Rămâi conectat

Actualitate

Sute de funcționari dați afară de la Senat. Ilie Bolojan taie în carne vie pentru reformarea instituției: ”Vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Sute de funcționari dați afară de la Senat. Ilie Bolojan taie în carne vie pentru reformarea instituției: ”Vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar”

Ilie Bolojan, președintele Senatului, a anunțat o serie de măsuri drastice menite să reformeze instituția, prin aprobarea a două memorandumuri care vizează îmbunătățirea activității legislative și reducerea cheltuielilor publice.

În cadrul unei declarații publice, Bolojan a prezentat direcțiile principale ale reformei, afirmând că este necesară o reorganizare a aparatului administrativ și a structurii Senatului, pentru a asigura un proces legislativ mai eficient și mai puțin costisitor.

„Ieri s-au aprobat două memorandumuri care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului și urmărim câteva direcții: pe de o parte, să avem un aparat profesionist și eficient, să îmbunătățim procesul legislativ, să avem un regulament de funcționare cât mai bun, pentru ca să avem o dezbatere corectă și civilizată în sălile de ședință ale Senatului și să ne îmbunătățim relațiile cu celelalte instituții”, a declarat Ilie Bolojan. Una dintre principalele măsuri anunțate este reducerea personalului administrativ, care va duce la economii semnificative.

Bolojan a explicat că în ultimele zile au fost identificate numeroase nereguli legate de angajările făcute în trecut, care au dus la o supradimensionare a aparatului administrativ al Senatului. Astfel, a fost pusă în aplicare o reformă care va duce la desființarea a sute de posturi, iar numărul total al angajaților va scădea semnificativ.

Citește și: Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor”

„Am constatat că avem în multe locuri personal supradimensionat. Pe lângă fiecare comisie parlamentară sunt un număr de experți și, dacă în unele comisii se justifică numărul mare – cum ar fi la Comisia juridică sau la buget –, la o comisie de regulament să ai cinci oameni care să explice ce fac în cele două luni este mult”, a adăugat Bolojan.

În total, de la 796 de posturi, Senatul va ajunge la aproximativ 618 posturi, iar Bolojan este convins că, deși vor fi reduse posturi, activitatea instituției nu va avea de suferit.

Legea normalității: „Vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar”

Un alt punct important al reformei vizează regimul personalului din cabinetele demnitarilor. Bolojan a explicat că, în loc ca personalul să rămână pe posturi pe perioadă nedeterminată, așa cum se întâmpla în trecut, va fi adoptată o practică mai normală, conform căreia personalul va veni și va pleca odată cu demnitarul respectiv.

„La Senat, în loc ca personalul care lucrează pe lângă cabinetele demnitarilor să vină și să plece cu aceștia, a fost posibilă angajarea directă pe perioadă nedeterminată. Astfel, au fost angajări peste angajări și am ajuns ca o persoană care ocupă o funcție de conducere în Senat să nu își poată aduce niciun colaborator, ci găsește niște oameni aduși anterior, a căror preocupări sunt diferite de agenda actuală. Prin urmare, trebuie să urmăm această lege a normalității: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, ca acesta să își poată forma o echipă”, a declarat Bolojan.

În plus față de reducerea personalului, Ilie Bolojan a subliniat necesitatea îmbunătățirii prezenței fizice a angajaților la locul de muncă. El a recunoscut că, de multe ori, prezența în Senat lasă de dorit și că vor fi luate măsuri pentru remedierea acestei situații.

„Am constatat că de multe ori prezența fizică la locul de muncă lasă de dorit și trebuie luate măsuri”, a afirmat președintele Senatului.

Reorganizarea Senatului începe în februarie

Reforma administrativă a Senatului va începe în luna februarie, iar Bolojan a anunțat că noile măsuri vor deveni obligatorii începând cu ședința ordinară din acea lună. „În urma acestor analize, care țin de eliminarea acestor sinecuri și de analiza personalului, am propus Biroului Permanent o nouă organigramă, care a fost avizată. Odată cu aprobarea acesteia, la începutul lunii februarie, în ședința ordinară, va deveni obligatorie”, a declarat Bolojan.

Întrebat cu cât va fi redus numărul secretarilor de stat, Bolojan a spus: „Cred că dacă ar fi să avansez o cifră rezultatele ar putea fi în jur de 20%. Dar aceste date le va comunica Guvernul în zilele următoare”

Acesta a adăugat că până la sfârșitul lunii martie 2025, procesul de reorganizare va fi finalizat, iar Senatul va funcționa pe baza unei structuri mai eficiente, cu un număr mult mai mic de angajați, fără a afecta însă activitatea instituției.

„Sunt convins că veți vedea că activitatea Senatului nu va avea cu nimic de suferit”, a încheiat Bolojan.

Totodată, șeful Senatului a anunțat reducerea flotei de autoturisme și reducerea cotei de combustibil cu 20 la sută.

Bolojan, despre salariile funcționarilor: ”La Senat nu s-a sărit peste cal”

Întrebat dacă funcționarii care trebuie să plece din Senat, vor primi salarii Compensatorii, Ilie Bolojan a spus că nu știe ce prevede contractul colectiv de muncă: „Nu știu dacă în contractul colectiv de muncă la Senat sunt asemenea chestiuni, dar dacă să fiu corect cu colegii de la Senat, grila noastră e la un nivel mediu, nu e în top, dar și aici s-au încorporat tot felul de sporuri. Dar nu există niște drepturi speciale. Sunt alte instituții care au avut grijă să își treacă tot felul de prime, de exemplu, de ziua ASF, dar la Senat nu s-a sărit peste cal.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Economist Radu Georgescu, despre creșterea economiei pe baza împrumuturilor bancare: „Trăim un deja vu economic ca în 2008. Se sparg toate bulele!”

Bera Larisa

Publicat

în

Economist Radu Georgescu, despre creșterea economiei pe baza împrumuturilor bancare: „Trăim un deja vu economic ca în 2008. Se sparg toate bulele!” Radu Georgescu, economist și fost director financiar într-o bancă în perioada 2007-2011, avertizează de doi ani asupra unei crize economice iminente. Într-o postare recentă pe rețelele de socializare acesta compară contextul actual cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea