Rămâi conectat

Curier Județean

ȘTIREA TA: Sportivii și antrenorii de la CS ”Unirea”, nemulțumiți de ”Normele financiare pentru activitatea sportivă”

Publicat

în

Sportivii și antrenorii de la Clubul Sportiv ”Unirea” Alba Iulia au adresat ministrului Tineretului și Sportului – Nicolae Bănicioiu și primului ministru Victor Ponta o scrisoare referitoare la problemele cu care se confruntă sportivii medaliați și antrenorii acestora din cadrul clubului, cu rugămintea de a găsi ”soluții corecte și unitar interpretate și aplicate, care să fie în folosul supraviețuirii sportului românesc”, după cum ne informează Marius Anghel, coordonatorul secției de Orientare Sportivă:

”Domnule Prim-ministru, Domnule Ministru,

Vă transmitem mai jos rugămintea sportivilor şi antrenorilor din cadrul Clubului Sportiv „UNIREA” Alba Iulia, structură sportivă de drept public aflată în directa subordonare a Ministerului Tineretului şi Sportului, de a analiza şi a face demersurile legislative necesare interpretării corecte, coerente şi transparente a prevederilor HG 1447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă. Menţionăm faptul că prevederile prezentului act normativ sunt aplicabile tuturor entităţilor sportive, fie că e vorba de instituţii sportive de drept public sau structuri sportive de drept privat care beneficiază de sume de la bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

În esenţă, prin Ordonanţa de Urgentă a Guvernului nr. 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 845 din 13 decembrie 2012, se precizează că, „Art. 2. – Prevederile art. 7 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2012, aprobată cu modificări prin Legea nr. 182/2012, şi ale art. 1 alin. (4) si (5), art. 2, 3, art. 4 alin. (1) si (2), art. 6, 7, 9,11, art. 12 alin. (2) si art. 13 ale art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 clin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, precum si pentru instituirea altor măsuri financiare în domeniul bugetar, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 283/2011, se aplică în mod corespunzător şi în anul 2013.

De asemenea Legea 182/2012 pentru aprobarea OUG 19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72:5 din 25 octombrie 2012, se precizează, Articol unic: Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19 din 16 mai 2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale, publicată in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 340 din 18 mai 2012, cu următoarea modificare: Articolul 7 va avea următorul cuprins: „Art. 7(1) în anul 2012, prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (2) al art. II din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 80/2:010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 283/2011, se pot acorda premii, în condiţiile legii, sportivilor şi colectivelor tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale, elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile internaţionale pe obiecte de învăţământ, precum şi profesorilor care i-au pregătit pe aceştia. Art. 7 alin. (2) din OUG 80/2010 pentru completarea art. 11 din OUG 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar prevedea că „În anul 2012, autorităţile si instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare, nu vor acorda premii si prime de vacantă„.

În interpretarea şi aplicarea acestor prevederi în activitatea sportivă, Ministerul Finanţelor Publice, prin adresa nr. 366174/27.09.2012, emite un punct de vedere conform căruia dispoziţiile HG 1447/2007 se aplică, în anul 2012, în condiţiile actelor normative mai sus menţionate.

Astfel, ”autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare, pot acorda premii în anul 2012, în condiţiile legii, numai sportivilor şi colectivelor tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale, fără a condiţiona acordarea acestora de existenţa unei relaţii contractuale şi fără specificarea surselor din care se pot acorda aceste premii.

Pe cale de consecinţă, principalul aspect derivat din aceste interpretări, pe care noi le considerăm total eronate, a fost acela că sportivii medaliaţi la campionatele naţionale şi antrenorii acestora nu au mai beneficiat de premierile prevăzute la art. 25 din HG 1447/2007. Aceasta în condiţiile în care o parte dintre aceşti sportivi au făcut parte din loturile naţionale ale României participante la Campionate Balcanice, Europene şi Mondiale.

Argumentele pe care noi le aducem în susţinerea celor de mai sus sunt următoarele:

 – Prevederile OUG 80/2012 a fost concepută şi emisă pentru a interzice premiile şi primele de vacanţă acordate în sistemul bugetar (gen prima de Paşte, de Porc, de zile aniversare, etc.) în nici un caz pentru a bloca recompensarea sportivilor de performanţă ca urmare a rezultatelor obţinute de către aceştia în competiţiile oficiale organizate pe ramuri de sport. Nivelul acestor recompense a rămas acelaşi stabilit în anul 2007 şi este unul care nu reflectă munca şi sacrificiile sportivilor de performanţă.

– HG 1447/2007 nu a fost modificată în sensul interzicerii aplicării art. 25(1) lit. m şi n de către nici un alt act normativ.

– Aplicarea prevederilor HG 1447/2007 în conformitate cu punctul de vedere emis de către Ministerul Finanţelor Publice a creat şi va menţine o totală inechitate între sportivii legitimaţi la cluburile de drept public (care nu mai pot beneficia de aceste premii) şi sportivii legitimaţi în cadrul structurilor sportive de drept privat (care pot beneficia de aceste premii) aceasta în condiţiile în care marea majoritate a acestora sunt finanţate cu bani publici

– Sportul de înaltă performanţă în România se desfăşoară cu precădere în cluburile de drept publice (CSŞ, CSU, CSM, etc.) acestea fiind principalul furnizor de sportivi către loturile naţionale ale ţării noastre, astfel că aplicarea eronată ale actelor normative care reglementează activitatea sportivă poate aduce grave prejudicii în ceea ce priveşte nivelul performanţelor sportive viitoare, performanţe care se află oricum într-o scădere continuă în ultimii ani.

Din informaţiile noastre, aplicarea acestor acte normative s-a făcut diferenţiat de la un club la altul, în funcţie de interpretarea fiecărui conducător de structură sportivă, astfel că unii dintre sportivii medaliaţi la campionatele naţionale şi antrenorii acestora au beneficiat de recompensarea rezultatelor în timp ce unii, printre care ne numărăm şi noi, nu au mai primit aceste drepturi în anul 2012 şi, probabil, dacă nu interveniţi cât mai curând, la fel se va întâmpla şi în anul 2013.

Un alt aspect care trebuie reglementat se referă la dreptul antrenorului care pregăteşte sportivi legitimaţi în cadrul unui club de a beneficia de toate drepturile prevăzute de HG 1447/2007, inclusiv premierea ca urmarea rezultatelor obţinute de către sportivii săi, fără a fi condiţionată acordarea acestora de existenţa unei relaţii contractuale.

Având în vedere restructurarea personalului bugetar din ultimii ani şi blocarea posturilor, în cluburile sportive activează foarte mulţi sportivi de performanţă care sunt pregătiţi de tehnicieni care nu au un contract de muncă cu cluburile respective. Recompensarea acestora ca urmare a rezultatelor obţinute ele către sportivii pe care îi pregăteşte este un lucru cât se poate de firesc.

De altfel adresa Ministerului Finanţelor Publice nr. 366174/27.09.2012 prevede că „pot acorda premii în anul 2012, în condiţiile legii, numai sportivilor şi colectivelor tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale, fără a condiţiona acordarea acestora de existenţa unei relaţii contractuale„.

Din păcate, la fel ca şi în cazul acordării premierilor, interpretarea şi implicit aplicarea prevederilor legale se face diferit de la o structură sportivă la alta, astfel că doar unii dintre tehnicieni beneficiază de aceste drepturi legale, ceea ce, noi, considerăm că nu este normal să se întâmple.

Prin urmare vă rugăm să luaţi măsurile care se impun pentru interpretarea corectă şi unitară a acestor acte normative şi transmiterea lor către conducerile structurilor sportive.

Cu convingerea că problemele mai sus prezentate nu sunt doar ale noastre şi cu speranţa că acestea îşi vor găsi rezolvarea mult aşteptată, vă mulţumim pentru înţelegere!”.

Scrisoarea este semnată de Gabriel Avram, Ioan Todor, Emil Stănilă, Radu Nicula, Mariana Bucerzan, Nicolae Paștiu și Marius Anghel.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Publicat

în

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au participat la cea de-a opta ediţie a „Expoziţiei internaţionale dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – BSDA 2022”. Expoziția s-a desfășurat în perioada 18-20 mai la Complexul expozițional ROMAERO S.A. din București și a reunit peste 400 de firme de prestigiu din țară și străinătate, din 33 de țări, fiind cel mai mare eveniment de acest gen din estul Europei.

Citește și: Produsele Fabricii de Arme de la Cugir, prezente la o expoziție internațională de apărare. Mesajul secretarului de stat Horațiu Clepan

Participanții au prezentat echipamente și capabilități militare, precum și ultimele tendințe și soluții tehnice obținute de cercetarea științifică în domeniul securității și apărării.

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalul vizitei, elevii militari s-au declarat încântați de expoziția de tehnică militară dar și de întâlnirea cu militari români și străini, prezenți la eveniment.

„Astăzi a fost o zi cu adevărat specială pentru noi, elevii militari. A fost primul eveniment de o asemenea anvergură la care am participat. Am avut oportunitatea de a conversa cu militari străini, americani și polonezi, și de a admira tehnica militară din toate categoriile de forțe. Punctele centrale au fost, fără îndoială, aeronavele de transport, elicopterele și autovehiculele expuse pe platforma exterioară. De asemenea, am povestit cu studenții academiilor militare care ne-au oferit informații ce ne vor ajuta în alegerea carierei. Mă bucur mult că am avut ocazia de a fi prezentă la BSDA 2022 și sper ca în viitor să mai particip la astfel de evenimente”, a mărturisit eleva sergent Maria Noja.

„Vizita pe care am făcut-o la evenimentul BSDA ne-a oferit oportunitatea, nouă, elevilor din primii doi ani de studiu, să ne îmbogățim cunoștințele în ceea ce privește tehnica militară și să observăm cu atenție fiecare detaliu al aparatelor de zbor, autovehiculelor militare și echipamentelor militare românești și internaționale care au fost prezentate. Pentru ultimii doi ani de studiu, această vizită a reprezentat o ocazie perfectă pentru a obține informații despre alegerea unei cariere în Armata României, vizită în cadrul căreia aceștia au reușit să vorbească cu militarii români și americani, care le-au dezvăluit o mulțime de informații despre nenumăratele opțiuni care le sunt puse la dispoziție în carieră militară. În același timp, această experiență a reprezentat pentru noi un moment bine meritat de relaxare în cadrul căruia am primit informații despre funcționarea roboților, armelor, aparatelor de zbor, autovehiculelor și auto-blindatelor militare, echipamentelor militare, dar nu în ultimul rând am avut deosebita plăcere de a le încerca în realitatea virtuală, în simulatoarele puse la dispoziție de către reprezentanții categoriilor de forțe”, a spus elevul fruntaș Ionuț Colcer.

„Am plecat în această experiență cu gândul să căutăm și să aflăm diferite informații care să ne ajute în orientarea în carieră, dar și să cunoaștem lucruri noi despre forțele armate. Am acumulat un bagaj mare de noi informații legate de tehnica militară dar și despre viața de militar. Am purtat discuții cu militari români și străini, care ne-au oferit sfaturi și ne-au surprins în mod plăcut, fiind foarte amabili și respectuoși cu noi. Am primit răspunsuri la toate întrebările pe care le aveam. A fost o experiență minunată”, au mărturisit elevele caporal Denisa Frunză și Denisa Costa.
„A fost o experiență foarte plăcută, am văzut multe lucruri impresionante care m-au fascinat extrem de mult. Am întâlnit militari români experimentați, care ne-au prezentat minunata expoziție. Am stat de vorbă cu militarii americani și cu cei polonezi, aceștia explicându-mi multe lucruri despre tehnica lor militară. Sper să am ocazia să merg și la următoarea ediție a expoziției”, a spus elevul fruntaș Andrei Palagi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii mai la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Publicat

în

Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Exponatul lunii mai 2022, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, este un plic ilustrat emis de Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, în anul 1981, cu ocazia primei ediții a Festivalului „Lucian Blaga”, un eveniment important pentru viaţa culturală a României la începutul anilor ’80.

Cu toate că şi emisiunile filatelice au servit regimului comunist drept instrumente de propagandă, Asociaţia Filateliştilor din România şi Poşta Română au reuşit să emită constant mărci poştale sau plicuri ilustrate, cu ocazia unor evenimente importante sau pentru a celebra diferite personalităţi ale culturii şi ştiinţei. Dacă în primii ani ai regimului comunist au fost omagiaţi, în special, scriitori şi poeţi ruşi, precum A. S. Puşkin (1949) şi N. V. Gogol (1952) , au urmat şi cei români, în 1952 fiind emise mărci poştale cu ocazia centenarului naşterii lui Ioan Luca Caragiale. Acestora li s-au adăugat, mai târziu, alte astfel de emisiuni filatelice, precum cele din 1956, prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la nașterea lui George Enescu și a 125 de ani de la cea a lui Theodor Aman. După 1965, personalităţile ştiinţei și culturii sovietice au mai fost omagiate doar ocazional, iar dintre cele autohtone, s-au bucurat de această onoare Ștefan Luchian, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Panait Istrati, Mihail Sadoveanu, dar și alții.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, în anul 1981, Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, a emis într-un tiraj restrâns un plic ilustrat, prin care marca organizarea la Sebeş a primei ediţii a Festivalului de Poezie „Lucian Blaga”. În patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș se păstrează un exemplar al acestei emisiuni filatelice, pe care îl propunem publicului ca exponat al luni mai.

Citește și: FOTO| Biroul unde scriitorul Lucian Blaga și-a scris cele mai importante opere ar putea RĂMÂNE în inima comunității sale: Primăria Sebeș vrea sa îl cumpere de la familia sa pentru 10 000 de euro

Plicul ilustrat poartă ca imagine principală portretul lui Lucian Blaga, desenat, redat cu cerneală tipografică de culoare albastru închis, pe un fundal alb, reprezentat de hârtia plicului. Chipul poetului este încadrat într-un medalion de culoare roşie, decorat cu motive vegetale. Sub medalion, pe o panglică, este redat autograful acestuia, iar dedesubt este precizat evenimentul căruia i-a fost dedicată emisiunea filatelică, «FESTIVALUL DE POEZIE / „LUCIAN BLAGA”». Partea superioară a medalionului este flancată de anii naşterii şi morţii poetului, „1895″ şi „1961″.

Plicul a fost obliterat cu o ştampilă specială dedicată festivalului de la Sebeş, aplicată în partea superioară, suprapunând parţial timbrul. În amprenta acesteia, imprimată cu cerneală tipografică neagră, în partea centrală se distinge portretul lui Lucian Blaga, încadrat de textele „FESTIVALUL DE POEZIE” şi „2575 – SEBEŞ – ALBA”, dispuse în partea superioară şi, respectiv, inferioară a ştampilei, urmărind conturul circular al acesteia. În partea stângă, pe două rânduri, este consemnată data începerii evenimentului, „15-05 / 1981″, iar în dreapta, ieşind parţial din chenarul ştampilei, este redată schematic o carte pe care este imprimat textul «„Lucian Blaga” Ediţia I». Plicul este francat cu o marcă de 55 de bani, datând din anul 1970, purtând, în partea superioară, înscrisul „ANUL INTERNAŢIONAL AL EDUCAŢIEI 1970″.

Emisiunea filatelică dedicată Festivalului Interjudețean de Poezie „Lucian Blaga”, cum se numea manifestarea în anii ’80, a fost urmată şi de altele, edițiile următoare bucurându-se, la rândul lor, de atenţia şi de aprecierea filateliştilor din judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare