Rămâi conectat

Actualitate

Statutul Studentului: Vezi care sunt drepturile studenţilor şi obligaţiile profesorilor în sesiune

Dragoş Suciu

Publicat

în

03A93P5TVeste bună pentru studenţi odată cu începerea sesiunii. Statutul Studentului, prima iniţiativă legislativă care aparţine 100% studenţilor, adoptat de Ministerul Educaţiei la propunerea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, garantează studenţilor şi în sesiune o serie de drepturi de care aceştia pot beneficia.

Profesorii nu pot sa dea examen după bunul plac ci sunt obligați să își respecte promisiunile de la începutul anului! În acest sens, Statutul Studentului spune că studenții au dreptul de a fi informați  cu privire la programă și la modalitățile de evaluare încă de la începutul semestrului, iar orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studenților. Profesorii sunt de asemenea obligați să publice și să respecte baremul de notare.

Studenții care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerințelor cursului.

Dacă un student consideră că a fost nedreptățit, are dreptul la contestație. Mai mult, profesorul care a evaluat inițial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestație. Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului să afecteze nota finală.

Atunci când realizează studii și articole de specialitate, studenții beneficiază de drepturi de proprietate intelectuală. Cu alte cuvinte, profesorii nu își mai pot asuma rezultatele muncii studenților fără recunoașterea adecvată a acestora. Studenții mai trebuie să știe că au dreptul de a accesa toate regulamentele universității, de a primi răspuns scris la cereri și de a face sesizări atunci când constată nereguli.

Cei care constată încălcări ale prevederilor menționate sunt încurajați să le documenteze și să le trimită și către platforma student.romaniacurata.ro,  portalul studențesc anticorupție lansat de Alianța Naţională a Organizațiilor Studențești din România în parteneriat cu Societatea Academică din România!

Statutul Studentului este denumit oficial Codul Drepturilor și Obligațiilor Studentului și a fost adoptat prin Ordin de Ministru în 30 Martie 2012. Acesta are caracter obligatoriu pentru toate universitățile din România.

„Studenții au dreptul să fie evaluați corect, în acord cu baremul de notare și condițiile anunțate de profesor la începutul semestrului. Statutul Studentului obligă universitățile să evite o serie de abuzuri des întâlnite până acum, fără a afecta însă în vreun fel dificultatea examenelor și seriozitatea procesului de evaluare. Ne îndreptăm spre normalitate din acest punct de vedere, deși din păcate există încă multe nereguli în țara”, a spus albaiulianul Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Sursa: Realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea