FOTO. Statuia poetului Lucian Blaga din Lancrăm, batjocorită de necunoscuți, care au inscripționat cuvinte vulgare
Statuia poetului Lucian Blaga din Lancrăm a fost vandalizată în aceste zile de persoane necunoscute care au inscripționat pe soclul acesteia, cu vopsea roșie, cuvinte obscene și jignitoare.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeș, Nadia Mitrea, a declarat, marți, pentru ziarulunirea.ro, că pe soclul statuii lui Lucian Blaga din Lancrăm au fost scrise în aceste zile cuvinte indecente.
Nadia Mitrea consideră că profanarea s-a produs în aceste zile, perioadă în care s-a desfășurat Festivalul Internațional ”Lucian Blaga”, fiind observată abia astăzi, zi în care se împlinesc 122 de ani de la nașterea filozofului și poetului român.
”Astăzi s-a observat pentru că în această dimineață a fost un eveniment la Lancrăm, la Casa Memorială ”Lucian Blaga”, și o parte din personalitățile de acolo au trecut pe la statuie și atunci au observat. Statuia e departe de casa din Lancrăm. Am anunțat poliția, s-au deplasat la fața locului”, a spus Nadia Mitrea.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeș a mai declarat că la ora transmiterii acestei știri la fața locului se intervine pentru ștergerea înscrisurilor și cuvintelor jignitoare care au fost inscripționate.
Lucian Blaga, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român, s-a născut la 9 mai 1895, la Lancrăm, unde a copilărit până la vârsta de 14 ani.
UPDATE. La scurt timp de la redactarea acestei știri, Primăria Sebeș a venit cu următoarele precizări:
”Cu tristețe profundă vă confirmăm faptul că statuia lui Lucian Blaga, situată la intrarea în Lancrăm, a fost ținta unor gesturi inexplicabile, care ne-au stârnit indignarea.
Pe soclul din spatele statuii, în obscuritatea anonimatului, au fost înscrise cuvinte triviale. A fost sesizată Poliția Locală și am intervenit cu maximă urgență pentru îndepărtarea înscrisurilor.
După aceste zile pe care le-am dăruit, cu profund respect, omagierii personalității marelui poet și filosof, Lucian Blaga, trebuie să reacționăm și să transmitem un mesaj puternic societății românești.
În cadrul unui eveniment solemn, duminică dimineața, au fost depuse flori la statuia lui Blaga. Toate evenimentele din cadrul Festivalului Internațional Lucian Blaga au fost create și dăruite cu drag oamenilor, pentru a ni-l apropia pe Blaga, pentru a-l simți ca o moștenire sfântă a sufletului românesc.
Acest gest nu va strivi corola de minuni și nici nu va șterge pașii poetului care au trecut prin Lancrăm, sfințind locul. Întunericul unora…
Atitudinea noastră ca autoritate locală a fost aceea de a interveni cu maximă urgență pentru a îndepărta urmele acestui gest reprobabil. Din acest punct, instituțiile care apără ordinea și liniștea publică, patrimoniul local, vor lua toate măsurile care se impun pentru a nu mai fi în postura de a consemna acest acest gen de întâmplări. În același timp, așteptăm și reacția comunității locale, solidaritatea în a apăra valorile umane și materiale care ne aparțin tuturor.
Din păcate, nu este un secret faptul că în cursul nopții de sâmbătă spre duminică au fost distruse și o parte din florile care înfrumusețează podul peste râul Sebeș”, a transmis Primăria Sebeș.
[nggallery id=3909]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan