Străinii și terenurile agricole din România

Străinii şi terenurile agricole, aşa se numeşte ultima diversiune despre care-şi dau cu părerea, ca de fiecare dată, toţi cei care se pricep şi la fotbal şi la religie în egală măsură.

Povestea că o să ne vindem iar ţara s-a întors într-o altă formulă. De data asta este şi mai ridicolă dar mult mai elaborat susţinută. Între timp costumele oratorilor sunt mai de calitate, limbajul evoluat, cu exprimări europene pline de „substanţă” şi „viziune”. În realitate cetăţenii străini puteau să cumpere terenuri în România cel puţin din 2000, adică de de cel puţin 15 ani, dacă erau acţionari la o societate comercială.

Evident că şi acum un cetăţean străin va cumpăra un teren tot prin intermediul unei societăţi comerciale, aşa că nu s-a schimbat absolut nimic. În ceea ce priveşte o eventuală scumpire a terenurilor agricole, aceasta este iar o mare minciună, preţul acestora fiind direct proporţional cu randamentul lor. Deocamdată datorită lipsei irigaţiilor şi multor altora din acest domeniu, agricultura rămâne în România o aventură. Nu poţi să evaluezi valoarea unui bun în baza subvenţiilor care sunt vremelnice.

Singură perioadă când a existat o creştere sănătoasă a preţurilor proprietăţilor imobiliare de orice fel în România s-a datorat unei legislaţii simple şi sănătoase care a determinat intrarea în ţară a multor miliarde de euro. Şi ce s-au gândit birocraţii? Ca să poată căpuşa cât mai mult această infuzie de capital care practic susţinea sănătos economia, au introdus zeci de taxe începând de la regimul urbanistic până la cel juridic al terenurilor.  Notarii, topografii şi toate instituţiile care aveau legătură cu asta şi-au triplat onorariile, până au reuşit practic să facă nerentabile investiţiile în acest domeniu. Când au finalizat asta, susţinuţi de atotştiutorul preşedinte al ţării, au declarat că de fapt era nesănătoasă o economie susţinută de banii din acest domeniu… Prostie mai mare, n-am auzit!

O fi sănătoasă o economie susţinută de fonduri europene, adică de ajutoare sociale!

Una peste alta nu le-aş recomanda oamenilor să se îndatoreze şi mai rău cumpărând numai aşa din inerţie terenri agricole. Nu de altă dar politicienii sunt schimbători şi s-ar putea ca peste ceva vreme să aflăm că „investiţiile în terenuri agricole” au fost un BOOM artificial!

Mircea TRIFU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

kuku 3 ianuarie 2014 at 23:17

Cine iti scrie articolele Mirci? Nu au greselile cu semnatura Trifu.

mike 4 ianuarie 2014 at 3:44

Ca sa vedeti, ca de la venirea politrucilor la putere au incilcit lucrurile in asa fel ca nimeni nu mai are curajul sa le descilceasca. Dar cind vine ala cu grade mari–se poate totul( fata lui Basescu) –sa imprumute milioane de Eu. sa se vinda cu acte false etc-( vezi Pungesti)- dar cind amarasteanul de rind vroind sa treca paminturile pe nume –din mosteniri sau ?? au constatat ca nu face pamintul ca valoare ,cit face tranzactia .- Calcarea abuziva a paminturilor (vezi-Mosna jud. Sibiu) Mai cacanari (scuzatima oameni buni–ca la cei vinovati nu-mi cer scuze) de politruci –pai pentru ce mama zmeului v-au ales oameni –sa va bateti joc, de EI.?? SA NU MAI VORBESC DE INVIRTELILE FACUTE ATUNCI CIND SAU desfintat c.a.p.-urile. Stau si ma mir si astazi cum de nu v-au spart capetele alea seci–oamenii sinceri si harnici.

fidel kastro ruz 4 ianuarie 2014 at 8:36

Ungaria nu a dat înapoi: Din 2014, nici o persoană fizică nu mai poate cumpăra peste un hectar de teren agricol agrointel.ro › 30-12-2013 » « 5492 citiri ‹ 994 recomandări ‹ 13 comentarii
Intrată în vigoare pe 15 decembrie anul acesta, legea care interzice vânzarea de teren agricol către străini își va vedea efectele începând din mai 2014. Actul Terenurilor interzice tranzacțiile imobiliare cu pământuri ce au o suprafață de peste un hectar.
Dacă, inițial, în România, actul ce se dorea să limiteze vânzarea terenurilor către străini viza ogoarele de peste 100 de hectare, această limită a fost aspru criticată și, ulterior, s-a renunțat la ea. În Ungaria, suprafața-plafon este de doar un hectar și, la fel ca și în primele discuții de la noi, se aplică persoanelor fizice din țările membre UE, dar și din Ungaria. Astfel, vânzarea pământurilor devine, practic, imposibilă.

Tony Blair 4 ianuarie 2014 at 13:21

Parca ziceai ca pleci la Londra, fidele ! Te-ai razgandit ?

fidel kastro ruz 4 ianuarie 2014 at 19:56

draga TONY ! Nu ai fost pe aeroport asa ca m-am intors

Tony Blair 4 ianuarie 2014 at 20:08

Emai bine, fidele, e mai bine sa stai aici ! Cauta-ti ceva de lucru, decat sa dai cu „jula” prin Londra, e mai bine aici! Hai, la munca, baiatule ! Si vorba ta, delo bahtalo !

fidel kastro ruz 5 ianuarie 2014 at 10:37

draga TONY a fost o gluma eu detin 5 hectare in Transilvania. mai repede i-mi tai bratul drept decit sa il vind.servus!Cine a scris articolul mininca ……Pamintul va fi cel mai de pret lucru

Tony Blair 5 ianuarie 2014 at 13:59

Draga fidele, daca e asa, cinste tie ! Iti doresc sa ai un an bun, sa-ti creasca mica mare iar tu sa fii tare ca piatra, iute ca sageata !

apoliticul 5 ianuarie 2014 at 11:34

E mai simplu decit pare.Dupa ce au regizat criza economica mai marii lumii au ramas cu multe lichiditati.Pe care le vor folosi sa cumpere pamant,resurse si umbra de industrie ramasa in romania.
Nu mai vine nimeni in ziua de azi sa te cotropeasca cu armata.A-ti trimit FMI si te pun aia in genunchi.
Despre articol ce sa zic?Abureli ieftine?

gadea si ciutacu 8 ianuarie 2014 at 9:04

„Singură perioadă când a existat o creştere sănătoasă a preţurilor proprietăţilor imobiliare de orice fel în România s-a datorat unei legislaţii simple şi sănătoase care a determinat intrarea în ţară a multor miliarde de euro”. Meri in treaba-ti cum se spune pe la mocani. Supraevaluarea locuintelor a insemnat pt tine „crestere sanatoasa a preturilor”?? In perioada lui nastase saispce case romanul avea un salariu minim de 50 euro in vreme ce in Alba Iulia un apartament construit in perioada lui ceasca cu o investitie de maximum 5000 de euro se vindea cu 50 mii de euro si preturile ajungeau la jumatatea anilor 2000 si la 60-80 mii. Cine isi putea cumpara un apartament in afara de capsunari, directori de regii si patroni ai caror firme realizau profit pe spinarea angajatului platit cu 50 euro pe luna? Mai exista alternativa numita banca, alternativa care nu era accesibila majoritatii romanilor cu venituri mici. Nu o sa vina nimeni sa plece cu pamantul Romaniei in spinare. Sunt de acord sa sa vanda si proprietarii sa-l cultive, sa obtina productie, implicit bani la buget din impozite si taxe.A lasa pamantul parloaga e un act de patriotism? Nu ne stim gospodari, asta este. Sa vina altii sa o faca, romanii se duc sa culeaga recolta altora prin spania, germania, anglia si asta nu ar fi tot: cu banii primiti acolo nu isi cumpara utilaje si terenuri, ci isi construiesc viloace de enspe camere, isi trag mertan si plasme mancati-as, ca sa „moare” dusmanii. Spiritul antreprenorial e zero, manelismul e la putere. La tara au ramas batranii care fac agricultura de subzistenta cu sapa si calul. Pe de alta parte, romanul in putere de la tara e smecher. Cati din cei care locuiesc la tara si pot munici nu beneficiaza de ajutoare de incalzire, de ajutoare sociale de diverse subventii in conditiile in care pamantul sta parloaga si au si certificate de producator (situatie incompatibila cu cea de asistat social). Daca s-ar face controale REALE nu pe hartie, as fi curios cate fraude s-ar descoperi, multi beneficiind de bani pt sprijinirea fermelor mici si ei nu detineau efectivul de animale cerut, doar in acte cu sprijinul functionarilor corupti care le intocmeau aceste acte. Astia suntem si ne mai mirat ca votam pe cine votam. Sa vina altii sa faca agricultura.

Comentariile sunt oprite