STATISTICĂ: A crescut consumul de apă potabilă pentru uz casnic, în municipiile și orașele din România
Cantitatea totală de apă potabilă pentru uz casnic distribuită consumatorilor, anul trecut, s-a ridicat la 561,847 milioane metri cubi, iar consumul mediu zilnic de apă potabilă pentru uz casnic a fost de 85,8 litri/locuitor în municipii și orașe, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.
Cantitatea de apă potabilă distribuită consumatorilor a fost la sfârșitul anului 2017 de 746,401 milioane mc, cu 5,683 milioane mc mai mult față de anul 2016, apa potabilă pentru uz casnic reprezentând 75,3% din total.
Pierderile de apă potabilă au fost de 37,3% pe total țară, iar în municipii și orașe de 41%. Acestea au fost cauzate de uzura avansată a conductelor de aducțiune și distribuție a apei potabile, precum și a echipamentelor de captare și pompare.
În anul 2017, consumul mediu zilnic de apă potabilă pentru uz casnic a fost de 85,8 litri/locuitor în municipii și orașe, cu o scădere de 1,1 litri/ locuitor, reprezentând o scădere de 1,3% față de anul 2016.
Proporția apei potabile distribuită consumatorilor care au instalate apometre, în totalul distribuit, este de 95,1%, diferența de cantitate de apă potabilă fiind înregistrată în sistem ”paușal”.
La finele anului trecut, lungimea simplă a rețelei de distribuție a apei potabile era de 82.090,4 km, cu 2.412,8 km mai mare pe total țară față de situația existentă la sfârșitul anului 2016. Rețeaua de distribuție a apei potabile la nivel național a crescut în 2017 față de anul anterior, în special prin extinderea sistemului centralizat de alimentare în mediul rural cu 1.796,8 km.
În municipii și orașe, proporția lungimii străzilor care aveau rețele de distribuție a apei potabile, față de lungimea totală a străzilor, a fost de 78,7%.
În orașele Bechet (Dolj), Miercurea Sibiului (Sibiu), Milisăuți și Cajvana (Suceava) exista un grad redus de echipare a străzilor cu rețele de distribuție a apei potabile (sub 10% din lungimea străzilor).
La 31 decembrie 2017, capacitatea totală a instalațiilor de producere a apei potabile a fost de circa 9,809 milioane mc/zi (cu 131.400 mc/zi mai puțin față de anul 2016), iar în municipii și orașe a fost de 7,558 milioane mc/zi (cu 46.800 mc/zi mai mult față de anul 2016).
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: De ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare
Economistul Radu Georgescu: De ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare După ce zilele trecute economistul Radu Georgescu a explicat de ce nu recomandă investițiile în imobiliare și de ce nu este un moment oportun să cumperi un apartament, acesta revine și spune de ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare. […]
PENSII 2025: Proiectul de modificare a regulilor de pensionare pentru magistrați, aviz favorabil al deputaților din Comisia de buget
PENSII 2025: Proiectul de modificare a regulilor de pensionare pentru magistrați, aviz favorabil al deputaților din Comisia de buget Deputații din Comisia pentru buget au avizat favorabil, marți, 22 aprilie 2025 proiectul de modificare a regulilor de pensionare pentru magistrați, inițiat de liderii coaliției de guvernare, proiect care propune ca de la începutul anului 2026 […]
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru Congregaţia Cardinalilor a decis că funeraliile Papei vor avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 10.00 (ora 11.00, ora României), la Bazilica Sfântul Petru. Sicriul Papei va fi transferat la Bazilica Sfântul Petru în […]