Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Studiu: Procesul de memorare poate fi stimulat prin expunerea la stimuli emoționali. Percepția noastră este în mare măsură influențată de experiențele anterioare

Ziarul Unirea

Publicat

în

metode-memorarePotrivit unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din New York (NYU), publicat în jurnalul ”Nature Neuroscience”, experiențele emoționale pot induce stări fiziologice și mentale care pot persista pentru perioade îndelungate după încheierea evenimentului care le-a declanșat.

Această așa-numită ”mahmureală” emoțională influențează modul în care raportăm și ne amintim experiențele ulterioare.

Până acum se cunoștea faptul că oamenii își amintesc mai bine experiențele emoționale în comparație cu cele non-emoționale. Însă, în cadrul acestei cercetări, oamenii de știință au demonstrat că experiențele non-emoționale poti fi la fel de bine rememorate dar numai dacă urmează celor emoționale.

”Modul în care ne amintim evenimentele nu este doar o consecință a lumii exterioare, ci și (un proces — n.r.) influențat în mod semnificativ de stările noastre interioare — stări ce pot persista și ne pot colora experiențele viitoare”, spune Lila Davachi, autoare principală a cercetării, cu grad de profesor asociat în cadrul Departmentului de Psihologie și Centrul pentru Neuroștiințe de la NYU.

Descoperirea echipei lui Davachi demonstrează că ”percepția noastră este în mare măsură influențată de experiențele anterioare, iar stările creierului emoțional pot persista pentru lungi perioade de timp”.

Pentru a ajunge la această concluzie, subiecții au fost rugați să vizioneze o serie de imagini cu scene având conținut emoțional și care puteau provoca excitație. Până la treizeci de minute mai târziu un grup dintre acești subiecți a vizionat o serie de imagini cu scene non-emoționale, obișnuite, iar un alt grup a fost rugat să se uite la scene non-emoționale precedate însă de imagini emoționale. În tot acest timp au fost efectuate măsurători ale nivelului de stimulare fizică. Șase ore mai târziu, subiecții au fost supuși unor teste de memorie legate de imaginile vizionate.

Rezultatele au demonstrat că persoanele care au fost expuse mai întâi la stimuli emoționali și-au amintit mai bine imaginile cu scene comune prezentate ulterior în comparație cu grupul care fusese expus mai întâi la imaginile obișnuite și apoi la cele cu impact emoțional.

Acest lucru demonstrează că stările din creier asociate cu experiențele emoționale s-au menținut timp de douăzeci-treizeci de minute — proces supranumit ”mahmureală” emoțională — și au influențat modul în care subiecții au procesat și și-au amintit experiențele ulterioare, chiar dacă acestea nu aveau o componentă emoțională.

”Observăm că memorarea experiențelor non-emoționale este mai eficientă după un eveniment emoționant”, conchide Davachi în cadrul lucrării.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde Este alertă meteo de caniculă în aceste zile în România, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică din România recomandă populaţiei, mai ales persoanelor care suferă de inimă sau au afecţiuni respiratorii, renale sau metabolice, ca în perioadele […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul Originile cireşului se pierd în preistorie, fiind un pom fructifer cu un areal imens, care porneşte de undeva din Japonia şi ajunge pe coastele Africii şi până în nordul Europei. În lume, există zeci de soiuri de cireşe, de la […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism

Bera Larisa

Publicat

în

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism Slănina, un produs alimentar iubit de mulți români, s-a dovedit a fi benefică în reducerea colesterolului. Specialiștii recomandă anumite combinații pentru ca aceasta să aibă efecte maxime asupra organismului. Citește și: Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea