SUPER LUNA: Cea mai mare lună plină din ultimii 70 de ani va putea fi admirată pe 14 noiembrie 2016
SUPER LUNA este un fenomen fascinant pentru pasionații de astronomie. Pe 14 noiembrie, luna se va afla la cea mai mică distanță de Pământ, fiind cu 30% mai strălucitoare și cu un diametru cu 14% mai mare decât în mod normal. Un astfel de fenomen nu a mai avut loc din 1948. „Luna plină din 14 noiembrie este cea mai mare din 2016 și totodată ziua în care satelitul natural al Pământului va fi cel mai aproape de noi în acest secol 21”, se arată într-un comunicat al NASA.
Pasionații de astronomie cu siguranță nu vor rata fenomenul, pentru că următorul eveniment similar va avea loc abia în data de 25 noiembrie 2034. Specialiștii de la NASA susțin că fenomenul are loc deoarece Luna are o orbită eliptică numită perigeu, care se va afla cu 48.280 de kilometri mai aproape de Pământ decât cealaltă parte, apogeul.
Când Soarele, Luna și Pământul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pământul, se numește „syzygy”. Când acest eveniment se petrece având partea perigeului înspre planeta noastră, iar Luna se află în partea opusă a Pământului dinspre Soare, fenomenul se numește syzygy-perigeu.
Super luna nu este tocmai un fenomen neobișnuit, însă pe 14 noiembrie fenomenul va fi unul mult mai amplu decât cel care a avut loc pe 16 octombrie sau decât cel pe care o să-l putem observa pe 14 decembrie.
Așadar anul 2016 se va încheia cu cea mai mare Lună plină pe care majoritatea oamenilor au văzut-o vreodată, arată NASA pe site-ul oficial. Pe 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile de la sfârșitul anului 2016. Una a fost deja vizibilă pe 16 octombrie, iar cea de-a treia va fi pe 14 decembrie.
Sursa: hotweek.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]