Suntem incapabili
S-au prins şi ei, în sfârşit, că guvernarea României se face la modul superficial, amatorist şi complet dezinteresat de rezolvarea problemelor reale ale cetăţenilor. Când spun „ei” mă refer la oficialii Comisiei Europene. Concluziile la care au ajuns în cei patru ani de când România este membră a Uniunii Europene şi deci contactele au fost mai strânse, au fost cuprinse într-un document intern al Comisiei Europene, dezvăluit de „Financiarul”. Situaţia descrisă în documentul executivului european, un diagnostic extrem de exact şi de îngrijorător, nu a apărut în ultimi ani. Instalarea amatorismului la cârma ţării, şi mai ales în administraţie, a fost un proces de durată care a început imediat după decembrie 1989 şi care cu fiecare an care s-a scurs, cu fiecare alternanţă democratică la Putere s-a adâncit. Nu există o instituţie a statului român care să-i satisfacă pe oficialii de la Bruxelles care propun măsuri dure pentru redresare: reorganizarea administraţiei, desfiinţarea agenţiilor şi direcţiilor care nu-şi mai au rostul în ministere sau care se dublează unele pe altele în atribuţii şi, ceea ce este cel mai usturător, implicarea Comisiei Europene în procesul de absorbţie a fondurilor europene de către România.
Reforma statului este şi lozinca folosită de guvernul Boc pentru justificarea multelor măsuri luate în toate domeniile vieţii sociale, economice şi, mai puţin, administrative. Ar părea că guvernul şi Comisia Europeană gândesc la fel. Fals. Chiar dacă se exprimă în aceeaşi termeni, diferenţele de păreri dintre Comisia Europeană şi guvernul României sunt foarte mari. Reforma este, cel puţin până acum aşa au stat lucrurile, văzută de guvern ca reducere, reducere, reducere fără prea multe analize. S-au tăiat otova veniturile, s-au dispus otova procente de reduceri de personal sau s-au decretat tot otova zile de concediu fără plată. Comisia Europeană crede că reforma înseamnă o analiză exactă a sistemelor urmată de o reorganizare bazată pe criterii de eficienţă (chiar se propune introducerea obiectivelor, a contractelor de performanţă în administraţie, mai exact un sistem de evaluare asemănător cu cel din companiile private) şi de profesionalism, eliberat de povara carnetelor de partid.
Comisia Europeană crede că Parlamentul este ineficient în asigurarea echilibrului democratic şi că nu-şi îndeplineşte rolul fundamental de controlor al guvernului. Guvernul Boc crede că Parlamentul nu este decât o frână în calea bunei şi competentei sale guvernări. Războiul „asumarea răspunderii guvernului versus moţiuni de cenzură” tocmai această luptă o reflectă: autoritarismul guvernului şi împotrivirea (atât cât poate) Opoziţiei de a se lăsa călcată în picioare şi odată cu asta salvarea Parlamentului şi parlamentarismului.
Cealaltă nemulţumire a Comisiei Europene este gradul de absorbţie extrem de scăzut al fondurilor europene. România este pe penultimul loc între cei 27 devansând Grecia. Şi funcţionarii care se ocupă de evaluarea proiectelor sau de întocmirea ghidurilor şi a celorlalte documente şi proceduri sunt taxaţi ca neprofesionişti. Nu-i de mirare deci că stăm prost la acest capitol considerat pe de altă parte, de guvernul Boc ca o cale importantă pentru ieşirea din criza economică. Dar Comisia Europeană vrea să supervizeze procedura de absorbţie a fondurilor numai pentru că suntem nepricepuţi?
Anca DINICĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de SFANTUL STEFAN. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi