STUDIU: Care este cel mai periculos obiect din bucătărie?
STUDIU: Care este cel mai periculos obiect din bucătărie?
Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, cel mai periculos obiect din bucătărie este prosopul de bucătărie.
Asta pentru că de obicei îl folosim pentru a ne șterge în grabă, iar acesta poate deveni o sursă de microbi, în special bacteria E.coli, scrie Realitatea.net.
În funcţie de gradul de conţinut de bacterii dăunătoare, prosopul de bucătărie este comparat de experţi cu vasul de toaletă. Astfel, dacă prosoapele de bucătărie nu sunt schimbate și nu sunt spălate suficient în mod regulat, pot provoca infecţii intestinale, susţin cercetătorii.
Deși tulpini ale bacteriei Escherichia coli sunt de obicei inofensive pentru om, unele sunt capabile să producă o toxină care provoacă crampe şi diaree. Mai mult decât atât, în cazurile severe, pot fi afectaţi rinichii, sângele şi sistemul nervos central.
„Mulţi oameni se spală în fugă pe mâini, astfel încât atunci când se şterg pe prosop, de fapt îl umplu de bacterii. După aproximativ două zile, dacă se şterg din nou pe mâini cu acest prosop, şansele de a se infecta cu Escherichia coli sunt mai mari decât dacă bagă mâna în vasul de toaletă”, au afirmat cercetătorii.
Cum dezinfectăm prosoapele de bucătărie?
Pentru a dezinfecta prosoapele de bucătărie, poți urma acești pași:
1. Spală prosoapele în mașina de spălat: Pune prosoapele în mașina de spălat și folosește un detergent de vase sau un detergent antibacterian. Alege o temperatură ridicată de spălare, de preferat de cel puțin 60 de grade Celsius pentru a distruge majoritatea bacteriilor și a asigura o dezinfectare eficientă.
2. Adaugă un agent de înălbire: Pentru o dezinfectare suplimentară, poți adăuga în compartimentul pentru înălbitor al mașinii de spălat o cantitate mică de înălbitor fără clor. Verifică eticheta înălbitorului și urmează instrucțiunile de dozare recomandate. Asigură-te că înălbitorul este sigur pentru utilizarea pe textile colorate, dacă prosoapele tale sunt colorate.
3. Uscător sau aer liber: După spălare, poți alege să usuci prosoapele într-un uscător la temperatură ridicată sau în aer liber, în funcție de preferință. Uscarea la temperatură ridicată ajută la eliminarea bacteriilor rămase și la obținerea unui nivel mai ridicat de dezinfectare.
4. Schimbă regulat prosoapele: Pentru a preveni răspândirea bacteriilor în bucătărie, este important să schimbi prosoapele de bucătărie în mod regulat. Oricât de bine le-ai dezinfecta, prosoapele vor acumula bacterii în timp, iar utilizarea prosoapelor curate este esențială pentru menținerea igienei.
Este important să menții o igienă corespunzătoare în bucătărie pentru a preveni răspândirea bacteriilor și a evita contaminarea alimentelor. Asigură-te că speli regulat prosoapele de bucătărie și că le păstrezi într-un mediu curat și uscat pentru a reduce riscul de contaminare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Indemnizația pentru handicap grav, accentuat și mediu în 2025: Cât este indemnizația lunară și cum se poate obține ajutorul de însoțitor
Indemnizația pentru handicap grav, accentuat și mediu în 2025: Cât este indemnizația lunară și cum se poate obține ajutorul de însoțitor Indemnizațiile și ajutoarele acordate persoanelor cu handicap în 2025 reprezintă forme de sprijin prin care statul compensează limitările generate de dizabilitate și încearcă să faciliteze un nivel de trai cât mai apropiat de unul […]
Economistul Radu Georgescu despre situația din România: „Economia se prăbușește în urma deciziilor de creșteri de taxe din august. Pentru 2026 trebuie să ne pregătim financiar și mental”
Economistul Radu Georgescu despre situația din România: „Economia se prăbușește în urma deciziilor de creșteri de taxe din august. Pentru 2026 trebuie să ne pregătim financiar și mental” Economistul Radu Georgescu a criticat dur Guvernul României într-o postare pe rețelele de socializare, unde a afirmat că executivul „a reușit un miracol” nedorit: prăbușirea accelerată a […]
Vaccinurile cu ARNm împotriva COVID-19 nu cresc riscul de mortalitate pe termen lung. STUDIU realizat în Franța
Vaccinurile cu ARNm împotriva COVID-19 nu cresc riscul de mortalitate pe termen lung. STUDIU realizat în Franța Potrivit unui studiu francez vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) împotriva COVID-19 nu cresc riscul de mortalitate pe termen lung, indiferent de cauză. Studiul este primul din lume care a urmărit timp de patru ani aproape 29 de milioane […]
