Supermarket-urile, obligate să doneze alimentele aflate aproape de data expirării. Lege aprobată în Senat

Paul Voicu - Primar 2020

supermarketuri Alba Iulia005Supermarket-urile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării organizațiilor umanitare sau asociațiilor de protecție a animalelor, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Senat. În caz contrar, sancțiunile pot ajunge până la 15.000 de lei.

Legea privind combaterea risipei alimentare primise din partea comisiei de specialitate un raport de respingere, însă acesta nu a întrunit votul necesar adoptării, astfel că Senatul a aprobat propunerea de lege, în forma inițiatorului, cu 60 de voturi ‘pentru’, 38 de voturi ‘împotrivă’ și o abținere.

ELIT

Articolul 1 al inițiativei legislative interzice tuturor agenților economici, care desfășoară activități de comerț cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosință.

„Agenții economici care operează spații comerciale cu suprafața de peste 400 metri pătrați, cu destinația vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizație umanitară înregistrată legal sau cu o asociație de protecția animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate”, stipulează articolul 2 al propunerii legislative.

Mihail David - 2020

Nerespectarea prevederilor articolelor 1 și 2 se sancționează cu amendă de 15.000 lei.

În expunerea de motive, inițiatorul precizează faptul că, la nivelul Uniunii Europene, risipa alimentară este estimată la 90 de milioane de tone pe an, adică „în jur de 180 de kg pentru fiecare locuitor”.

„România risipește anual cinci milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestui fenomen cu caracter economic și social nociv este necesară mobilizarea întregii societăți prin conștientizare, prevenție și educație, cât și prin norme legislative. (…) De multe ori o politică restrictivă a marilor lanțuri comerciale duce la imposibilitatea producătorilor de a vinde marfa, deci la risipă. (…) Încurajarea donării de alimente, prin legislație, de către magazinele alimentare este una din metodele care poate diminua acest fenomen”, susține inițiatorul.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o în calitate de primă Cameră sesizată. (C.M.)

sursa:agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Carmen 19 noiembrie 2015 at 11:45

Nu e nevoie sa facă nici un contract pt ca oricum produsele gen mezeluri, brânzeturi nu au când sa expire…firmele care le produc le colectează din supermarketuri cu câteva zile înainte de termen și le toacă/topesc înapoi în alimentele noastre cu un nou termen de valabilitate! Cum credeți ca sunt făcute salamurile sau brânză topită?!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...