Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia efectuează, de anul acesta, operații de tratare a obezității pe cale laparoscopică. Aparat de ultimă generație pe secția de Chirurgie
Cele mai recente dotări ale Secției de Chirurgie din Alba Iulia permit abordarea unor operații dificile pe cale laparoscopică. Potrivit medicului chirurg Flaviu Pițu, șeful Secției de chirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, anul acesta a fost achiziționat un laparoscop de ultimă generație și pe lângă acesta un aparat de sigilare vasculară, care permite realizarea mai multor intervenții laparoscopice complexe printre care și abordarea obezității pe cale laparoscopică.
„Chirurgia laparoscopică a fost o preocupare continuă a secției noastre, am fost una din primele secții din țară care a introdus laparoscopia. Prima operație, laparoscopică de colecist, a fost realizată la Alba Iulia în anul 1996. De atunci ne dezvoltăm continuu pe această metodă nouă de abord. Este vorba despre realizarea operaţiei prin mini-incizii, fără traumatizarea peretelui abdominal. Avantajul constă într-o perioadă de spitalizare mult redusă, dureri mult mai mici, reintegrare socio-profesională rapidă şi complicații de plagă practic absente în urma operațiilor programate pe cale laparoscopică”, a declarat medicul Flaviu Pițu, citat de site-ul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Un procent semnificativ din operațiile efectuate de Secția de chirurgie a spitalului din Alba Iulia sunt intervenți laparoscopice. Printre acestea se pot efectua şi operații de tratare a obezității.
„Trebuie precizat de la început că obezitatea este o boală a cărei incidență a crescut semnificativ și care trebuie abordată multidisciplinar. Pacientul trebuie consultat iniţial de un medic nutriționist, endocrinolog, de un psiholog și în cazul în care este indicată chirurgia obezității mai trebuie evaluat preoperator şi de un medic gastroenterolog, cardiolog şi anestezist”, a explicat medicul chirurg.
Sunt mai multe modalități de abordare a acestei patologii. În funcție de caracteristicile medicale ale pacientului se pot realiza mai multe tipuri de intervenții, pentru obţinerea unui rezultat optim.
„Sunt intervenții care reduc capacitatea stomacului sau intervenții care scad capacitatea de absopție a alimentelor scoțând din tranzitul digestiv un segment din intestin. Reducerea capacității stomacului se poate face prin banding gastric, sau inel gastric sau prin sleeve gastric, prin care se reduce o mare parte din stomac, lăsând parctic doar un tub în locul stomacului. În urma acestei intervenții pacientul va resimți mult mai repede senzația de sațietate”, a explicat medicul chirurg.
Potrivit lui Flaviu Pițu, rezultatele în urma acestor intervenții sunt semnificative, pacienții putând să slăbească multe kilograme dacă respectă un regim alimentar și de viață corespunzător. În același timp în urma operaţiei se pot corecta anumite comorbidităţi cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dislipidemia, tulburări respiratorii, apneea de somn.
„De cele mai multe ori pacienții care se adresează pentru realizarea acestor operații au încercat deja foarte multe metode de slăbire, care nu s-au dovedit eficiente. În urma unei intervenții chirurgicale pentru tratarea obezității pot apărea rezultate semnificative în câteva luni. Trebuie știut însă faptul că de cele mai multe ori o astfel de intervenție trebuie urmată de o alta de chirurgie plastică pentru înlăturarea pielii în exces”, a precizat medicul Flaviu Piţu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba