Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Economie

Sprijin financiar pentru cultivarea plantelor medicinale prin PNDR 2014-2020

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

“În PNDR 2014-2020 sunt prevăzute măsuri financiare, ca de exemplu Măsura 6 – submăsura 6.3. „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sprijin public nerambursabil care este de până la 15.000 de euro, pentru o exploatație agricolă pe o perioadă de maximum cinci ani, în două tranșe (75% – 25%). O altă măsură este Măsura 11 „Agricultură ecologică”, submăsura 11.1. „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, prin plăți pentru conversie”, acordate în procentaj de 100%; plăți pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică. De asemenea, există şi pachetul 5 „Plante medicinale şi aromatice” în cadrul submăsurii 11.1.”, declară dr. ing. Viorel Morărescu, director general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

pndrPentru a se încadra în Măsura 6 – submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” și pentru a primi un sprijin nerambursabil de 15.000 de euro, producătorii de plante aromatice trebuie să dovedească faptul că dețin ferme mici, adică exploatații agricole având dimensiunea economică între 8.000 -11.999 euro (valoarea producției standard). Sprijinul public nerambursabil este acordat pe o perioadă de 5 ani, cea de a doua tranșă de plată acordându-se sub condiția îndeplinirii corecte a planului de afaceri, până la acel moment, după maximum 3 ani de la contractare. Sprijinul public nerambursabil este de până la 15.000 de euro pentru o exploataţie agricolă.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

”Sprijinul financiar prevăzut pentru această măsură se acordă fermierilor care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de fermă mică conform definiției. Pentru terenurile agricole în folosință, contractul de arendă/cesiune trebuie să fie încheiat pentru o perioadă de minimum zece ani”, se mai arată în fișa Măsurii 6 din PNDR 2014-2020.

Altă condiție de eligibilitate este ca exploatația agricolă să fie înregistrată, conform prevederilor legale naționale, cu cel puţin 24 luni înainte de solicitarea sprijinului.
Pentru a primi finanțare, fermierul trebuie să prezinte un Plan de Afaceri pentru dezvoltarea activităților agricole din cadrul exploatației și să aibă domiciliul stabil într-una dintre unitățile administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia se află exploatația.

În privința modului în care se acordă banii europeni, fișa submăsurii atrage atenția că finanțarea se face în două tranșe (75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare). ”Solicitantul demonstrează, înaintea celei
de-a doua tranșe de plată, îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploatației, prin producția proprie comercializată în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranșe de plată”, se mai arată în fișa măsurii. O altă condiție este ca solicitantul să nu dețină alt loc de muncă în afara unității teritorial-administrative în care este situată exploatația, sau a zonei limitrofe și să nu fi beneficiat de sprijin anterior prin submăsură. Totodată, o exploataţie agricolă nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul acestei submăsuri (în sensul că exploatația nu poate fi transferată între doi sau mai mulți fermieri beneficiari de sprijin prin această submăsură).

Câte soiuri de plante medicinale și aromatice sunt omologate la noi în țară
În urma selecției și ameliorării efectuate la Stațiunea de Cercetare Fundulea, în anul 2002 erau raportate 29 de soiuri omologate (coriandru, tarhon, fenicul, levănțică, mentă, busuioc, cimbru, mac, degețel lânos, degețel roșu, cicoare, mușețel, anghinare, odolean, saschiul mic, crăițe etc.). În cultură au fost introduse circa 24 de specii preluate din flora spontană, care au fost „domesticite” relativ ușor, datorită plasticității lor ecologice remarcabile; populații valoroase din punctul de vedere al conținutului de principii active (chiar rase locale) au fost identificate în diverse bazine geografice din țară (coada șoricelului, angelica, mătrăguna, chimionul, rostopasca/ negelarița, ghințura, sunătoarea, pătlagina, odoleanul, saschiul mic). Alte 10 specii de plante medicinale care nu există în flora spontană au fost aclimatizate la condițiile de cultură de la noi din țară (degețelul lânos – Digitalis lanata;  Echinacea purpurea; macul galben – Glaucium flavum; castravetele amar- Momordica charantia, cimbrul – Satureja montana și altele).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Economie

Economie

Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A

Andreea Ștefan

Published

on

Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER  aferentă măsurilor:  I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea  si modernizarea  satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024  Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024.  II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea