Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Statul roman a pierdut încă un proces de un miliard de euro

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Statul român a pierdut încă un miliard de euro la Curtea de arbitraj de la Paris în favoarea Enel. Până la finele anului, România ar putea pierde încă un proces cu italienii, iar kazahii au început şi ei procedurile.

judecator-justitieDin lista proceselor de arbitraj în care statul este parte, numărul celor câştigate de România poate fi numărat pe degete. Mai grav este că statul a pierdut „pe barba lui“ mare parte dintre ele. Adică, el a fost cel care s-a adresat instanţelor de arbitraj, cerând daune de sute de milioane, şi nu doar că nu a primit niciun ban, dar a fost obligat să achite şi cheltuielile de judecată ale părţii incriminate.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Un astfel de caz este cel în care statul, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE), a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro şi de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud. Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris a dat însă câştig de cauză italienilor şi a obligat statul să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro. Până la finele anului, Curtea de la Paris s-ar putea pronunţa în alt caz deschis de SAPE împotriva grupului Enel, prin care cere despăgubiri de peste 500 milioane de euro, tot pentru privatizarea filialelei Electrica Muntenia Sud.

Cazuri pierdute

Trebuie amintit şi faptul că împotriva italienilor de le Enel există un precedent. În 2013, statul a pierdut ambele procese care vizau contractele de privatizare pentru filialele Electrica Banat şi Dobrogea, acestea fiind primele două din cele cinci filialele care au fost privatizate. În acest caz, statul cerea despăgubiri de aproape 40 de milioane de euro. Un alt proces pierdut a fost cel cu nemţii de la E.ON, unde statul pretindea despăgubiri de circa 50 de milioane de euro, pe acelaşi considerent – neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare.

Și aici, decizia Curţii a fost în favoarea investitorului, statul fiind bun de plată. Mai exact, a fost nevoit să acopere cheltuielile de judecată ale nemţilor. În cazul celei de-a cincea filială Electrica privatizată, şi anume Oltenia, care a fost cumpărată de cehii de la CEZ, arbitrii de la Paris au dat o decizie favorabilă statului, însă despăgubirile acceptate au fost de doar 5,7 milioane de euro, faţă de peste 80 de milioane de euro cât ceruse statul român.

Kazahii au început procedurile

Compania Naţională de Petrol şi Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, şi KMG Internaţional, fostul grup Rompetrol, au demarat acţiunile în justiţie împotriva României, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată, întrerupând astfel planurile societăţii cu privire la vânzarea unui pachet de acţiuni la KMG International către o firmă chineză. Primul pas constă în notificarea Guvernului Cioloş, care potrivit lui Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al grupului petrolier, are la dispoziţie între 3 şi 6 luni să ajungă la o soluţie amiabilă cu investitorul, care se simte lezat de acţiunile instituţilor statului român. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a explicat că guvernul a primit notificarea, dar aceasta este doar o etapă precontencioasă. „Premierul român a spus că în acest moment nu poate influenţa statul român, autorităţile judiciare şi ancheta în curs a procurorilor“, a explicat Iolu. Dacă până la finele anului nu se va ajunge la o soluţie, ceea ce este foarte puţin probabil, statul se va alege cu un nou proces de arbitraj.

Sursa Capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată

Cezar Lancrajan

Published

on

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea