START LA SCHEMA DE MINIMIS: Cum primești FINANȚARE de la STAT pentru IMM-uri
De astăzi, de la ora 10.00 şi până pe 24 ianuarie, ora 20.00 firmele care doresc să obţină finanţare de la stat, prin schema de minimis pentru IMM vor putea să se înscrie on-line pe site-ul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (AIPPIMM).
Potrivit HG nr. 848/2013, valoarea maximă a ajutorului de minimis pe care firmele îl pot obţine de la stat este de 100.000 euro, bani care vor fi acordaţi pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi.
Aceşti bani nu sunt în totalitate nerambursabili, ci doar în proporţie de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, astfel că beneficiarii urmează să aducă o contribuţie proprie de 10%.
Conform listei codurilor CAEN publicate pe site-ul AIPPIMM, companiile care desfăşoară activităţi de comerţ nu vor obţine punctaj, în acest fel fiind diminuate şansele obţinerii finanţării.
*Cum se înregistrează cererile de acord pentru finanţare?
Conform reglementărilor în vigoare, cei care doresc să obţină finanţare de la stat prin schema de minimis trebuie să se înscrie on-line pe site-ul AIPPIMM şi nu pe cel al MFP, aşa cum s-a procedat în sesiunile anterioare.
Mai precis, fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu uşer şi parola, pe site-ul www.aippimm.ro, iar după înregistrare, solicitantul va completa şi transmite on-line formularul de înscriere începând cu 15 ianuarie, ora 10:00, timp de zece zile de la demararea înscrierii, adică până pe 24 ianuarie ora 20:00, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.
Odată cu transmiterea formularului de înregistrare participanţilor le va fi acordat un punctaj automat în funcţie de anumiţi indicatori (punctajul minim pentru calificare este de 60 de puncte din 100 posibile).
După expirarea termenului de înscriere şi în conformitate cu punctajul obţinut on-line, pe site-ul AIPPIMM se va publica în termen de o zi lucrătoare lista cu solicitanţii acceptaţi pentru verificările administrative de eligibilitate.
Noile reguli stabilesc ca admiterea la finanţarea se va realiza în urma verificărilor de eligibilitate, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la completarea formularului de înregistrare on-line.
Cei care vor avea punctaje egale vor fi departajaţi în funcţie de următoarele criterii:
– domeniul de activitate din care face parte codul CAEN pe care se solicita finanţare;
– numărul locurilor de muncă nou-create;categoria IMM din care face parte solicitantul;
– locaţia implementării proiectului;valoarea profitului obţinut din exploatare la 31 decembrie 2012;
– valoarea profitului net la 31 decembrie 2012.
După această etapă, aplicaţia electronică va genera automat un număr de identificare pentru fiecare proiect, denumit număr RUE, adică număr în Registrul unic electronic şi va genera şi va transmite automat pe adresa de email o scrisoare de înştiinţare privind înregistrarea în registru, precum şi numărul de înregistrare RUE, se arată în HG nr. 848/2013.
În termen de zece zile lucrătoare de la primirea acestei scrisori, solicitanţii care au îndeplinit punctajul minim de 60 de puncte sunt obligaţi să depună cererile de acord pentru finanţare, împreună cu documentele justificative la Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC) din raza teritorială în care se afla sediul social al acestora.
Până în prezent aceste documente se depuneau la registratură generală a MFP, însă având în vedere că schema de minimis a trecut în administrarea AIPPIMM, actele se depun la oficiile teritoriale ale departamentului pentru IMM.
Dacă nu depun cererea de acord de finanţare în intervalul de timp de zece zile lucrătoare, atunci solicitanţii pierd dreptul de a trece în etapele următoare.
Mai departe, cererile de acord pentru finanţare vor fi analizate şi verificate în limita bugetului alocat schemei, se arată în actul normativ recent publicat în Monitorul Oficial.
În continuare, cererile de acord pentru finanţare vor fi verificate de către unitatea de implementare constituită la nivelul fiecărui OTIMMC, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data depunerii întregii documentaţii, în limita bugetului alocat schemei.
În urma analizei şi a verificărilor, OTIMMC va decide să accepte proiectul, să îl respingă sau să solicite clarificări.
Sursa: avocat.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]