Rămâi conectat

Actualitate

Statul îți dă până la 20.000 de lei ca să-ți cumperi mașină electrică. Reguli noi publicate în Monitorul Oficial

Publicat

în

masina electricaPersoanele care vor să-și achiziționeze mașini pur electrice sau electrice hibride pot primi de la stat un ecotichet în valoare de pana la 20.000 de lei, conform legislatiei aplicabile în prezent. Până acum, cetățenii puteau obține cel mult 12.000 de lei în acest scop, însă Guvernul a modificat valoarea ecotichetului. Astfel, în Monitorul Oficial a fost publicat marti, 13 octombrie, un act normativ al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin care se stabilesc noile reguli în baza cărora se vor putea obține banii pentru achiziționarea mașinilor nepoluante și eficiente energetic.

Statul incurajeaza cetatenii sa foloseasca vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic prin acordarea unui ecotichet la cumpararea masinilor pur electrice si electrice hibride, dupa cum prevede Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013.

„In vederea stimularii achizitionarii de vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, apartinand categoriilor de folosinta M1 si N1, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, beneficiaza de un tichet, pentru fiecare autovehicul achizitionat, denumit in continuare ecotichet”, dispune actul normativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit modificarilor operate la inceputul lunii septembrie prin Ordonanța Guvernului ecotichetul are, din acest an, o valoare de:

– 20.000 de lei (aproximativ 4.500 de euro), daca se opteaza pentru cumpararea unui autovehicul pur electric;

– 5.000 de lei (aproximativ 1.100 de euro), daca se opteaza pentru cumpararea unui autovehicul nou electric hibrid (cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 sub 50g/km).

Pana acum, valoarea ecotichetului era unica – 12.000 de lei – si se acorda strict pentru achizitionarea de autovehicule electrice noi. Prin urmare, pentru a obtine ecotichetul de 20.000 de lei, persoanele fizice nu trebuie neaparat sa cumpere masini noi pur electrice. In schimb, de ecotichetul de 5.000 de lei pot beneficia doar cei care aleg o masina noua electrica hibrida.

Din moment ce Executivul a schimbat valoarea ecotichetului, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 761 din 13 octombrie au fost publicate noi reguli pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, acestea fiind incluse in Ordinul MMAP nr. 1558/2015.

Ecotichetul, destinat persoanelor fizice, celor juridice, PFA-urilor si intreprinderilor

Programul de promovare a vehiculelor electrice se desfasoara anual, la nivel national, iar in acesta se vor putea inscrie atat persoanele fizice si cele juridice, cat si operatorii economici fara personalitate juridica (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale/familiale), prevede ordinul de ministru.

Autovehicule pur electrice sunt considerate cele care au motor electric si sunt alimentate de la o sursa electrica. Iar autovehicule noi electrice hibride sunt considerate cele care au motor electric, sursa de alimentare externa, genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km si n-au mai fost inmatriculate niciodata.

Fiecare solicitant care va indeplini conditiile legale va putea sa beneficieze de un singur ecotichet la cumpararea unei masini electrice. Totodata, cei care vor achizitiona mai multe autoturisme electrice vor putea sa beneficieze de un ecotichet pentru fiecare dintre ele.

Persoanele inscrise in Programul Rabla vor putea cumula ecotichetul cu prima de casare – in cuantum de 6.500 de lei -, la cumpararea unei masini electrice.

Ce condiții vor trebui să îndeplinească solicitanții

Pentru a putea sa beneficieze de ecotichet prin Programul de promovare a vehiculelor electrice, persoanele fizice vor trebui sa indeplineasca, in mod cumulativ, anumite conditii.

Mai exact, acestea vor trebui sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania si sa nu aiba obligatii de plata la bugetul local (taxe, impozite, contributii). In acelasi timp, solicitantii vor trebui sa depuna dosarul de acceptare in nume propriu, fara sa se interpuna in beneficiul alte persoane.

In fine, persoanele fizice vor trebui sa intentioneze sa dobandeasca cel putin o masina electrica in cadrul programului guvernamental.

Referitor la persoanele juridice si operatorii economici fara personalitate juridica, acestia vor trebui sa aiba sediul profesional in Romania si sa:

– obtina aprobarea dosarului de acceptare in program;

– cumpere autovehiculul pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid.

Persoanele juridice si operatorii economici fara personalitate juridica au criterii de eligibilitate stabilite in functie de fiecare entitate in parte. Mai exact, este vorba, printre altele, de unitatile administrativ-teritoriale, unitatile de invatamant, insitutiile publice, organizatiile neguvernamentale, unitatile cultelor religioase, societatile profesionale cu raspundere limitata si unitatile medico-sanitare.

Sesiunile de inscriere in program vor fi stabilite de AFM

Persoanele care vor sa obtina ecotichetul prin program trebuie sa astepte organizarea sesiunilor de inscriere. Conform actului normativ recent publicat de MMAP, AFM va organiza in fiecare an cel putin o astfel de sesiune.

„Perioada de organizare a sesiunii de inscriere in vederea validarii si acceptarii, dupa caz, precum si sumele destinate finantarii in cadrul programului, pe categorii de solicitanti eligibili, se aproba prin dispozitie a presedintelui Autoritatii (AFM – n.r.)”, scrie in documentul mentionat.

Dispozitia de organizare a fiecarei sesiuni de inscriere va fi publicata online, pe site-ul AFM, cu cel mult cinci zile inainte de data prevazuta pentru deschidere.

Persoanele interesate sa cumuleze ecotichetul cu prima de casare din Programul Rabla trebuie sa stie ca actuala sesiune de inscriere a acestuia se va incheia in data de 30 octombrie. Pana la inceputul acestei luni, peste 19.500 de tichete — dintr-un total de 25.000 — fusesera rezervate de persoanele fizice si juridice in sistemul informatic al AFM. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Copiii din centrele sociale ale Eparhiei de Alba Iulia au celebrat sinceritatea. Aspectele importante ale acestei virtuți în societate

Publicat

în

FOTO| Copiii din centrele sociale ale Eparhiei de Alba Iulia au celebrat sinceritatea. Aspectele importante ale acestei virtuți în societate

În cadrul „Sărbătorilor copilăriei”, copiii din centrele sociale și educaționale ale Eparhiei de Alba Iulia au celebrat, în perioada 9-13 mai, sinceritatea.

În cea de a doua săptămână a lunii mai, atenția copiilor din așezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, dar și atenția elevilor înscriși în proiectul „Prin Educație Spre Vocație!” s-a focusat pe tematica sincerității. Aceasta le-a fost prezentată copiilor ca un mod de exprimare a adevărului despre propriile noastre gânduri și sentimente.

Prin intermediul activităților desfășurate în această perioadă, sinceritatea a fost văzută ca o caracteristică absolut necesară pentru dezvoltarea durabilă a legăturilor sociale. Din acest motiv, cei mici și-au însușit cunoștințe legate de caracterul indispensabil al sincerității în relațiile interumane. Totodată, s-au făcut cunoscute aspectele importante ale acestei virtuți în societate și recompensele pe care aceasta le oferă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Copiii au participat la activități în cadrul cărora au prezentat o calitate pe care o dețin și pe care o consideră importantă. Scopul acestor activități a fost ca fiecare copil să fie sincer, în primul rând, față de propria lui persoană, ca mai apoi, să fie sincer și față de cei de care este înconjurat.

Cristina Costan, cadru didactic la Școala Gimnazială „Demetriu Radu” Rădești, a surprins câteva momente importante din această săptămână: „În această săptămână am discutat despre sinceritate, o valoare care este mult râvnită și destul de greu de atins de mulți dintre noi. Am desfășurat activități tematice, printre care și activitatea care poartă denumirea „Ce îmi place mie!” prin intermediul căreia am descoperit modul în care se văd copiii, un mod chiar real, destul de sever de a se vedea. De asemenea, am desfășurat jocuri prin care ei s-au cunoscut mai bine, dar prin care și-au cunoscut și colegii”.

Cornelia Milea, învățătoarea în cadrul Școlii Gimnaziale Demetriu Radu” Rădești a subliniat importanța lecturii și morala pe care fiecare istorisire le oferă. „În perioada 9-13 mai am evidențiat săptămâna sincerității, săptămâna adevărului, săptămâna introspecției, a autocunoașterii. Activitățile s-au pretat la copii, care sunt în primii pași în a spune adevărul, pentru că nu poate să-l îmbrace într-o formă falsă. Lectura despre sinceritate a conținut și exemple opuse, despre minciună și a surpins efectele ambelor situații asupra relațiilor noastre.”

În cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei funcționează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, 18 Case de Tip Familial și Centre de Plasament, 15 Centre de zi și 17 Centre „Școală după Școală”, toate în cadrul proiectului „Prin Educație spre Vocație!”. Aceste așezăminte își desfășoară activitatea sub administrarea organizațiilor nonguvernamentale eparhiale, finanțate din fonduri proprii, în parteneriat cu autoritățile publice județene și locale. De asemenea, proiectul „Prin Educație spre Vocație!” este implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschoolNorvegia, în cadrul unei finanțări prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat din Șona, prins MANGĂ de beat la volan, de polițiști: Ce alcoolemie avea

Publicat

în

Bărbat din Șona, prins MANGĂ de beat la volan, de polițiști: Ce alcoolemie avea

La data de 16 mai 2022, în jurul orei 19.45, polițiștii rutieri din Blaj au depistat un bărbat, de 33 de ani, din comuna Șona, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vânt puternic în Alba, până miercuri seara. Zonele vizate

Publicat

în

AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vânt puternic în Alba, până miercuri seara. Zonele vizate

ANM a emis atenționări Cod Galben de furtuni și vânt puternic pentru județul Alba și alte zone din țară, până miercuri.

COD GALBEN: de marți, 17 mai, ora 14.00 până miercuri, 18 mai, ora 6.00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia.

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină.

Elit - Gustul Desăvârșit

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-40 l/mp.

COD GALBEN: miercuri, 18 mai, orele 6.00-21.00 – intensificări susținute ale vântului

Pe parcursul zilei de miercuri (18 mai) vântul va avea intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, cu viteze de 55-70 km/h.

Local în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona înaltă 90-100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului în general cu viteze de 45-55 km/h. Vremea se va răci accentuat, astfel că în noaptea de miercuri spre joi în depresiuni temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare