Rămâi conectat

Sănătatea și natură

STUDIU: Zahărul ”trezește„ celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor

Ioana Oprean

Publicat

în

Oamenii de știință au descoperit că zahărul ”trezește” celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor canceroase, informează marți The Independent, citat de Agerpres. Descoperirea ar putea avea un impact major asupra alimentației pacienților diagnosticați cu această problemă de sănătate.

Concluziile unui proiect de cercetare desfășurat pe parcursul a nouă ani, realizat de oameni de știință de la Institutul de Biotehnologie din Flandra (Vlaams Instituut voor Biotechnologie — VIB), Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven) și Universitatea Vrije din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel — VUB), sunt considerate o descoperire revoluționară în studiul cancerului, cercetătorii clarificând în sfârșit modul în care efectul Warburg — un fenomen în cadrul căruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile — stimulează creșterea tumorilor.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Publicat în jurnalul științific ”Nature Communications”, proiectul a fost inițiat în 2008, acesta punând accentul pe modul în care tumorile convertesc cantități semnificativ mai mari de zaharuri în lactat în comparație cu țesuturile sănătoase.

Deși fenomenul a fost intens studiat, până în prezent nu se știa cu certitudine dacă acest efect este un simptom al cancerului sau o cauză a acestuia.

Însă această nouă cercetare oferă dovada corelației dintre zahăr și activitatea oncogenă în celulele canceroase.

”Cercetarea noastră dezvăluie modul în care consumul hiperactiv de zaharuri al celulelor canceroase conduce către un cerc vicios de stimulare continuă a dezvoltării și evoluției cancerului”, a declarat profesorul Johan Thevelein. ”Astfel, se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg și agresivitatea tumorii”

Oamenii de știință susțin că aceste descoperiri vor avea ”consecințe majore” și vor oferi ”o bază pentru studii viitoare în acest domeniu”. De asemenea, ele vor avea impact asupra dietelor personalizate pentru pacienții diagnosticați cu cancer.

Cercetarea efectuată pe drojdii a fost esențială pentru această descoperire, acestea conținând aceleași proteine RAS prezente în mod obișnuit în celulele tumorale, care pot cauza cancer în formă modificată. Utilizând drojdiile ca organism-model, echipa de oameni de știință a examinat conexiunea dintre activitatea RAS și metabolismul foarte activ al zaharurilor la drojdii.

”Am observat la drojdii că descompunerea zaharurilor este asociată prin intermediul fructozei 1,6-biofosfat cu activarea proteinelor RAS, care stimulează multiplicarea atât a drojdiilor cât și a celulelor canceroase”, a adăugat Thevelein. ”Este remarcabil faptul că acest mecanism a fost conservat pe tot parcursul îndelungatei evoluții a celulelor de levuri la oameni”, a mai spus el.

sursa: agerpres

Save


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă Pentru a avea o grădină sănătoasă chiar și în perioadele de caniculă, pentru irigarea legumelor trebuie să ținem cont de niște reguli. Cu ajutorul acestor reguli ne putem bucura de plante sănătoase și o economie la […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente

Ioana Oprean

Publicat

în

Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul strălucitor şi prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală

Ioana Oprean

Publicat

în

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ. Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea