Rămâi conectat

Actualitate

Subvenție nouă pentru fermieri: 50 euro/ha pentru terenul lăsat pârloagă! Dacă propunerile vor fi acceptate de Comisia Europeană

Unirea Ziarul

Publicat

în

Subvenție nouă pentru fermieri: 50 euro/ha pentru terenul lăsat pârloagă! Dacă propunerile vor fi acceptate de Comisia Europeană

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au avut discuții cu asociațiile din zona agricolă în urma cărora s-au stabilit o serie de modificări pentru subvenții, care se vor pune în aplicare dacă vor fi acceptate de Comisia Europeană (CE), din 2025.

O noutate este implementarea unei noi subvenții, schemă care se va aplica fermelor care lasă 1% din suprafața lucrată cu elemente neproductive sau alte elemente de peisaj.

Conform propunerilor conturate de MADR, și agreate cu asociațiile, din 2025 se va aplica o nouă ecoschemă PD-28 – Menținerea de zone neproductive și înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Astfel, se crează posibilitatea acordării unei plăti suplimentare la PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) pentru fermierii care vor opta să aloce o pondere din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj. Ponderea va fi de minim 1%.

Citește și: Companiile care angajează şomeri din categoriile vulnerabile pot primi subvenții de la stat. A fost alocat un buget de 890 de milioane de lei

Daniela Rebega, director general al Autorității de Management din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a detaliat miercuri, 31 iulie, cum se va aplica de anul viitor noua subvenție pentru fermieri.

„După cum se știe, Comisia Europeană a venit cu modificarea de regulament prin care s-a exclus din GAEC 8 obligația de a lăsa pârloagă și a venit ca soluție de suport cu PD-28 – Menținerea de zone neproductive și înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Deci este o aplicare voluntară și fermierii pot fi recompensați dacă aplică această regulă, deci nu mai este cu caracter obligatoriu, dar poate fi folosită și pentru îndeplinirea condițiilor aferente ecoschemei PD-04. Este vorba despre pârloagă sau înființare de elemente de peisaj cum ar fi arbori, garduri vii etc.

Ca să beneficieze de plată, fermierii trebuie să aibă minimum 1% din suprafață cu elemente neproductive sau elemente de peisaj”, a detaliat Daniela Rebega.

De precizat că propunerea trebuie notificată CE și are nevoie de aprobarea acesteia pentru a putea fi pusă în aplicare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns deja în farmacii: Cât costă în 2024 și cine îl primește gratuit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns deja în farmacii: Cât costă în 2024 și cine îl primește gratuit Beatrice Speteanu, farmacist şi membru AFTAP, Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor a anunțat că vaccinurile antigripale au ajuns deja în farmacii, în două variante care conţin tulpinile aflate anul acesta în circulaţie. Încă nu este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea