Spunem sau nu ”La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Părintele Vasile Ioana îi lămurește pe români
Spunem sau nu ”La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Părintele Vasile Ioana îi lămurește pe români
Adormirea Maicii Domnului, numită popular Sântămăria Mare, este celebrată anual pe 15 august, fiind motiv de sărbătoare pentru românii care îi poartă numele. Aproape 1,4 milioane de românce poartă numele Maria și peste 300.000 de bărbați au în buletin numele Marian.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
Cu toate acestea, în fiecare an apare o dilemă care împarte românii în două tabere: se urează sau nu ”La mulți ani” pe 15 august?
Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea mutării la cer cu trupul a Fecioarei Maria. Biserica Ortodoxă vorbește despre Adormirea Maicii Domnului ca fiind o „mutare” la cele netrecătoare. Este folosit termenul „mutare” și nu înviere sau înălțare, pentru că Maica Domnului nu s-a ridicat la cer prin propriile puteri, ci cu puterea dumnezeiască a Fiului Său.
CITEȘTE ȘI: Ce NU ai voie să faci la Adormirea Maicii Domnului 2023. Este un mare păcate să faci aceste lucruri de Sfânta Maria Mare
Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică pe 8 septembrie, fiind prima mare sărbătoare din anul bisericesc (an care începe la 1 septembrie). A fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit, relatează crestinortodox.ro.
Ei bine, răspunsul diferă în funcție de tabăra întrebată. Unii consideră că pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, când este Nașterea Maicii Domnului.
Pe de altă parte, există preoți care au ieșit public și au spus că „Adormirea Maicii Domnului” înseamnă mutarea ei cu trupul la ceruri, adică învierea ei, deci o mutare la viață, astfel că avem motive de bucurie și putem spune liniștiți „La mulți ani” și pe 15 august, nu doar pe 8 septembrie.
CITEȘTE ȘI: Sfânta Maria Mare – 15 august: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului
De exemplu, părintele Vasile Ioana spune că se urează „La mulţi ani!” şi pe 15 august, şi pe 8 septembrie, când creştinii sărbătoresc naşterea Maicii Domnului.
”Se spune şi pe 15 august „La mulţi ani!” pentru că pentru majoritatea martirilor momentul în care ei sunt prăznuiţi este momentul morţii, momentul în care s-au întâlnit cu Dumnezeu – naşterea în cer.
Pot să spun că se poate spune „La mulţi ani!” mai ales acum, pentru că pe 15 august este un moment de mare sărbătoare pentru Maria şi eşti alături de cineva drag în momentele cele mai importante ale vieţii. Şi un moment foarte important în viaţa Mariei este acesta, când ea se reîntâlneşte cu fiul ei prea iubit, care îi primeşte sufletul în cer”, a declarat părintele Vasile Ioana.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
Iniţiată în 1973 de doi tineri americani, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume, ideea a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi de 31 de laureaţi ai […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată