Rămâi conectat

Politică Administrație

Stema judeţului Alba va fi modificată! Legionar roman versus acvilă romană

Bogdan Presecan

Publicat

în

Revizuirea stemei județului Alba se află în dezbatere şi consultare publică până în 4 martie a.c. Observaţiile pot fi transmise până la această dată la Consiliul județean Alba.

În vederea stabilirii celei mai reprezentative steme, autorităţile din Alba propun locuitorilor judeţului două variante.

Demesul de modificare al blazonului județului este motivat de faptul că multitudinea elementelor heraldice dau un caracter eclectic, la care se adaugă şi utilizarea neconformă a culorilor Drapelului Naţional în câmpurile stemei.

„Judeţul Alba a fost unul dintre primele care şi-a schimbat vechea stemă comunistă (n.a. 1993), venind cu următoarele arme: scut despicat, primul cartier de azur încărcat cu un legionar de argint privind spre senestra, ţinând cu mâna dextră o suliţă de argint şi cu cea senestră un scut negru pe care scrie cu argint: V.R.R. (Virtus Romana Rediviva). Cel de-al doilea cartier tăiat; în partea superioară pe un câmp roşu un zid de cetate având în poartă capul de bour, flancat de roză şi de semilună, totul de argint; în partea inferioară, pe aur, sigiliul oval al “Prefecturii Auraria Gemina”.
Conform explicaţiei oficiale, stema evocă istoria milenară: procesul de romanizare, legăturile ţinutului cu voievozii Moldovei şi Revoluţia de la 1848, în cadrul căreia s-a distins legiunea condusă de Avram Iancu”. (Revista ERASMUS, nr. 13/2002, Bucureşti, Editura Ars Docendi, 2002; Vlad Lucian Popescu).

Actuala stemă a fost prima stemă blazon a unui judeţ modificată și adoptată imediat după ce cadrul legal în domeniu a permis acest lucru.

În prima variantă propusă, în câmpul de sus, pe fond de aur, cu hermina neagră, se află o coroană de oţel, iar în câmpul doi, pe fond roşu, se află un legionar roman.

În cea de-a doua variantă, în primul câmp se află tot o coroană de oţel, iar în câmpul doi, o acvilă romană. Coroana plasată pe hermină specifică în primul rând încoronarea la data de 15 octombrie 1922, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Actul încoronării are semnificaţia de desăvârşire a Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi de consfinţire a existenţei statului naţional unitar român. Simbolic, coroana poate reprezenta şi momentul ‘încoronării’ la Alba Iulia a lui Mihai Viteazul, în mai 1600.

Cele trei litere V.R.R. sunt prescurtarea devizei Şcolii Ardelene ‘Virtus Romana Rediviva’, ce îndeamnă la renaşterea vechilor virtuţi ostăşeşti în lupta pentru drepturi naţionale, pentru limba şi credinţa străbună, pentru unirea tuturor românilor într-o singură ţară. Acvila este simbolul celei mai reprezentative unităţi militare a Imperiului Roman, Legiunea XIII Gemina care a construit, începând cu 106 d.Hr., castrul de la Apulum.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău!

Unirea Ziarul

Publicat

în

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău! USR Mirăslău are plăcerea de a anunța candidatura, pentru funcția de primar al comunei Mirăslău, a președintei filialei USR, Tünde-Renata Giurgiu. Aleasă cu o majoritate covârșitoare de voturi, în cadrul Adunării Generale a filialei, Renata este candidatul ideal, având o viziune clară și inovatoare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea