STP Alba va efectua transportul public în Zona Metropolitană Alba Iulia
Din 10 septembrie 2012 intră în vigoare implementarea transportului public local de persoane în Zona Metropolitană Alba Iulia, după cum anunță STP într-un comunicat de presă. Se va efectua transportul de călători în Alba Iulia şi comunele Ciugud, Sîntimbru, Galda de Jos, Întregalde, Cricău şi Ighiu.
Există şapte zone tarifare, marcate prin culori distincte, pentru care se aplică tarife diferite pentru abonamente şi biletele de călătorie. Valabilitatea biletelor va fi şi ea diferită, între 60 – 120 de minute, în funcţie de zona tarifară, pentru a permite fiecărui călător să beneficieze de cel puţin 30 de minute în zona 1 (municipiul Alba Iulia) în preţul aceluiaşi bilet.
Zonele Tarifare sunt:
Zona tarifară 1 (roşu) cuprinde municipiul Alba Iulia. Preţul unui bilet valabil 60 de minute (din momentul validării) este de 1,8 lei iar preţul unui abonament este de 60 de lei pe lună.
Zona tarifară (orange) cuprinde localităţile: Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru şi Ciugud. Preţul unui bilet valabil 60 de minute este de 3,5 lei, iar preţul unui abonament lunar este de 85 de lei.
Zona tarifară 3 (galben) cuprinde localităţile: Șard, Hăpria, Totoi, Șeuşa, Oiejdea şi Ighiu. Biletul costă 4 lei şi este valabil 60 de minute. Abonamentul lunar pentru această zonă costă 100 de lei.
Zona tarifară 4 (verde) cuprinde localităţile: Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra şi Mesentea. Preţul unui bilet valabil 70 de minute este de 4,5 lei. Abonamentul lunar costă 120 de lei.
Zona tarifară 5 (indigo) cuprinde localităţile: Cricău, Benic, Tibru şi Galda de Sus. Preţului biletului este de 5 lei, iar valabilitatea este de 90 de minute. Preţul abonamentului lunar este de 130 de lei.
Zona tarifară 6 (gri) acoperă traseul Alba Iulia – Poiana Galdei. Preţul unui bilet valabil 90 de minute este de 5,5 lei, iar preţul abonamentului este de 140 de lei pe lună.
Zona 7 (maro) acoperă traseul Alba Iulia – Întregalde. Preţul unui bilet de călătorie, valabil 120 de minute, este de 10 lei, iar al abonamentului lunar este de 250 de lei.
Potrivit reprezentanților firmei abonamentele şi biletele de călătorie sunt valabile în zona tarifară corespunzătoare tarifului plătit şi în orice zonă tarifară inferioară, în acelaşi preţ, şi pentru un număr nelimitat de călătorii efectuate în perioada de valabilitate.
Abonamentele sunt de tip ”card” şi se eliberează de la chioşcurile STP din staţiile: Gară, Centru – Romtelecom, Centru – Unirea, Cetate- Spital, Ampoi 2 – Liceul Industrial Nr. 1 şi Autogara STP.
Programul de circulaţie (orele de plecare) pe toate traseele deservite de STP rămâne neschimbat. Foarte important pentru călătorii din zonele tarifare 2-7 este faptul că toate cursele dinspre aceste zone care sosesc în Alba Iulia dimineaţa până la ora 7,40 (ora de sosire în Gara Alba Iulia) vor parcurge zonele de maxim interes: Cetate, Ampoi 3 şi Centru pentru ca aceştia să poată ajunge la locul de muncă, şcoală, instituţii publice etc, cu un număr cât mai mic de transbordări. Această suprapunere este limitată de ora 7,40 deoarece la ora 7,45 începe ora de vârf în municipiul Alba Iulia, când se înregistrează cele mai mari valori ale traficului.
Persoanele cu domiciliul în toate cele 7 zone tarifare, care, conform legii, beneficiază de gratuitate la transportul public local pot efectua un număr nelimitat de călătorii în orice zonă tarifară, pe baza unui card de mobilitate urbană obţinut de la punctele STP amintite mai sus, în baza documentelor justificative emise de autorităţile competente. Validarea acestor carduri este obligatorie la fiecare călătorie. Nevalidarea constituie contravenţie şi se sancţionează la fel ca şi călătoria fără bilet valabil.
Informații legate de programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține la telefon 0258/812826. Pentru informații legate de circulația în zonele tarifare 2-7, informațiile se obțin de la autogara STP, telefon 0258/812967.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana