Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Supermarket-urile, obligate să doneze alimentele aflate aproape de data expirării. Lege aprobată în Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

supermarketuri Alba Iulia005Supermarket-urile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării organizațiilor umanitare sau asociațiilor de protecție a animalelor, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Senat. În caz contrar, sancțiunile pot ajunge până la 15.000 de lei.

Legea privind combaterea risipei alimentare primise din partea comisiei de specialitate un raport de respingere, însă acesta nu a întrunit votul necesar adoptării, astfel că Senatul a aprobat propunerea de lege, în forma inițiatorului, cu 60 de voturi ‘pentru’, 38 de voturi ‘împotrivă’ și o abținere.

Articolul 1 al inițiativei legislative interzice tuturor agenților economici, care desfășoară activități de comerț cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosință.

„Agenții economici care operează spații comerciale cu suprafața de peste 400 metri pătrați, cu destinația vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizație umanitară înregistrată legal sau cu o asociație de protecția animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate”, stipulează articolul 2 al propunerii legislative.

Nerespectarea prevederilor articolelor 1 și 2 se sancționează cu amendă de 15.000 lei.

În expunerea de motive, inițiatorul precizează faptul că, la nivelul Uniunii Europene, risipa alimentară este estimată la 90 de milioane de tone pe an, adică „în jur de 180 de kg pentru fiecare locuitor”.

„România risipește anual cinci milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestui fenomen cu caracter economic și social nociv este necesară mobilizarea întregii societăți prin conștientizare, prevenție și educație, cât și prin norme legislative. (…) De multe ori o politică restrictivă a marilor lanțuri comerciale duce la imposibilitatea producătorilor de a vinde marfa, deci la risipă. (…) Încurajarea donării de alimente, prin legislație, de către magazinele alimentare este una din metodele care poate diminua acest fenomen”, susține inițiatorul.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o în calitate de primă Cameră sesizată. (C.M.)

sursa:agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea