Știați că AZI e ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE? Tema ediţiei din acest an – viaţa cu schizofrenie
Astăzi, la nivel mondial, este sărbătorită Ziua Sănătății Mintale.
Evenimentul, care are rolul de a pune în lumină importanţa menţinerii unei sănătăţi mintale optime, de a educa publicul cu privire la implicaţiile bolilor mintale şi de a conştientiza cum decurge viaţa celor afectaţi de tulburări psihice, este marcată în fiecare an pe 10 octombrie, începând din 1992, la iniţiativa Federaţiei Mondiale pentru Sănătate Mentală şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Comisarul european pentru sănătate a atras atenţia asupra faptului că în toate statele membre UE, depresia acută reprezintă una dintre principalele trei cauze ale incapacităţii de muncă şi pensionării anticipate.
Tema ediţiei din acest an este „Viaţa cu schizofrenie” – o încercare de a înţelege povara resimţită atât de persoanele bolnave, cât şi de familia acestora. „Experienţa de a trăi cu schizofrenia este o durere intensă, de durată şi adesea insuportabilă, alături de o senzaţie de izolare socială, generată de discriminare şi prejudecăţi”, scriu organizatorii.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sanatatea mintală este strâns legată de comportament. Problemele de ordin social, mintal sau comportamental pot interactiona, amplificandu-si efectul asupra atitutidinii si bunastarii.
Consumul excesiv de substante, violenta impotriva femeilor sau a copiilor, depresiile sau starile de anxietate sunt predominante si mai greu de suportat atunci cand se suprapun peste somaj, venituri scazute, excludere sociala, stil de viata nesanatos sau nerespectarea drepturilor omului.
Mesajul transmis de International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health de la Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Sănătății Mentale: “Azi vă dorim să vă bucurați de o minte limpede & puternică, să vă cunoașteți propriile vulnerabilități și să învățați să le țineți sub control.
Vă încurajăm, de asemenea, să stați aproape de cei care suferă din cauza unei tulburări mintale, să le fiți sprijin și să-i ajutați să beneficieze de cele mai bune tratamente disponibile. Fiindcă da, problemele de sănătate mintală sunt tratabile, și majoritatea se ameliorează cu succes!”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun