Statul român caută zăcăminte noi. 5 milioane de euro pentru reluarea prospecțiunilor în cadrul unui program geologic național
Statul român caută zăcăminte noi. 5 milioane de euro pentru reluarea prospecțiunilor în cadrul unui program geologic național. România e bogată în resurse naturale, dar cât de bogată nu mai ştie nimeni de 40 de ani. Statul vrea să investească peste 5 milioane de euro în cercetări geologice. Descoperirea unor zăcăminte de metale preţioase, ape minerale şi cărbuni ar putea relansa mineritul şi turismul balnear, mai ales în zone unde aceste activităţi aproape că au dispărut.
Ultima hartă geologică pentru tot teritoriul României datează din 1978, potrivit preşedintelui Consiliului Ştiinţific de la Institutul Geologic, Ion Stelea.
În România, înainte de `89, cercetarea geologică era o activitate de importanţă strategică. După `90, din cauza subfinanțării, personalul Institutului Geologic Român s-a redus de peste 10 ori, de la 600 de cercetători la mai puţin de 60. Rezultatele obţinute au fost modeste.
Au fost ani în care activitatea de hărţi a fost zero, subliniază Ion Stelea.
Guvernul vrea acum să aloce peste 5 milioane de euro pentru reluarea prospecţiunilor şi identificarea unor noi zăcăminte de metale preţioase, ape minerale şi cărbuni.
Programul geologic naţional pentru următorii 3 ani ar însemna şanse noi pentru vechile localităţi miniere.
Programul ar urma să fie adoptat de guvern săptămâna viitoare.
Sursa: tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!” Joi, 14 noiembrie 2024, Institutul Național de Statistică a publicat un raport cu privire la evoluția Produsului Internet Brut al României în trimestrul III din 2024, prin comparație […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii19 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ