Sub coordonarea ADR Centru, viitoarele fonduri europene vor fi atrase în Regiunea Centru pe baza Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020
Reprezentanții autorităților publice locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din Regiunea Centru s-au reunit azi, 16.12.2014, la Hotel Parc din Alba Iulia, pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanțare, în concordanță cu direcțiile de dezvoltare prevăzute de perioada de finanțare 2014-2020. Această a treia conferință regională a ADR Centru organizată în luna decembrie a avut ca scop prezentarea Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru următorii șapte ani, document aprobat de CDR Centru. În acest cadru a fost prezentată și discutată Strategia de specializare inteligentă de la nivel regional.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat această Conferință pentru a concluziona, în același cadru partenerial în care au avut loc și consultările de lucru cu membrii CRP ”Centru”, informațiile privind activitățile de pregătire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. În această întâlnire a fost dezbătut Planul Regional de Dezvoltare (PDR) a Regiunii Centru, aprobat de CDR Centru, pentru perioada 2014-2020 și ulterior, s-a discutat și pe marginea draftului Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2014-2020.
Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru), este documentul principal de planificare şi programare elaborat la nivel regional și este asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. PDR Centru 2014-2020 poate fi consultat pe website-urile gestionate de ADR Centru. PDR Centru cuprinde și Strategia regională de dezvoltare, pregătită de ADR Centru încă din 2012, iar pe baza acestor documente s-au desfășurat întâlniri de lucru pentru întocmirea și prioritizarea portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este, de fapt, o bază de date cu proiecte care ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă în viitoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, între anii 2014 și 2020. Prin toate întâlnirile de lucru, începute în 2011 și finalizate prin conferința de azi, actorii regionali și-au armonizat punctele de vedere, astfel încât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru a devenit coerentă și unitară.
Dezbaterea draftului Strategiei de specializare inteligentă a adus în discuție concentrarea activității pe un număr limitat de domenii competitive. Strategia este pregătită tot în parteneriat și aduce împreună reprezentanții întreprinderilor private, ai organizațiilor de sprijin a afacerilor, sectorul de cercetare-dezvoltare, autoritățile locale și ONG-urile. Specializarea inteligentă înseamnă identificarea caracteristicilor şi atuurilor unice ale fiecărei regiuni, evidenţierea avantajelor competitive ale fiecărei regiuni, precum şi cooptarea părţilor interesate şi a resurselor de la nivel regional în jurul unei viziuni axate pe criteriul excelenţei asupra viitorului acestora. Cele două documente vor sprijini absorbția eficientă a fondurilor nerambursabile în perioada de programare 2014-2020.
”Am încheiat azi un ciclu de conferințe regionale prin care am prezentat și dezbătut, sintetic, principalele noastre domenii de activitate. Rolul nostru este de a coordona și pregăti documentele de planificare a dezvoltării, la nivel regional, precum și de a sprijini beneficiarii în accesarea de fonduri europene nerambursabile. De aceea, cadrul partenerial în care lucrăm, a fost favorabil și organizării acestor evenimente, în care am prezentat nu numai Planul de Dezvoltare Regională pentru perioada 2014-2020, dar și Strategia de dezvoltare inteligentă la nivel regional, documente elaborate, așa cum participanții au observat, pe baza experienței celor peste 15 ani de activitate în domeniul atragerii de fonduri europene, dar și a ultimilor șapte ani de implementare a Programului Operațional Regional în Regiunea Centru. Avem în regiune, în acest moment, un portofoliu substanțial, de peste 1300 de proiecte de dezvoltare, doar din domeniul public și al ONG, pentru perioada 2015-2020. În plus, oferim informații, care sunt în permanentă actualizate pe paginile noastre de Internet, referitoare la noul Program Operațional Regional, pentru care am pregătit toate documentele necesare accesării viitoarelor fonduri europene. Toți partenerii noștri sunt informați și așteaptă de la ADR Centru aceeași susținere și disponibilitate de dialog, pentru a-și realiza proiectele, pentru a absorbi cât mai mult din cele peste 750 milioane euro care ne vor fi alocate. Considerăm că, prin evenimentele organizate, prin documentele pe care le pregătim, prin dialogul constructiv pe are îl purtăm în permanență cu toți actorii regionali, vom reuși să încheiem cu bine actuala perioadă de programare financiară, la sfârșitul anului viitor, iar, între timp, să demarăm cu succes noile cereri de proiecte, finanțate din fonduri structurale în Regiunea Centru”, a declarat, la încheierea Conferinței de astăzi, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Detalii privind Planul Regional de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014–2020, precum și informații despre pregătirea viitoarei perioade de programare, se regăsesc și pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Secțiunea Programare 2014-2020.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Comunicat de presă: U.A.T. DAIA ROMÂNĂ anunță finalizarea proiectului „REABILITARE, DOTARE ȘI ÎMPREJMUIRE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ DAIA ROMÂNĂ, JUDEȚUL ALBA”, COD SMIS 124771
Comunicat de presă UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ DAIA ROMÂNĂ, în calitate de beneficiar, cu sediul în Daia Română, Str. Principală, nr. 326, județul Alba, cod poștal 517270, România, derulează proiectul „REABILITARE, DOTARE ȘI ÎMPREJMUIRE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ DAIA ROMÂNĂ, JUDEȚUL ALBA”, COD SMIS 124771, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza Contractului de finanţare nr. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun