Spitalul din Alba Iulia urmează procedurile legale pentru punerea în funcțiune a celor două CT-uri de care dispune
Ca urmare a întrebărilor lansate pe rețelele de socializare și în presă în legătură cu amplasarea și funcționarea CT-urilor de care dispune unitatea medicală din Alba Iulia, Spitalul Județean de Urgență face următoarele precizări:
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a avut în vedere creșterea calităţii serviciilor medicale oferite pacienților și a achiziționat, în luna decembrie 2016, un nou Computer Tomograf. Aparatul de mare performanță, cu o capacitate de 128 de slice-uri, a fost achiziționat cu fonduri de la Ministerul Sănătății, în proporție de 53% și de la Consiliul Județean Alba, în proporție de 47%.
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia dispune în urma acestei achiziții de două CT-uri, unul ce va fi destinat urgențelor și altul ce va fi utilizat pentru pacienții internați in spital, pacienţii programaţi prin cabinetele de specialitate precum şi pentru cei care solicită această investigație fără documentele specifice.
Aparatele de tip CT au nevoie pentru a funcționa, de spații amenajate special pentru care trebuie urmată o procedură legală aprobată de CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare). Din această cauză lucrările pentru amenajarea spațiului și punerea în funcțiune a aparatului durează o perioadă mai îndelungată de timp.
„Din informațiile noastre, CNCAN a emis autorizația de amplasare a celor două CT-uri de care dispune spitalul din Alba Iulia și urmează să primim autorizația de amplasare prin poștă. După ce vom dispune de autorizația de amplasare, în termen de 10 zile, vom putea să amplasăm aparatele în locație. Lucrările pentru amenajarea spațiilor sunt apoape finalizate. După amplasare, vom solicita și autorizația de funcționare a celor două CT-uri. Vom putea să utilizăm aparatele la momentul la care vom avea și această autorizație CNCAN, pe care de asemenea, o solicităm cât mai repede posibil”, a precizat Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Pentru a nu bloca accesul pacienților la investigația CT, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a realizat mai multe protocoale cu unități medicale de stat și private, care să asigure bolnavilor investigația medicala.
„Conform protocolului, pacienții care aveau programare sunt investigați la Spitalul Municipal Sebeș, care dispune de asemenea, de un CT performant. Bolnavii care necesită CT de urgență sunt investigați la un operator privat din Alba Iulia, care poate asigura această investigație până la ora 22.00. Pentru cazurile urgente, care apar după ora 22.00, pe timp de noapte, am realizat un protocol cu un alt opeator de servicii medicale care asigură acest serviciu și care se află la Orăștie. Este cel mai apropiat operator de servicii medicale de acest fel ce funcționează și pe timp de noapte. Este o procedură comună pentru spitale trimiterea pacienților spre o altă unitate medicală, în cazul în care nu poate asigura anumite investigații”, a mai precizat Dan Crainic, directorul medical al spitalului din Alba Iulia.
Potrivit datelor deținute de Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în luna decembrie 2016, au fost investigați CT, pe timp de noapte, la operatorul privat din Orăștie, mai puțin de 20 de pacienți.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]