Rămâi conectat

Ştirea zilei

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia efectuează, de anul acesta, operații de tratare a obezității pe cale laparoscopică. Aparat de ultimă generație pe secția de Chirurgie

Publicat

în

dr-flaviu-pituCele mai recente dotări ale Secției de Chirurgie din Alba Iulia permit abordarea unor operații dificile pe cale laparoscopică. Potrivit medicului chirurg Flaviu Pițu, șeful Secției de chirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, anul acesta a fost achiziționat un laparoscop de ultimă generație și pe lângă acesta un aparat de sigilare vasculară, care permite realizarea mai multor intervenții laparoscopice complexe printre care și abordarea obezității pe cale laparoscopică.

„Chirurgia laparoscopică a fost o preocupare continuă a secției noastre, am fost una din primele secții din țară care a introdus laparoscopia. Prima operație, laparoscopică de colecist, a fost realizată la Alba Iulia în anul 1996. De atunci ne dezvoltăm continuu pe această metodă nouă de abord. Este vorba despre realizarea operaţiei prin mini-incizii, fără traumatizarea peretelui abdominal. Avantajul constă într-o perioadă de spitalizare mult redusă, dureri mult mai mici, reintegrare socio-profesională rapidă şi complicații de plagă practic absente în urma operațiilor programate pe cale laparoscopică”, a declarat medicul Flaviu Pițu, citat de site-ul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

ELIT

Un procent semnificativ din operațiile efectuate de Secția de chirurgie a spitalului din Alba Iulia sunt intervenți laparoscopice. Printre acestea se pot efectua şi operații de tratare a obezității.

„Trebuie precizat de la început că obezitatea este o boală a cărei incidență a crescut semnificativ și care trebuie abordată multidisciplinar. Pacientul trebuie consultat iniţial de un medic nutriționist, endocrinolog, de un psiholog și în cazul în care este indicată chirurgia obezității mai trebuie evaluat preoperator şi de un medic gastroenterolog, cardiolog şi anestezist”, a explicat medicul chirurg.

Sunt mai multe modalități de abordare a acestei patologii. În funcție de caracteristicile medicale ale pacientului se pot realiza mai multe tipuri de intervenții, pentru obţinerea unui rezultat optim.

„Sunt intervenții care reduc capacitatea stomacului sau intervenții care scad capacitatea de absopție a alimentelor scoțând din tranzitul digestiv un segment din intestin. Reducerea capacității stomacului se poate face prin banding gastric,  sau inel gastric sau prin sleeve gastric, prin care se reduce o mare parte din stomac, lăsând parctic doar un tub în locul stomacului. În urma acestei intervenții pacientul va resimți mult mai repede senzația de sațietate”, a explicat medicul chirurg.

Potrivit lui Flaviu Pițu, rezultatele în urma acestor intervenții sunt semnificative, pacienții putând să slăbească multe kilograme dacă respectă un regim alimentar și de viață corespunzător. În același timp în urma operaţiei se pot corecta anumite comorbidităţi cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dislipidemia, tulburări respiratorii, apneea de somn.

„De cele mai multe ori pacienții care se adresează pentru realizarea acestor operații au încercat deja foarte multe metode de slăbire, care nu s-au dovedit eficiente. În urma unei intervenții chirurgicale pentru tratarea obezității pot apărea rezultate semnificative în câteva luni. Trebuie știut însă faptul că de cele mai multe ori o astfel de intervenție trebuie urmată de o alta de chirurgie plastică pentru înlăturarea pielii în exces”, a precizat medicul Flaviu Piţu.

Ştirea zilei

Sterilizarea gratuită a câinilor fără pedigree, cu stăpân, de pe raza Municipiului Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Pentru reducerea incidenţei abandonului pe domeniul public a animalelor fără stăpân şi a actelor de cruzime şi maltratare, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia se află un proiect de hotărâre privind încheierea unui contract de prestări de servicii pentru sterilizarea gratuită a câinilor fără pedigree, cu stăpân, de pe raza Municipiului Alba Iulia.

Prin proiectul de hotărâre supus spre dezbatere Consiliului Local al Municipiului Alba lulia,propun aprobarea campaniei de sterilizare gratuită a câinilor fără pedigree, cu stăpân, de pe raza Municipiului Alba lulia.

ELIT

Ţinând seama de intenţia administraţiei locale de a depune toate eforturile pentru a avea un municipiu armonios din punct de vedere al relaţiei om – animal, un oraş care pune accentul pe viaţă şi animalele beneficiază de protecţie şi de bunăstare.

În acest sens, sursa existenţei şi persistenţei câinilor fără stăpân este dublă, înmulţirea necontrolată şi abandonul acestora pe domeniul public.

Pentru reducerea incidenţei abandonului pe domeniul public a animalelor fără stăpân şi a actelor de cruzime şi maltratare singura soluţie umană, sustenabilă şi eficientă de a controla numărul animalelor cu sau fără stăpân este sterilizarea în masă.

Înmulţirea necontrolată a animalelor în special al câinilor reprezintă una din cauzele principale de abandon pe domeniul public..

În privinţa abandonului de animale,acesta provine atât din iresponsabilitatea proprietarilor,cât şi din înmulţirea necontrolată a animalelor pe care le au în posesie, întrucât acestea nu sunt sterilizate, deşi obligativitatea există. în pofida existenţei obligativităţii legale de a steriliza câinii,prea mulţi proprietari nu au făcut acest lucru,unul din motive fiind costul financiar, dar şi lipsa de comunicare şi informare.

Propun ca acestă campanie să se desfăşoare în perioda 16.08 – 30.11.2021

Având în vedere obiectivele administraţiei locale de reducere a numărului de câini fără

Stăpân în prima etapă şi eradicarea acestui fenomen pe termen mediu, propun analiza şi dispunerea în consecinţă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Accident rutier între Galda de Jos și Cricău: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile

Publicat

în

FOTO| Accident rutier între Galda de Jos și Cricău: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile

Un accident rutier a avut loc astăzi, 25 iulie, între localitățile Galda de Jos și Cricău.

ELIT

Potrivit informațiilor din cadrul grupului de Facebook INFO TRAFIC jud. Alba, un autoturism marca Dacia Logan a părăsit partea carosabilă și s-au răsturnat în câmp.

Potrivit unui cetățean care a trecut prin zona incidentului, mașina ar fi putut fi condusă de un începător, întrucât avea semnele specifice lipite pe geam.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Modernizarea străzilor din Războieni-Cetate, Cisteiul de Mureș și Micoșlaca: Licitația de peste 90.000 de lei, lansată de primăria Ocna Mureș

Publicat

în

Primăria orașului Ocna Mureș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziție, în cadrul proiectului „Servicii de proiectare lucrări modernizare străzi în localităţile Războieni-Cetate, Cisteiul de Mureş și Micoşlaca”. Valoarea totală estimată a investiției este de 92.436,97, fără TVA.

Având în vedere că satul Războieni-Cetate este amplasat în partea de Nord-Est faţă de oraşul Ocna Mureş iar satele Cisteiul de Mureş şi Micoşlaca sunt în partea de Vest faţă de oraşul Ocna Mureş, proiectul va fi conceput pe două loturi şi anume:

ELIT
  • Lotul 1 – localitatea Războieni-Cetate, 15 străzi în lungime aproximativă de 3.964 m,
  • Lotul 2 – localităţile Cisteiul de Mureş şi Micoşlaca, 23 străzi în lungime aproximativă de 6.695 m.
Justificarea necesităţii întocmirii proiectului tehnic:

– legislaţia in vigoare privind investiţiile în obiective de interes public

– în vederea executării lucrărilor de modernizare străzi, care datorită degradărilor care afectează drumurile sub acţiunea traficului şi a factorilor climatici, traficul se desfăşoară greoi, cu viteză redusă şi consumuri mari de carburanţi ai autovehiculelor precum şi degajări în cantităţi mari de noxe.

– situaţia precară a străzilor la această dată impune refacerea sistemului rutier, scurgerea apelor pluviale, acostamente, drumuri laterale-intersecţii, accese, lucrări de semnalizare.

Asfel modernizarea străzilor este necesară pentru siguranţa oamenilor, protecţia bunurilor şi aşezărilor umane, a obiectivelor de interes public şi nu în ultimul rând a calităţii mediului – aerului, care prin descongestionarea traficului se va obţine siguranţa circulaţiei şi reducerea emisiilor de noxe poluante în atmosferă, cu efect în creşterea calităţii vieţii populaţiei în Oraşul Ocna Mureş.

Principalele obiective:

– Dezvoltarea infrastructurii rutiere, având ca scop facilitarea accesului populaţiei şi agenţilor economici din satele aparţinătoare Războieni-Cetate, Cisteiul de Mureş şi Micoşlaca în Oraşul Ocna Mureş;

– Reducerea emisiilor poluante generate de consumul mai mare de combustibil datorat traficul ce se desfăşoară pe străzi nemodemizate;

– Creşterea valorii arhitecturale, ambientale şi de integrare cromatică în mediul urban;

– Întreţinerea mai uşoară şi mai eficientă a străzilor.

Lucrările ce se vor executa în baza documentaţiei tehnico-economice, vor conduce la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din unitatea administrativ-teritorială a oraşului Ocna Mureş, din punct de vedere social, educaţional, posibilităţilor de petrecere a timpului liber, economic, al condiţiilor de locuire şi a calităţii mediului urban în care trăiesc.

Citește mai mult

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea