Stema judeţului Alba va fi modificată! Legionar roman versus acvilă romană

Revizuirea stemei județului Alba se află în dezbatere şi consultare publică până în 4 martie a.c. Observaţiile pot fi transmise până la această dată la Consiliul județean Alba.

În vederea stabilirii celei mai reprezentative steme, autorităţile din Alba propun locuitorilor judeţului două variante.

ELIT

Demesul de modificare al blazonului județului este motivat de faptul că multitudinea elementelor heraldice dau un caracter eclectic, la care se adaugă şi utilizarea neconformă a culorilor Drapelului Naţional în câmpurile stemei.

„Judeţul Alba a fost unul dintre primele care şi-a schimbat vechea stemă comunistă (n.a. 1993), venind cu următoarele arme: scut despicat, primul cartier de azur încărcat cu un legionar de argint privind spre senestra, ţinând cu mâna dextră o suliţă de argint şi cu cea senestră un scut negru pe care scrie cu argint: V.R.R. (Virtus Romana Rediviva). Cel de-al doilea cartier tăiat; în partea superioară pe un câmp roşu un zid de cetate având în poartă capul de bour, flancat de roză şi de semilună, totul de argint; în partea inferioară, pe aur, sigiliul oval al “Prefecturii Auraria Gemina”.
Conform explicaţiei oficiale, stema evocă istoria milenară: procesul de romanizare, legăturile ţinutului cu voievozii Moldovei şi Revoluţia de la 1848, în cadrul căreia s-a distins legiunea condusă de Avram Iancu”. (Revista ERASMUS, nr. 13/2002, Bucureşti, Editura Ars Docendi, 2002; Vlad Lucian Popescu).

Actuala stemă a fost prima stemă blazon a unui judeţ modificată și adoptată imediat după ce cadrul legal în domeniu a permis acest lucru.

ADEZIUNE PLUS

În prima variantă propusă, în câmpul de sus, pe fond de aur, cu hermina neagră, se află o coroană de oţel, iar în câmpul doi, pe fond roşu, se află un legionar roman.

În cea de-a doua variantă, în primul câmp se află tot o coroană de oţel, iar în câmpul doi, o acvilă romană. Coroana plasată pe hermină specifică în primul rând încoronarea la data de 15 octombrie 1922, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Actul încoronării are semnificaţia de desăvârşire a Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi de consfinţire a existenţei statului naţional unitar român. Simbolic, coroana poate reprezenta şi momentul ‘încoronării’ la Alba Iulia a lui Mihai Viteazul, în mai 1600.

Cele trei litere V.R.R. sunt prescurtarea devizei Şcolii Ardelene ‘Virtus Romana Rediviva’, ce îndeamnă la renaşterea vechilor virtuţi ostăşeşti în lupta pentru drepturi naţionale, pentru limba şi credinţa străbună, pentru unirea tuturor românilor într-o singură ţară. Acvila este simbolul celei mai reprezentative unităţi militare a Imperiului Roman, Legiunea XIII Gemina care a construit, începând cu 106 d.Hr., castrul de la Apulum.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| STP Alba: Consilierii locali din Alba Iulia, implicați de primarul Gabriel Pleșa în războiul pe care l-a declanșat la adresa STP

Încă o tentativă de abuz și dispreț, devenite pitorești pentru noua administrație în raport cu tot ce înseamnă contract și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

mda 19 februarie 2013 at 13:31

varianta I…

ank 19 februarie 2013 at 13:54

parca eram un popor dacic

uwe 20 februarie 2013 at 10:38

Pai suntem. Dar n-o sa recunoasca astia decat atunci cand vor ajunge romanii cum erau japonezii dupa al doilea razboi mondial sau finlandezii pe la inceputul secolului XX. Adica mancau paine facuta din scoarta de copac macinata, si pe aia daca o gaseau, si erau analfabeti cu totii. Limba le-a inventat-o unu` de-a lor, cap luminat prin Suedia. Intre timp au ajuns cei mai educati din Europa.

Cand vom ajunge si noi la fel cum erau ei, adica dobitoci infometati si analfabeti cu totii, ne vom da seama ca ne-am mintit noi insine cateva sute bune de ani, si vom accepta ca suntem ultimul popor care iese din evul mediu, dupa ce a reintrat in el post-comunism.

Dupa ce vor disparea impostorii lu` Ceau si Ilici va fi posibila schimbarea numelui tarii in Dacia, federalizarea, mutarea capitalei de la Bucuresti, reinstaurarea monarhiei, schimbarea imnului national, recastigarea respectului celorlalti.

Adica peste vreo 150 de ani.

Oroles 20 februarie 2013 at 11:37

Dezavantajul lumii in care traim e ca diversi tembeli, precum dacomaniacii de fata, grohaie liber, in public.

mikiduta 20 februarie 2013 at 17:43

ai dreptate-asa am zis si eu-mare parte dintre luptatorii romani erau de fapt mercenari angajati din diverse natii sau inrobiti in campaniile precedente-poate ca unul de-ala a prins-o pe una dintre strabunicile domniei tale de-a produs un asemenea intelectual finut si rasat.

uwe 20 februarie 2013 at 22:48

Nici n-as fi asteptat vreun argument plauzibil din partea unuia ca tine.

Aurelian 19 februarie 2013 at 14:56

Piticul Atomic, nu a reusit sa-si puna pe stema, scorbura de odihna?

Gogomanul 19 februarie 2013 at 22:17

Decat legionarul Roman, mai bine legionarul Buglea 🙂
Acvilele stiu de ce….

alinuta cu ochii verzi 20 februarie 2013 at 12:00

nu mai bine pune un dac cu portul si armele de pe columna? e mai reprezentativ ,eventual stindardul dacic?

Comentariile sunt oprite