuturor locuitorilor de pe Valea Arieşului sau a celor din comuna Albac precum şi tuturor celor care au avut un aport la promovarea turismului românesc şi turismului pe Valea Arieşului. Totodată, acesta  şi-a exprimat satisfacţia că de la an la an creşte participarea cu standuri de promovare a turismului rural a operatorilor şi firmelor din majoritatea zonelor ţării şi chiar şi de peste hotare.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a subliniat la rându-i importanţa organizării anuale a acestui târg, aici în Munţii Apuseni, zonă de o frumuseţe rară, care prin dezvoltarea infrastructurii rutiere şi turistice poate deveni în viitor o adevărată Elveţie, o perlă a turismului românesc.

Deputatul Munţilor Apuseni, Corneliu Olar şi-a cerut scuze public în numele politicienilor pentru ceea ce se întâmplă în România, şi ca de fiecare dată, a ţinut să menţioneze că moţii au rămas verticali şi de această dată şi că el va lupta în continuare pentru ei.

După tăierea panglicii inaugurale şi primirea oficialităţilor cu pâine şi sare, s-au îndreptat cu toţii spre sala de sport, unde au vizitat  standurile expoziţionale. Printre cei care au expus s-au numărat Asociaţia speologica „Sfinx” Gârda de Sus, ANTREC – filiala Alba, AJVPS Alba, Salvamont Alba, Alba Sport Vision, ACR Alba, Primăria Nucet, Primăria Horezu, Primăria Aiud, Primăria Costeşti, Muzeul Naţional al Unirii Alba, câteva comune din Apuseni: Avram Iancu, Horea, Albac, Vadu Moţilor, Vidra, precum şi numeroase pensiuni din toată ţara.

Fiecare expozant şi-a prezentat propria ofertă turistică (hărţi, pliante, fotografii, cărţi de vizită, cd-uri, etc) etalându-şi în acelaşi timp şi produsele cele mai reprezentative din zona din care a provenit, îndeosebi  produse culinare,  băuturi din fructe de pădure, vinuri, obiecte meşteşugăreşti din lemn sau ceramică şi altele.

Începând cu ora 11.30, a avut loc vernisajul expoziţiei „Desenul caselor din APUSeni”, aflată la cea de-a doua ediție, unde au fost expuse lucrări ale artiştilor din Tabăra Naţională de Pictură.

S-au vizitat apoi expoziţiile meşterilor populari, amenajate în pavilionul adus de CJ Alba. Au expus meşteşugari din judeţele Alba, Sibiu, Arad, Cluj, Hunedoara, Timiş, Vâlcea, care au prezentat păpuşi, ţesături (costume populare, traiste, feţe de masă şi altele), icoane pe sticlă, lemn şi pe piele, obiecte din lemn ornamentate cu motive populare sau religioase (doniţe, tulnice, ciubere, furci de tors, tacâmuri), ceramică (oale, farfurii, vase), împletituri din nuiele, opinci, lumânări ornamentale, brăţări, pălării de paie etc.

În continuare au avut loc seminarii de promovare a turismului şi concursul gastronomic.

În cadrul târgului are loc şi un concurs de pescuit „Cupa Aventuri în Apuseni”, care se desfăşoară pe parcursul a 3 zile, prima manşă având loc ieri, cea de-a doua astăzi de la ora 15.00,  iar cea de-a treia mâine. Concursul se va încheia duminică, la ora 13.30, cu o festivitate de premiere.

Programul evenimentului

Sâmbătă, 8 septembrie
9.00 Concurs de pescuit „Cupa aventuri în Apuseni” – manşa a II-a
10.00 Deschiderea oficială a Târgului Naţional de Turism Rural Albac – ediţia a VIII-a. Vizitarea stand-urilor
11.30 Vernisajul expoziţiei „Desenul caselor din APUSeni”– Tabăra naţională de pictură
14.00 Seminarii
14.00 Gastronomie
15.00 Concurs de pescuit „Cupa aventuri în Apuseni” – manşa a III-a
16.00 Vizită la pensiuni

Duminică, 9 septembrie
8.00 Concurs de pescuit „Cupa Aventuri în Apuseni” – manşa IV
13.00 Gastronomie
13.30 Festivitatea de premiere a concursului de pescuit
14.30 Spectacol folcloric

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul local Albac în parteneriat cu ANTREC România, filiala Alba.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea