Spitalul Judeţean din Alba Iulia asigură meniuri pentru toate categoriile de pacienţi
În vederea acreditării bucătăriei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a elaborat o bibliografie completă de reţete, diete şi reţetare care răspund tuturor nevoilor pe care le au pacienţii internaţi cu diferite afecţiuni. De asemenea, o atenţie deosebită a fost acordată şi pacienţilor care au obiceiuri alimentare specifice, fie din cauza religiei pe care o practică, fie voit. Este vorba de reţete specifice pentru musulmani şi vegetarieni.
Mesele pacienților trebuie să fie echilibrate și să răspundă unor nevoi nutriționale specifice. Anumite supe, ciorbe, sau alte preparate sunt recomandate pentru afecțiunile gastrice, altele pentru femeile însărcinate și altele pentru pacienții cu diabet sau alte boli metabolice. Din această cauză este solicitată, în vederea acreditării, și elaborarea unei diete complete.
„Rețetele sunt gândite pentru a corespunde nevoilor pacienților, astfel știm ce este recomandat în diferitele afecțiuni și care este valoarea nutritivă a fiecărei mese. Doar Rețetarul are șase capitole: ciorbe, supe, fel principal, garnituri, gustări și salate. La fiecare rețetă se știe proporția de proteine, glucide, lipide și calorii. Toate acestea au fost vizate de Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, a explicat Nicoleta Vesa, asistentul, care a elaborat bibliografia completă a bucătăriei spitalului.
Și pentru pacienții care au obiceiuri alimentare deosebite au fost create meniuri. Spre exemplu pentru musulmani s-a ținut cont de restricțiile impuse de religia acestora, la fel și pentru vegetarieni
„Alimentația musulmanilor se bazează pe învățăturile Coranului, unele alimente sunt promovate iar pentru altele există restricții chiar dacă apare o spitalizare, de exemplu carnea de porc este interzisă, în toate circumstanțele. Și meniurile vegetariene trebuie respectate, deoarece sunt și aici diferențe. O parte dintre cei care aleg să înlăture din meniul lor carnea consumă totuși produse lactate, sau ouă, iar alții doar legume și fructe. Și pentru aceștia au fost create diete speciale”, a mai spus asistentul dietetician Nicoleta Vesa.
Sursa: Spitalalba.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Sănătatea și natură
28 IULIE | Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Beneficiile unui ficat sănătos
28 IULIE | Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Beneficiile unui ficat sănătos Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, celebrată anual pe 28 iulie, se desfășoară anul acesta sub sloganul „O singură viață, un singur ficat!”. Această zi reprezintă o oportunitate de a sublinia importanța accelerării eforturilor pentru eradicarea hepatitei virale, precum și de a […]
Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă
Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă Pentru a avea o grădină sănătoasă chiar și în perioadele de caniculă, pentru irigarea legumelor trebuie să ținem cont de niște reguli. Cu ajutorul acestor reguli ne putem bucura de plante sănătoase și o economie la […]
Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente
Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul strălucitor şi prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul […]