Starea pârtiilor din județul Alba: Strat de zăpadă suficient pentru amatorii de schi, în acest weekend, la Vârtop și Șureanu
Chiar dacă primăvara a sosit în județul Alba și se anunță în continuare o încălzire a vremii, în munții Apuseni și Șureanu mai este, deocamdată, sezon de schi. Totuși, amatorii de sporturi de iarnă care preferă pârtiile de la Arieșeni trebuie să știe că, cel mai probabil, este ultimul weekend în care le mai pot folosi, deoarece în zonă sunt prognozate ploi pentru următoarele zile. Pe Domeniul Schiabi Șureanu, în schimb, tot potrivit prognozei meteo, zăpada va mai rezista încă o săptămână, însă este posibil ca drumul să le pună probleme celor care vor să ajungă aici.
Astfel, la Arieșeni, în aceste zile omătul rămâne din abundență pe toate pârtiile, dar calitatea lui s-ar putea deteriora în perioada următoare, din cauza ploilor care se anunță. Urmăriți starea vremii, pentru actualizări zilnice.
Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: starea pârtiilor este foarte bună, cu un strat de zăpadă arhisuficient, ceea ce presupune o prelungire fermă a sezonului. Totuși, e posibil ca textura zăpezii să sufere modificări, în urma ploilor care, probabil, vor veni în zilele următoare. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 10 – 15 martie 2018, o încălzire a vremii, cu posibile ploi în zilele de Duminică, luni și marți.
Temperaturile se vor încadra între -2 și 7 grade Celsius. Prin urmare, e posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie redusă.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.
Pe Domeniul Schiabil Șureanu zăpada este foarte bună și foarte multă, astfel că sezonul de schi continuă. Dacă și drumul va rezista, atunci cu siguranță vom vorbi, în curând, despre cel mai rezistent domeniu schiabil din România, în ceea ce privește durabilitatea zăpezii 100% naturale. Din păcate, însă, se anunță zile calde, cu lapoviță și, probabil, ploaie, ceea ce poate afecta în mod direct starea drumului. Pentru actualizări zilnice, intrați pe camerele web de pe site-ul www.schisureanu.ro
Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.
Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): starea drumului s-a îmbunătățit în ultimele zile. S-au remediat problemele grave între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, iar între Poarta Raiului și pârtii drumul este lat și prezintă multe refugii. Momentan, singura porțiune cu adevărat dificilă a rămas cea între mănăstirea Oașa și Luncile Prigoanei, unde s-au format câteva șleauri pe direcția de mers. Sunt multe porțiuni cu gheață, cu gropi, cu fleașcă, așadar fiți pregătiți pentru condiții de off-road. Dacă vreți să nu aveți probleme de acces, montați lanțurile pe roți începând cu mănăstirea Oașa. De asemenea, e posibil ca, în urma încălzirii care urmează, să se strice drumul și mai mult. Recomandăm prudență.
Pârtii și instalații de cablu: vor fi deschise toate cele 9 pârtii și toate instalațiile de cablu (1 telescaun și 2 teleschiuri). În continuare, pârtiile sunt excelente, mai bune decât în oricare alt sezon. Stratul imens de zăpadă tasată este pur și simplu ideal pentru schi, iar liniile de ratrack, veți vedea, sunt perfecte. În vastele zone de off-piste, zăpada este din belșug, așadar puteți să vă aventurați – cu prudență, bineînțeles – oriunde vă va pofti inima.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 10 – 15 martie 2018, vreme instabilă. Sâmbătă va fi vreme frumoasă; de Duminică, însă, încep precipitațiile, unele dintre ele sub formă de ninsoare, altele sub formă de lapoviță și, probabil, ploaie. Se va încălzi, până pe marți, după care din nou se va răci. Vremea, deci, va cunoaște fluctuații mari, ceea ce va presupune cel puțin vizibilitate proastă pe pârtii. Temperaturile se vor încadra între -4 și 5 grade Celsius.
Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.
Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun