Spitalul Judeţean din Alba Iulia asigură meniuri pentru toate categoriile de pacienţi
În vederea acreditării bucătăriei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a elaborat o bibliografie completă de reţete, diete şi reţetare care răspund tuturor nevoilor pe care le au pacienţii internaţi cu diferite afecţiuni. De asemenea, o atenţie deosebită a fost acordată şi pacienţilor care au obiceiuri alimentare specifice, fie din cauza religiei pe care o practică, fie voit. Este vorba de reţete specifice pentru musulmani şi vegetarieni.
Mesele pacienților trebuie să fie echilibrate și să răspundă unor nevoi nutriționale specifice. Anumite supe, ciorbe, sau alte preparate sunt recomandate pentru afecțiunile gastrice, altele pentru femeile însărcinate și altele pentru pacienții cu diabet sau alte boli metabolice. Din această cauză este solicitată, în vederea acreditării, și elaborarea unei diete complete.
„Rețetele sunt gândite pentru a corespunde nevoilor pacienților, astfel știm ce este recomandat în diferitele afecțiuni și care este valoarea nutritivă a fiecărei mese. Doar Rețetarul are șase capitole: ciorbe, supe, fel principal, garnituri, gustări și salate. La fiecare rețetă se știe proporția de proteine, glucide, lipide și calorii. Toate acestea au fost vizate de Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, a explicat Nicoleta Vesa, asistentul, care a elaborat bibliografia completă a bucătăriei spitalului.
Și pentru pacienții care au obiceiuri alimentare deosebite au fost create meniuri. Spre exemplu pentru musulmani s-a ținut cont de restricțiile impuse de religia acestora, la fel și pentru vegetarieni
„Alimentația musulmanilor se bazează pe învățăturile Coranului, unele alimente sunt promovate iar pentru altele există restricții chiar dacă apare o spitalizare, de exemplu carnea de porc este interzisă, în toate circumstanțele. Și meniurile vegetariene trebuie respectate, deoarece sunt și aici diferențe. O parte dintre cei care aleg să înlăture din meniul lor carnea consumă totuși produse lactate, sau ouă, iar alții doar legume și fructe. Și pentru aceștia au fost create diete speciale”, a mai spus asistentul dietetician Nicoleta Vesa.
Sursa: Spitalalba.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate
Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate Tot mai frecvent constatăm că legumele din grădină par să iasă din tiparul obișnuit, dar nu ân sensul bun al cuvântului. Îngălbenirea și deformarea rodului înainte de coacere sunt probleme întâlnite la […]
Valul de caniculă lovește și în iulie 2025! Medicii avertizează asupra riscurilor ascunse ale temperaturilor extreme din această perioadă asupra sănătății
Valul de caniculă lovește și în iulie 2025! Medicii avertizează asupra riscurilor ascunse ale temperaturilor extreme din această perioadă asupra sănătății Din cauza valului de căldură care continuă să lovească România în această perioadă pot apărea complicații grave, mai ales pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare. Specialiștii explică impactul caniculei asupra organismului uman. Citește și: Caniculă […]
Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde
Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde Este alertă meteo de caniculă în aceste zile în România, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică din România recomandă populaţiei, mai ales persoanelor care suferă de inimă sau au afecţiuni respiratorii, renale sau metabolice, ca în perioadele […]