Statul român caută zăcăminte noi. 5 milioane de euro pentru reluarea prospecțiunilor în cadrul unui program geologic național

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Statul român caută zăcăminte noi. 5 milioane de euro pentru reluarea prospecțiunilor în cadrul unui program geologic național. România e bogată în resurse naturale, dar cât de bogată nu mai ştie nimeni de 40 de ani. Statul vrea să investească peste 5 milioane de euro în cercetări geologice. Descoperirea unor zăcăminte de metale preţioase, ape minerale şi cărbuni ar putea relansa mineritul şi turismul balnear, mai ales în zone unde aceste activităţi aproape că au dispărut.

Ultima hartă geologică pentru tot teritoriul României datează din 1978, potrivit preşedintelui Consiliului Ştiinţific de la Institutul Geologic, Ion Stelea.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În România, înainte de `89, cercetarea geologică era o activitate de importanţă strategică. După `90, din cauza subfinanțării, personalul Institutului Geologic Român s-a redus de peste 10 ori, de la 600 de cercetători la mai puţin de 60. Rezultatele obţinute au fost modeste.

Au fost ani în care activitatea de hărţi a fost zero, subliniază Ion Stelea.

Guvernul vrea acum să aloce peste 5 milioane de euro pentru reluarea prospecţiunilor şi identificarea unor noi zăcăminte de metale preţioase, ape minerale şi cărbuni.

Programul geologic naţional pentru următorii 3 ani ar însemna şanse noi pentru vechile localităţi miniere.

Programul ar urma să fie adoptat de guvern săptămâna viitoare.

Sursa: tvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

munteanul 27 aprilie 2017 at 21:44

Ma indoiesc ca programul asta ar fi ceva serios. E doar o noua metoda de sifonare a banilor-5 milioane euro- catre una sau mai multe firme ale baietilor destepti din psd(care, evident, vor castiga dreptul de a prospecta) asemeni miilor de planuri de fezabilitate facute pe diverse sectoare ale economiei..De la prospectiunile geologice la relansarea mineritului e o cale atat de lunga, vorba poetului, precum autostrazile din plansele lui Sova(mii de km)si contractul Bechtel ratacit tot de respectivul ministru supranumit al „marilor proiecte”..

Comentariile sunt oprite