Subvenție nouă pentru fermieri: 50 euro/ha pentru terenul lăsat pârloagă! Dacă propunerile vor fi acceptate de Comisia Europeană
Subvenție nouă pentru fermieri: 50 euro/ha pentru terenul lăsat pârloagă! Dacă propunerile vor fi acceptate de Comisia Europeană
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au avut discuții cu asociațiile din zona agricolă în urma cărora s-au stabilit o serie de modificări pentru subvenții, care se vor pune în aplicare dacă vor fi acceptate de Comisia Europeană (CE), din 2025.
O noutate este implementarea unei noi subvenții, schemă care se va aplica fermelor care lasă 1% din suprafața lucrată cu elemente neproductive sau alte elemente de peisaj.
Conform propunerilor conturate de MADR, și agreate cu asociațiile, din 2025 se va aplica o nouă ecoschemă PD-28 – Menținerea de zone neproductive și înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Astfel, se crează posibilitatea acordării unei plăti suplimentare la PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) pentru fermierii care vor opta să aloce o pondere din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj. Ponderea va fi de minim 1%.
Citește și: Companiile care angajează şomeri din categoriile vulnerabile pot primi subvenții de la stat. A fost alocat un buget de 890 de milioane de lei
Daniela Rebega, director general al Autorității de Management din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a detaliat miercuri, 31 iulie, cum se va aplica de anul viitor noua subvenție pentru fermieri.
„După cum se știe, Comisia Europeană a venit cu modificarea de regulament prin care s-a exclus din GAEC 8 obligația de a lăsa pârloagă și a venit ca soluție de suport cu PD-28 – Menținerea de zone neproductive și înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Deci este o aplicare voluntară și fermierii pot fi recompensați dacă aplică această regulă, deci nu mai este cu caracter obligatoriu, dar poate fi folosită și pentru îndeplinirea condițiilor aferente ecoschemei PD-04. Este vorba despre pârloagă sau înființare de elemente de peisaj cum ar fi arbori, garduri vii etc.
Ca să beneficieze de plată, fermierii trebuie să aibă minimum 1% din suprafață cu elemente neproductive sau elemente de peisaj”, a detaliat Daniela Rebega.
De precizat că propunerea trebuie notificată CE și are nevoie de aprobarea acesteia pentru a putea fi pusă în aplicare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
De la Alba Iulia, în topul avocaturii internaționale: Povestea unei firme care face istorie în Legal 500
De la Alba Iulia, în topul avocaturii internaționale: Povestea unei firme care face istorie în Legal 500 Ce au în comun casele de avocatură Țuca, Zbârcea & Asociații, NNDKP, Mușat & Asociații (București), Slaughter and May și Linklaters (Londra), Gide Loyrette Nouel (Paris) și Laurențiu, Laurențiu și Asociații, casa de avocatură fondată de albaiulianca Ioana […]