Sporuri pentru militari și polițiști: Guvernul a adoptat noi reguli pentru acordarea beneficiilor
Sporuri pentru militari și polițiști: Guvernul a adoptat noi reguli pentru acordarea beneficiilor
În Monitorul Oficial, Guvernul României a publicat recent un regulament referitor la stabilirea locurilor de muncă și a sporurilor pentru condiții de muncă pentru bugetarii din domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale.
Regulamentul vizează în principal militarii și polițiștii, iar valoarea sporurilor este reglementată de Legea 153/2017.
Documentul introduce trei categorii principale de sporuri pentru condiții de muncă:
- spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare,
- spor pentru condiții grele de muncă
- spor pentru activități care solicită o încordare psihică foarte ridicată.
Detaliile referitoare la locurile de muncă și procentele de spor aferente sunt conținute în anexele 1-3 ale regulamentului, însă acestea sunt clasificate și pot fi accesate exclusiv de către instituțiile la care se face referire.
Conform noilor reglementări, ordonatorii principali de credite vor aproba locurile de muncă și procentele de spor prin ordin sau decizie, respectând prevederile anexelor.
Sporurile vor fi acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat în condițiile specificate de regulament, în conformitate cu timpul normal de lucru lunar. De asemenea, angajații care lucrează în mai multe locuri de muncă cu condiții diferite vor beneficia de spor pentru fiecare loc de muncă, în funcție de timpul efectiv lucrat.
Noile prevederi vor intra în vigoare de la data aplicării integrale a Legii-cadru nr. 153/2017, însă data exactă de aplicare nu este specificată în documentul publicat în Monitorul Oficial la 6 februarie 2024.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii După intrarea României în spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, au existat câteva modificări legislative în ceea ce privește noul statut al graniților. Cu toate acestea, regulile pentru ieșirea minorilor din țară au rămas la fel de stricte. Citește […]