„Ţara asta”!
A trecut şi Ziua Naţională a României, fad, excesiv de politizată, cu huiduieli, sudalme şi vorbe de ocară, aşa cum se întâmplă de la revoluţie încoace. Arborarea drapelului naţional pe casele oamenilor a devenit aproape o ruşine. Nimeni nu mai simte niciun fior de înălţare, făuritorii Marii Uniri au fost uitaţi. Ce să mai discutăm de patriotism! L-am văzut pe premierul Emil Boc vorbind la televizor şi spunând de „ţara asta”. Şi nu se referea la Mozambic sau la Namibia, pentru că atunci l-aş fi înţeles. Din nefericire, mai toţi politicienii se exprimă la fel. Chiar şi confraţii noştri din mass – media, care în goana nebună după rating nu se dau în lături de a băhuli, în fel şi chip „ţara asta”. Ce să mai vorbim de preşedintele Băsescu, cel care cu sictiru-i caracteristic îndemna medicii, profesorii şi artiştii să-şi părăsească meleagurile natale…
Şi dă-i cu „ţara asta” „în sus şi-n jos”. Totul pe un ton de lehamite, de parcă ar vrea să ne convingă de faptul că „asta-i ţara voastră şi noi nu putem s-o schimbăm! Dacă nu vă place… valea!”. Au auzit ei oare vreun italian să spună „questo paese” sau un francez zicând „ce pays”, când vine vorba de Italia ori Franţa? Eu cred că nu. Vor adăuga întotdeauna un pronume posesiv, „nostra paese” sau „notre pays”, tocmai pentru a sublinia legătura indistructibilă cu pământul pe care s-au născut. Şi când pronunţă aceste cuvinte se simte o dulceaţă de miere în glasul lor…
Numai politicienii români vorbesc de „ţara asta”, ca şi când pentru ei ar fi o bătaie de la Cel de Sus, că au ajuns unde sunt acum şi trebuie să o scoată din prăpastia în care tot ei au azvârlit-o. Au instinctul de câine dingo, care odată ce apucă în turma de oi, nu se opreşte după ce a ucis un animal şi apoi să-l mănânce, ci continuă să omoare tot ce e viu în jurul lui. Aşa şi cu mai marii zilei, acumulează averi după averi, fără să le pese că cei mulţi o duc extrem de greu. N-au vândut „ţara asta” en-gros, ci pe felii, cu tot ce se afla deasupra şi în subsol. Dar n-au făcut-o degeaba, ci pe comisioane grase. Iar acum, că tot nu mai au ce scoate la mezat, dau din colţ în colţ!
Sărbătoarea Naţională a „ţării ăsteia” a ajuns o bătaie de joc. Ungurii umblă cu drapelul roş-alb-verde de-a lungul şi de-a latul României, iar când s-a pus problema organizării unui concert cu muzica lui Enescu şi Bartok, român şi el la origine, în Budapesta, am fost trataţi cu flit de autorităţile maghiare. Vicepreşedintele Parlamentului Europei, „românul” Laszlo Tokes susţine că pe 1 Decembrie este în doliu, în semn de protest pentru faptul că Transilvania a fost ruptă samavolnic din trupul Ungariei Mari. Peste Prut, fostul preşedinte Voronin spunea în limba rusă, că se opune sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în Republica Moldova. Şi colac peste pupăză, întâiul om în „ţara asta”, Traian Băsescu, în loc să primească defilarea gărzii de onoare sub Arcul de Triumf, a plecat cu treburi „foarte importante” în Kazahstan… Oare aşa ar fi procedat Berlusconi, pe 2 iunie sau Sarkozy, la 14 iulie?
Spiritul Alba Iuliei s-a diluat în apa Dâmboviţei, în oraşul despre care, naivul Slavici scria că „Soarele pentru toţi românii, de la Bucureşti răsare”. Acolo unde parada militară şi festivităţile de Ziua Naţională au devenit o corvoadă, obstrucţionând circulaţia potentaţilor. Acolo unde Pro TV îşi sărbătoreşte propria aniversare, lansând în eter doar imagini cu miile de compatrioţi care se calcă în picioare pentru un blid de fasole, nişte sarmale şi un pahar de vin!
„Ţara asta” nu mai este demult a românilor, ci un ţinut unde şi-au făcut loc impostorii şi locuitorii de ocazie. Abia acum am înţeles pe deplin cuvintele lui Octavian Paler: „Eu am o singură patrie, restul sunt ţări!”. Din păcate, pentru foarte mulţi, România nu mai este „patria”, ci… „ţara asta”!
Dumitru HENEGAR
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi