Sumă echivalentă cu trei salarii minime pentru unii tineri români: Cine ar putea beneficia de bani
Sumă echivalentă cu trei salarii minime pentru unii tineri români: Cine ar putea beneficia de bani
Unii tineri români pot să primească o indemnizație echivalentă cu trei salarii minime, în anumite condiții, potrivit unei inițiative legislative care a fost înaintată la Senat.
Este vorba despre acei tineri care dintr-un motiv sau altul au fost puși sub protecție specială și care ies din acest sistem.
Inițiativa mai prevede că acești tineri vor trebui asistați de autorități pentru a-i ajuta să își găsească un loc de muncă, cu un an înainte de ieșire acestora din sistem.
Scopul acestei noi propuneri legislative care a fost înaintată la Senat și care completează și modifică Legea 272/2004 este de a îmbunătăți legislația din domeniul privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
La modul concret, proiectul prevede că tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială vor avea dreptul, la ieşirea din acest sistem, la o indemnizaţie care se va acorda o singură dată și al cărei cuantum va reprezenta de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.
Așadar, ținând cont de faptul că în prezent salariul minim este de 2.550 de lei, valoarea indemnizației pe care tinerii o vor primi ar fi de 7.650 de lei.
Apoi, tinerii cu vârsta de peste 18 ani, care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, vor putea opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR (în prezent, aproximativ 2.500 de lei), notează Avocatnet. Totodată, aceștia vor putea primi această indemnizație până la împlinirea vârstei de 26 de ani tinerii care vor dovedi că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.
Această nouă inițiativă legislativă mai prevede și obligaţia direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de a-i sprijini pe aceşti tineri în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare, chiar înainte de termenul stabilit de lege pentru ieşirea din sistem, respectiv în ultimul an petrecut acolo.
Dacă nu se vor conforma viitoarei reguli, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului vor risca amenzi cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei.
Potrivit inițiatorilor, aceste măsuri sunt “necesare pentru uşurarea tranziţiei la viaţa de adult independent”și, totodată, măsurile sunt destinate sporirii încrederii în şansele de reuşită a acestor tineri.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Circulația pe Transfăgărășan (DN7C) se redeschide în două săptămâni: Se lucrează deszăpezire și la montarea semnalizării rutiere
Circulația pe Transfăgărășan (DN7C) se redeschide în două săptămâni: Se lucrează deszăpezire și la montarea semnalizării rutiere Transfăgărășanul (DN7C), unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane din lume, se va redeschide circulației în vara anului 2025, conform calendarului obișnuit. Drumul este închis circulației între 20 octombrie și 1 iulie din cauza riscului de avalanșe și […]
Cum va fi VREMEA în România până la începutul lunii iunie 2025: PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA în România până la începutul lunii iunie 2025: PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 6 mai – 2 iunie 2025. Potrivit specialiştilor, vremea va fi în general instabilã şi va continua sã se rãceascã. „Pe parcursul […]
VIDEO | Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni: Anunțul drumarilor
Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni: Anunțul drumarilor Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a anunțat, marţi, 6 mai 2025 că DN 7 C Transfăgărăşan se va deschide în următoarele două săptămâni, în zonă fiind mai puţină zăpadă de curăţat decât în alţi ani. „Transfăgărăşanul se va deschide în următoarele două […]