Rămâi conectat

Actualitate

Statul îți dă până la 20.000 de lei ca să-ți cumperi mașină electrică. Reguli noi publicate în Monitorul Oficial

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

masina electricaPersoanele care vor să-și achiziționeze mașini pur electrice sau electrice hibride pot primi de la stat un ecotichet în valoare de pana la 20.000 de lei, conform legislatiei aplicabile în prezent. Până acum, cetățenii puteau obține cel mult 12.000 de lei în acest scop, însă Guvernul a modificat valoarea ecotichetului. Astfel, în Monitorul Oficial a fost publicat marti, 13 octombrie, un act normativ al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin care se stabilesc noile reguli în baza cărora se vor putea obține banii pentru achiziționarea mașinilor nepoluante și eficiente energetic.

Statul incurajeaza cetatenii sa foloseasca vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic prin acordarea unui ecotichet la cumpararea masinilor pur electrice si electrice hibride, dupa cum prevede Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013.

„In vederea stimularii achizitionarii de vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, apartinand categoriilor de folosinta M1 si N1, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, beneficiaza de un tichet, pentru fiecare autovehicul achizitionat, denumit in continuare ecotichet”, dispune actul normativ.

Potrivit modificarilor operate la inceputul lunii septembrie prin Ordonanța Guvernului ecotichetul are, din acest an, o valoare de:

– 20.000 de lei (aproximativ 4.500 de euro), daca se opteaza pentru cumpararea unui autovehicul pur electric;

– 5.000 de lei (aproximativ 1.100 de euro), daca se opteaza pentru cumpararea unui autovehicul nou electric hibrid (cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 sub 50g/km).

Pana acum, valoarea ecotichetului era unica – 12.000 de lei – si se acorda strict pentru achizitionarea de autovehicule electrice noi. Prin urmare, pentru a obtine ecotichetul de 20.000 de lei, persoanele fizice nu trebuie neaparat sa cumpere masini noi pur electrice. In schimb, de ecotichetul de 5.000 de lei pot beneficia doar cei care aleg o masina noua electrica hibrida.

Din moment ce Executivul a schimbat valoarea ecotichetului, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 761 din 13 octombrie au fost publicate noi reguli pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, acestea fiind incluse in Ordinul MMAP nr. 1558/2015.

Ecotichetul, destinat persoanelor fizice, celor juridice, PFA-urilor si intreprinderilor

Programul de promovare a vehiculelor electrice se desfasoara anual, la nivel national, iar in acesta se vor putea inscrie atat persoanele fizice si cele juridice, cat si operatorii economici fara personalitate juridica (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale/familiale), prevede ordinul de ministru.

Autovehicule pur electrice sunt considerate cele care au motor electric si sunt alimentate de la o sursa electrica. Iar autovehicule noi electrice hibride sunt considerate cele care au motor electric, sursa de alimentare externa, genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km si n-au mai fost inmatriculate niciodata.

Fiecare solicitant care va indeplini conditiile legale va putea sa beneficieze de un singur ecotichet la cumpararea unei masini electrice. Totodata, cei care vor achizitiona mai multe autoturisme electrice vor putea sa beneficieze de un ecotichet pentru fiecare dintre ele.

Persoanele inscrise in Programul Rabla vor putea cumula ecotichetul cu prima de casare – in cuantum de 6.500 de lei -, la cumpararea unei masini electrice.

Ce condiții vor trebui să îndeplinească solicitanții

Pentru a putea sa beneficieze de ecotichet prin Programul de promovare a vehiculelor electrice, persoanele fizice vor trebui sa indeplineasca, in mod cumulativ, anumite conditii.

Mai exact, acestea vor trebui sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania si sa nu aiba obligatii de plata la bugetul local (taxe, impozite, contributii). In acelasi timp, solicitantii vor trebui sa depuna dosarul de acceptare in nume propriu, fara sa se interpuna in beneficiul alte persoane.

In fine, persoanele fizice vor trebui sa intentioneze sa dobandeasca cel putin o masina electrica in cadrul programului guvernamental.

Referitor la persoanele juridice si operatorii economici fara personalitate juridica, acestia vor trebui sa aiba sediul profesional in Romania si sa:

– obtina aprobarea dosarului de acceptare in program;

– cumpere autovehiculul pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid.

Persoanele juridice si operatorii economici fara personalitate juridica au criterii de eligibilitate stabilite in functie de fiecare entitate in parte. Mai exact, este vorba, printre altele, de unitatile administrativ-teritoriale, unitatile de invatamant, insitutiile publice, organizatiile neguvernamentale, unitatile cultelor religioase, societatile profesionale cu raspundere limitata si unitatile medico-sanitare.

Sesiunile de inscriere in program vor fi stabilite de AFM

Persoanele care vor sa obtina ecotichetul prin program trebuie sa astepte organizarea sesiunilor de inscriere. Conform actului normativ recent publicat de MMAP, AFM va organiza in fiecare an cel putin o astfel de sesiune.

„Perioada de organizare a sesiunii de inscriere in vederea validarii si acceptarii, dupa caz, precum si sumele destinate finantarii in cadrul programului, pe categorii de solicitanti eligibili, se aproba prin dispozitie a presedintelui Autoritatii (AFM – n.r.)”, scrie in documentul mentionat.

Dispozitia de organizare a fiecarei sesiuni de inscriere va fi publicata online, pe site-ul AFM, cu cel mult cinci zile inainte de data prevazuta pentru deschidere.

Persoanele interesate sa cumuleze ecotichetul cu prima de casare din Programul Rabla trebuie sa stie ca actuala sesiune de inscriere a acestuia se va incheia in data de 30 octombrie. Pana la inceputul acestei luni, peste 19.500 de tichete – dintr-un total de 25.000 – fusesera rezervate de persoanele fizice si juridice in sistemul informatic al AFM. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea