Rămâi conectat

Ştirea zilei

Statuia lui Mihai Viteazul de la Alba Iulia, dezvelită în prezența lui Nicolae Ceaușescu. Cum a fost sărbătorit 1 decembrie acum 51 de ani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Acum 51 de ani, când românii sărbătoreau o jumătate de secol de la Marea Unire, la Alba Iulia se inaugura, în prezența fostului dictator Nicolae Ceaușescu (aflat în plin avânt de colectare a popularității), statuia ecvestră, din bronz, a Voievodului Mihai Viteazul și Sala Unirii.

Cum a fost serbat semi-Centenarul Marii Uniri, în 1968, la Alba Iulia aflăm din lucrarea JURNALUL UNEI ANIVERSĂRI: SEMICENTENARUL UNIRII TRANSILVANIEI CU ROMÂNIA, ALBA IULIA, 1 DECEMBRIE 1968 scrisă de Zevedei – Ioan DRĂGHIȚĂ de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba:

Elit - Gustul Desăvârșit

”O parte importantă a celebrării semicentenarului actului de la 1 decembrie 1918 a revenit, după un şablon deja stabilit, festivităţilor, la care au participat liderii Partidului Comunist Român în frunte cu Nicolae Ceauşescu, desfăşurate în ziua de joi, 28 noiembrie 1968, la Alba Iulia. Organizarea lor a consumat foarte multă energie şi a presupus efort consistent din partea autorităţilor locale, fiind prima vizită a lui Nicolae Ceauşescu în nou înfiinţatul judeţ Alba. (…) …magazinele alimentare din Alba Iulia (106 puncte fixe şi 40 puncte volante) şi-au extins programul între orele 6 şi 24 şi au pus la dispoziţia consumatorilor 250.000 de sticle de bere, 150.000 de sticle de pepsi-cola, 15 tone de grisine, 30.000 de litri de vin, 30 de tone preparate din carne, 100.000 de bucăţi mititei, 50.000 de bucăţi fripturi de porc, 6 tone de crenvurşti, 48.000 de bucăţi cârnaţi de porc, peste 20.000 de bucăţi prăjituri etc. Citește și: Programul de 1 Decembrie 2019 la Alba Iulia

Revenind la organizarea manifestărilor închinate împlinirii a 50 de ani de la actul din 1 decembrie 1918, desfăşurate la Alba Iulia, trebuie să spunem că, principalul organizator, Comitetul Judeţean Alba al Partidului Comunist Român, le-a regizat ca pe un adevărat film. Modul de primire a proaspătului ales secretar general al Partidului Comunist Român şi preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România şi a celorlalţi lideri ai Partidului Comunist Român a fost pregătit în detaliu. Astfel, întâmpinarea lui Nicolae Ceauşescu, însoţit de Ion Gheorghe Maurer, Paul Niculescu-Mizil, Constantin Drăgan, Janos Fazekas, Vasile Vâlcu, Ştefan Voitec, Dumitru Popescu, prezenţi în 28 noiembrie 1968 la Alba Iulia, a fost stabilită pentru ora 8.30 în gara din localitate.

S-a intonat cântecul Pe-al nostru steag, iar prim-secretarul George Homoşteanu a rostit un cuvânt de bun sosit. A urmat nelipsita pâine şi sare oferită conducătorilor de către trei veterani ai Unirii. Este interesant faptul că tinerii (români, maghiari, germani) prezenţi la aceste manifestări, îmbrăcaţi în costume naţionale, au format un culoar prin care a trecut delegaţia. Ei au avut în mâini diferite obiecte de artă populară, fapt care a dorit să sugereze, probabil, în concepţia propagandei de partid, legătura organică între toţi locuitorii Transilvaniei şi acceptul voluntar al actului de la 1918.

Pe aceeaşi idee, a solidarităţii şi bunei înţelegeri între români şi naţionalităţile din Transilvania, cultivată asiduu de Partidul Comunist Român, s-a stabilit ca mai multe formaţii de jocuri populare româneşti, săseşti şi maghiare din Alba Iulia, Lopadea Nouă şi Petreşti să susţină, în faţa gării, câteva dansuri populare specifice. În acest timp oficialităţile s-au urcat în maşini. Au înaintat spre Cetate, prin cele trei porţi, având ca puncte de oprire Sala Unirii, clădirea Babilon, platoul din faţa Sălii Unirii (Parcul Custozza).

La intrarea în Cetatea Vauban, în apropierea Porţii I a fost aşezat un grup de oşteni în fruntea căruia se afla un călăreţ pe un cal alb, fapt ce-l sugera, în mod direct, pe Mihai Viteazul şi faptele sale strâns legate de Alba Iulia şi de conceptul de unificare la români. La Poarta a II-a au fost postaţi, de-a lungul trotuarului, 50 de oameni costumaţi în soldaţi romani, iar între Poarta I şi Poarta a II-a au fost aşezaţi, pe partea stângă, aproximativ 200 de tulnicari şi tulnicărese, iar pe partea dreaptă 50 de oameni îmbrăcaţi în daci, iar deasupra zidurilor 75 de moţi.

De asemenea, la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan au fost aşezaţi 300 de moţi aduşi din localităţile Horea, Albac, Cărpiniş, Avram Iancu, Vidra şi Abrud, în fruntea lor aflându-se chiar Horea, Cloşca şi Crişan, personificaţi, înarmaţi ca în timpul răscoalei. Aici, în întâmpinarea lui Nicolae Ceauşescu şi a celorlalţi lideri se aflau Pompiliu Macovei, preşedintele Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă, Ştefan Bălan, ministrul învăţământului, Ion Iliescu, prim-secretar al Comitetului Central la Uniunii Tineretului Comunist, ministru pentru problemele tineretului, generalul Ion Coman, adjunct al ministrului forţelor armate, secretar al Comitetului Politic Superior al Armatei, acad. Miron Nicolescu, preşedintele Academiei, acad. Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Ion Dumitrescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor, Istvan Peterfi, preşedintele Comitetului oamenilor muncii de naţionalitate maghiară, Eduard Eisenburger, preşedintele Comitetului oamenilor muncii de naţionalitate germană ş.a. Nicolae Roşu, preşedintele Consiliului popular al municipiului

Alba Iulia, a înmânat lui Nicolae Ceauşescu cheia oraşului pe care s-au gravat anii 1918-1968. În faţa Porţii a III-a conducerea de partid şi de stat a fost întâmpinată de peste 300 de veterani, participanţi la actul de la 1 decembrie 1918, timp în care se interpretează Hora Unirii de către coriştii aflaţi acolo. Împreună înaintează spre Sala Unirii printr-un grup de circa 700 de pionieri care flutură mici drapele albastre, galbene şi roşii.

Prima oprire: Sala Unirii. Nicolae Ceauşescu taie panglica inaugurală la Sala Unirii, locul unde s-au desfăşurat lucrările Adunării Naţionale şi s-a adoptat Rezoluţia care proclama unirea tuturor românilor din Transilvania şi a teritoriilor locuite de ei cu România. Imobilul (construit în 1898), Casa Armatei, astăzi monument istoric, a intrat în administrarea

Muzeului Regional din Alba Iulia abia în 1958, fiind amenajat muzeistic conform ideologiei şi directivelor politice ale timpului. Aici, la 1968, Nicolae Ceauşescu vizionează, în câteva minute, expoziţia „Unirii” realizată cu acest prilej şi iese pe poarta de triumf.

A doua oprire: statuia lui Mihai Viteazul. Delegaţia oficială, în frunte cu Nicolae Ceauşescu, a ajuns în faţa Palatului Principilor unde s-a desfăşurat festivitatea de dezvelire a statuii lui Mihai Viteazul, realizată, în bronz, de către sculptorul Oscar Han (1891-1976), în prezenţa autorului. Cu prilejul acestor manifestări a fost amenajată şi zona de amplasare a statuii, inclusiv cu vegetaţie (arbori cu balot, puieţi arbuşti talie mare, puieţi tufe arbuşti) şi iluminat, menţinându-se, din păcate, chiar în apropierea statuii, toaleta publică, mascată oarecum de vegetaţie. În jurul statuii au fost aşezaţi 45 de ţărani în grupe de câte 15, îmbrăcaţi în costume populare specifice pentru a sugera cele trei Ţări Române unificate de voievod. S-au rostit discursuri despre importanţa actului unirii de la 1600 şi despre Mihai Viteazul, s-a cântat Imnul eroilor, timp în care a avut loc dezvelirea monumentului de către Nicolae Ceauşescu.

A treia oprire: clădirea Babilon (construcţie ridicată între 1851-1853, cu destinaţie de cămin de garnizoană). (…) La ieşirea din expoziţie, Nicolae Ceauşescu a fost întâmpinat de Corul Căminului Cultural din Bistra, aflat în balconul clădirii Babilon şi de fanfara din Sibiu aşezată jos, care au interpretat cântecul Pe-al nostru steag. A patra oprire: Platoul din faţa Sălii Unirii (Parcul Custozza), unde câteva mii de oameni (din Alba Iulia şi împrejmuiri, delegaţi ai celorlalte judeţe) între care şi numeroşi veterani ai Unirii, aduşi la Alba Iulia de către autorităţi, au primit, cu entuziasm sincer, delegaţia care s-a instalat la tribuna oficială.

Au rostit discursuri Nicolae Roşu, preşedintele Consiliului popular al municipiului Alba Iulia, George Homoşteanu, prim-secretarul Comitetului Judeţean Alba, Tiron Albani veteran al Unirii. A urmat un spectacol susţi­nut de formaţiile artistice din judeţul Alba. În sfârşit, la încheiere, oficialităţile, de data aceasta în maşini, au coborât spre sediul Comitetului Judeţean, vizitând înainte o cramă din Cetate. De aici s-au îndreptat spre gară părăsind Alba Iulia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Profesor de la o școală din Alba Iulia, condamnat penal pentru purtare abuzivă. A agresat mai mulți copii, chiar în prezența învățătoarei

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Profesor de la o școală din Alba Iulia, condamnat penal pentru purtare abuzivă. A agresat mai mulți copii, chiar în prezența învățătoarei

Un profesor de sport din cadrul Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia a agresat patru elevi de clasa a IV-a, chiar în prezența învățătoarei. Acesta a fost condamnat penal pentru infracțiunea de purtare abuzivă.

Faptele au avut loc în 12 octombrie 2018, iar după 4 ani, în 2 noiembrie 2022, V.O. a fost condamnat la 5 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru infracțiunea de purtare abuzivă. De asemenea, acesta trebuie să plătească daune de 500 de lei fiecărui elev agresat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Judecătoria Alba Iulia a făcut publică pe site-ul rejust.ro motivarea deciziei și descrierea faptelor. Potrivit hotărârii, la începutul anului şcolar 2018 – 2019, la şedinţele cu părinţii elevilor, aceștia au informat conducerea școlii cu privire la faptul că au existat probleme în trecut cu profesorul de sport, manifestându-şi îngrijorarea faţă de modalitatea în care acesta şi-ar putea exercita activitatea la clasa a IV-a.

La cererea acestora şi cu acordul directorului şcolii s-a luat hotărârea ca la orele de sport susţinute de profesorul de educație fizică să asiste cadrul didactic de la clasa respectivă, respectiv învățătorul.

Elev bruscat și trântit pe jos

„Probele administrate în cauză relevă că în data de 12.10.2018, între orele 14.00-15.00, la ora de educaţie fizică a asistat şi învăţătoarea (…), oră la care inculpatul a agresat fizic un număr de patru elevi din clasa a IV-a. Astfel, în momentul în care inculpatul îi alinia în formaţie pe elevi, elevul (…) a ieşit din formaţie pentru a discuta cu o colegă, context în care profesorul l-a tras puternic de mână pe elev şi l-a trântit pe jos, persoana vătămată alunecând pe parchet aproximativ un metru, inculpatul întrebându-l: «De ce ai ieşit din formaţie, măi prostule?»”, se precizează în hotărâre.

Aceste probe au fost coroborate cu declaraţiile învățătoarei, care a arătat că unul dintre elevii agresați nu era la locul lui, fapt pentru care profesorul l-a luat pe acesta şi l-a bruscat, elevul căzând pe jos.

„În momentul în care elevii erau aliniaţi în apropierea dulapului cu mingi şi alte echipamente sportive, inculpatul a împins-o cu mâna pe eleva (…) să se dea deoparte pentru a deschide dulapul şi a lovit-o peste braţ cu uşa de la dulap, eleva fiind pe punctul de a cădea peste o colegă. În decursul aceleiaşi ore, l-a lovit cu intenție cu o minge de baschet în cap pe elevul (…) pentru motivul că acesta stătea pe bancă, elevul lovindu-se cu spatele de calorifer. Persoana vătămată minoră a declarat că l-a durut spatele până a ajuns acasă”, se mai susține în documentul care descrie faptele profesorului.

Tot în ora respectivă, deşi profesorului i-a fost comunicat de către un elev că se simte rău, l-a ridicat de pe bancă, trăgându-l de bluză, și l-a obligat să joace de baschet. Copilul a început să plângă și a solicitat să fie trimis la cabinetul medical. „Când învăţătoarea a intervenit, profesorul a început să ţipe şi la aceasta şi să vorbească urât atât cu învăţătoarea, cât şi cu copiii, elevul fiind trimis la cabinetul medical doar după intervenţia învăţătoarei”, se mai susține în hotărârea instanței de judecată.

„Rolul unui cadru didactic este unul educativ”

Potrivit magistratului, rolul unui cadru didactic este unul educativ, iar în situaţiile în care elevii nu au un comportament corespunzător în timpul orelor, acesta trebuie să ia măsurile legale care se impun, nu să recurgă la agresiuni fizice asupra elevilor.

„Inculpatul a acţionat ignorând împrejurarea că la ora de educaţie fizică a asistat şi învăţătoarea, această măsură fiind luată tocmai pentru că au existat şi în trecut incidente pe parcursul desfăşurării orelor de educaţie fizică. (…) Chiar și pe fondul constatării unor abateri de la regulile care guvernau desfășurarea orei de educaţie fizică şi sport, o atitudine prin care se recurge la violență/agresiune fizică nu își găsește justificarea. Rolul unui cadru didactic este unul educativ, iar în situaţiile în care elevii nu au un comportament corespunzător în timpul orelor, acesta trebuie să ia măsurile legale care se impun, nu să recurgă la agresiuni fizice asupra elevilor”, a afirmat judecătorul care a pronunțat hotărârea.

Pentru că faptele nu au avut consecinţe grave în plan fizic, instanța a decis să aplice o pedeapsă minimă, de 5 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Decizia poate fi contestată cu apel.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Valorile taxelor, impozitelor și amenzilor aplicabile în anul 2023, în Alba Iulia: Proiectul, lansat în dezbatere publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valorile taxelor, impozitelor și amenzilor aplicabile în anul 2023, în Alba Iulia: Proiectul, lansat în dezbatere publică

Primăria municipiului Alba Iulia, anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2023.

Proiectul de hotărâre îl puteți consulta AICI

Calculul impozitului/taxei pe clădirile nerezidenţiale

Elit - Gustul Desăvârșit
 • Pentru clădirile nerezidenţiale şi clădirile-anexă aferente, aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,6% asupra valorii clădirii.
 • Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă aferente, aflate în proprietatea persoanelor juridice impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1,19% asupra valorii clădirii.
 • Pentru clădirile utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii clădirii.
 • Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor- anexă, după caz, şi a valorii suprafeţelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia.
 • În situaţia în care valoarea din studiul de piaţă administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia este mai mică decât ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal local la data de 31 decembrie 2022, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor de impozitare prevăzute la alineatele (1) şi (2) asupra asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal local, la data de 31 decembrie 2022.

Calculul impozitului/taxei pe clădirile care cuprind spaţii cu destinaţie rezidenţială şi spaţii cu destinaţie nerezidenţială

 • Pentru clădirile care au în componenţă atât spaţii cu destinaţie rezidenţială, cât şi spaţii cu destinaţie nerezidenţială, impozitul/taxa pe clădiri se determină în funcţie de destinaţia suprafeţelor cu o pondere mai mare de 50% şi se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare destinaţiei majoritare, asupra valorii întregii clădiri.
 • În cazul acestor clădiri, contribuabilii au obligaţia de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinaţiei finale a clădirii, suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, însoţită de documentele doveditoare, cu excepţia celor aflaţi în evidenţa fiscală a unităţii administrativ- teritoriale. Declararea la organul fiscal local se face în termen de 30 de zile de la data oricăror modificări privind suprafeţele nerezidenţiale.
 • În situaţia în care contribuabilii nu declară la organul fiscal local suprafaţa folosită în scop nerezidenţial potrivit alin. (2), impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare clădirilor nerezidenţiale asupra valorii întregii clădiri aflate în evidenţele organului fiscal local.”

Reguli privind calculul impozitului/taxei pe clădiri

 • Pentru determinarea valorii clădirii şi a terenului acoperit de aceasta pentru anul de referinţă se vor utiliza valorile cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia, aferente anului anterior celui de referinţă.
 • În cazul în care în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia, valoarea este exprimată în euro/mp, valoarea clădirii se calculează prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate exprimate în metri pătraţi, cu valoarea pe metru pătrat cuprinsă în aceste studii.
 • În cazul în care valorile sunt exprimate în euro, se va utiliza cursul de schimb al monedei euro la data de 31 decembrie a anului anterior celui de referinţă.
 • Suprafaţa construită desfăşurată a unei clădiri se determină prin însumarea suprafeţelor secţiunilor tuturor nivelurilor clădirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol sau la mansardă, exceptând suprafeţele podurilor neutilizate ca locuinţă, ale scărilor şi teraselor neacoperite.
 • Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi efectiv măsurate pe conturul exterior, atunci suprafaţa construită desfăşurată a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,4.
 • În situaţia în care Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia nu conţin informaţii despre clădirile sau terenurile acoperite de aceste clădiri de pe raza unei unităţi administrativ- teritoriale, se vor aplica următoarele reguli:
  – în cazul unei clădiri rezidenţiale, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor prevăzute la art. 2, alin. (1) şi (2) asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal, în vigoare la data de 31 decembrie 2022.
  – în cazul unei clădiri nerezidenţiale, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor prevăzute la art. 3, alin. (1) şi (2) asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022.
 • Organul fiscal local va efectua reîncadrarea clădirilor care cuprind atât suprafeţe rezidenţiale, cât şi suprafeţe nerezidenţiale, în categoria clădirilor rezidenţiale sau nerezidenţiale, în baza informaţiilor pe care le deţin şi a situaţiei existente la 31 decembrie a anului anterior celui de referinţă.
 • Organul fiscal local întocmeşte şi transmite contribuabililor comunicări referitoare la valoarea clădirilor şi a terenurilor acoperite de acestea, precum şi impozitul aferent acestora, calculate în baza valorilor cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia.
 • În situaţia în care contribuabilii nu răspund organului fiscal local în termen de 30 de zile de la primirea comunicării, se consideră acceptare tacită a datelor înscrise în comunicare.
 • În cazul clădirii la care au fost executate lucrări de renovare majoră, din punct de vedere fiscal, anul terminării se actualizează, astfel că acesta se consideră ca fiind cel în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor.
 • Renovarea majoră reprezintă acţiunea complexă care cuprinde obligatoriu lucrări de intervenţie la structura de rezistenţă a clădirii, pentru asigurarea cerinţei fundamentale de rezistenţă mecanică şi stabilitate, prin acţiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, precum şi, după caz, alte lucrări de intervenţie pentru menţinerea, pe întreaga durată de exploatare a clădirii, a celorlalte cerinţe fundamentale aplicabile construcţiilor, conform legii, vizând, în principal, creşterea performanţei energetice şi a calităţii arhitectural-ambientale şi funcţionale a clădirii. Anul terminării se actualizează în condiţiile în care, la terminarea lucrărilor de renovare majoră, valoarea clădirii creşte cu cel puţin 50% faţă de valoarea acesteia la data începerii executării lucrărilor.”

Calculul impozitului/taxei pe teren

 • Impozitul/Taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.
 • În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, din care se scad suprafeţele de teren acoperite de clădiri, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel:
Zona Niveluri aplicabile in anul 2023 lei/ha
A 7169
B 5001
C 3165
D 1673

În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel, iar acest rezultat se înmulţeşte cu coeficientul de corecţie al rangului localităţii care este 4:

Categoria de folosinţă lei/ha

Zona

A B C D
Teren arabil 33 25 23 18
Păşune 25 23 18 16
Fâneaţă 25 23 18 16
Vie 55 41 33 23
Livadă 63 55 41 33
Pădure sau alt teren cu vegetaţie forestieră 33 25 23 18
Teren cu ape 18 16 8 0
Drumuri şi căi ferate 0 0 0 0
Teren neproductiv 0 0 0 0
 • Ca excepţie de la prevederile alin. (3), în cazul contribuabililor persoane juridice, pentru terenul amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se calculează conform prevederilor alin. (5) numai dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
 • au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, agricultură;
 • au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri şi cheltuieli din desfăşurarea obiectului de activitate prevăzut la lit. a).
 • În cazul unui teren amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de mai jos, înmulţită cu următorii coeficienţi de corecţie: pentru zona A – 2,4; pentru zona B – 2,3; pentru zona C – 2,2; pentru zona D – 2,1.
Categoria de folosinţă Niveluri aplicabile in anul 2023 lei/ha
Teren cu construcţii 36
Teren arabil 59
Păşune 33
Fâneaţă 33
Vie pe rod, alta decât cea prevăzută la nr.crt. 5.1 66
Vie până la intrarea pe rod 0
Livadă pe rod, alta decât cea prevăzută la nr.crt. 6.1 67
Livadă până la intrarea pe rod 0
Pădure sau alt teren cu vegetaţie forestieră cu excepţia celui prevăzut la nr.crt. 7.1 19
Pădure în vârstă de până la 20 ani şi pădure cu rol de protecţie 0
Teren cu apă, altul decât cel cu amenajări piscicole 6
Teren cu amenajări piscicole 40
Drumuri şi căi ferate 0
Teren neproductiv 0

Plata impozitului şi a taxei pe teren

 • Impozitul pe teren se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.
 • Pentru plata cu anticipaţie a impozitului/taxei pe teren, datorat/e pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de 10% pentru persoane fizice şi de 5% pentru persoane juridice.
 • Impozitul pe teren, datorat aceluiaşi buget local de către contribuabili, persoane fizice şi juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată.
 • În cazul în care contribuabilul deţine în proprietate mai multe terenuri amplasate pe raza municipiului Alba Iulia, prevederile alin. (2) şi (3) se referă la impozitul pe teren cumulat.
 • În cazul contractelor de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă, care se referă la o perioadă mai mare de un an, taxa pe teren se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv.
 • În cazul contractelor de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă, care se referă la perioade mai mari de o lună, taxa pe teren se plăteşte lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului, de către concesionar, locatar, titularul dreptului de administrare sau de folosinţă.
 • În cazul contractelor care se referă la perioade mai mici de o lună, persoana juridică de drept public care transmite dreptul de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă colectează taxa pe teren de la concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă şi o varsă lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbat din Alba Iulia, condamnat pentru VIOL: cât timp va sta după gratii

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Bărbat din Alba Iulia, condamnat pentru VIOL: cât timp va sta după gratii

La data de 8 noiembrie 2022, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au pus în executare mandatul de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Alba Iulia, privindu-l pe un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de viol.

Elit - Gustul Desăvârșit

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea