Rămâi conectat

Actualitate

Spectacolul astral al Leonidelor 2023: Când va putea fi admirată cea mai lungă ploaie de stele căzătoare

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Spectacolul astral al Leonidelor 2023: Când va putea fi admirată cea mai lungă ploaie de stele căzătoare

A început perioada fascinantă în care avem ocazia să admirăm unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astrale.

În fiecare noiembrie, Pământul traversează traiectoria cometei 55P/Tempel-Tuttle, care a lăsat cantități semnificative de praf pe orbită. Acest praf intră în atmosfera Pământului atunci când planeta trece prin locul unde aceste particule sunt răspândite.

Aceste mici particule de praf pătrund cu o viteză impresionantă în atmosferă, atingând 71 km/s sau 255.600 km/h, și, prin frecarea cu aerul, generează lumina vizibilă pentru noi.

Rezultatul este un spectacol de dâre luminoase, cunoscute sub numele de „meteori” pentru astronomi și „stele căzătoare” pentru publicul larg.

Evenimentul Leonidele 2023, activ în luna noiembrie între 6 și 30 noiembrie, aduce oportunitatea de a observa meteori provenind din constelația Leo după ora 1. Cea mai mare probabilitate de a surprinde acest fenomen cosmic este în noaptea de maxim, când numărul lor atinge punctul culminant.

De remarcat că pentru a contempla aceste stele căzătoare nu este necesar niciun instrument astronomic, ele putând fi observate cu ochiul liber.


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

Anual, la data de 29 noiembrie, este marcată Ziua infanteriei marine române. Astfel, conform Legii de organizare a Flotilei, echipajul Crucișătorului „Elisabeta”, construit de șantierele din New Castle, care era alcătuit din peste 180 de marinari, avea în compunere 20 de infanteriști marini.

În anul 1916, a început procesul de reorganizare a armatei, fiind menționat în cadrul Marinei Militare, Batalionul de Debarcare, alcătuit din efectivele terestre ale marinei. Ulterior, apare în Ordinea de bătaie a Marinei Militare Romane din ianuarie 1917 o noua structura, Corpul Infanteriștilor Marinei, care avea că zona de responsabilitate Delta Dunării și litoralul maritim, conform Ziua Constanța.

Cu timpul, structurile de infanterie marină s-au dezvoltat, diversificându-și gama de misiuni, cum ar fi lupta împotriva minelor și navelor de suprafață inamice, menținerea legăturii cu navele proprii, interzicerea infiltrării grupurilor de cercetare-diversiune și întârzierea acțiunilor inamicului până la sosirea forțelor principale, ajungând în aprilie 1940, să fie constituit Batalionul de Infanterie Marina, prima unitate de acest fel din Armata Romana.

În următorii ani, Infanteria Marină Română a suferit mai multe restructurări succesive, determinate de evenimentele politice și militare, fiind chiar desființată, în anul 1958, la cererea consilierilor sovietici. La data de 29 noiembrie 1971, a fost reînființat Batalionul de Infanterie Marina, data care a devenit Ziua Infanteriei Marine Romane.

Ziua de 29 este o ocazie deosebită pentru a omagia sacrificiile infanteriștilor marini în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aducându-le o recunoștință imensă. Cu demnitate și curaj, prin munca susținută și tărie de caracter, infanteriștii marini au fost mereu devotați patriei, oameni care au ieșit cu fruntea sus din orice misiune, câștigându-și, de-a lungul timpului, respectul binemeritat.

Batalionul 307 Infanterie Marina este o structura importanta a Forțelor Navale Romane, care executa misiuni de descurajare și anihilare a acțiunilor teroriste în zona Deltei Dunării, zona lagunara și pe fluviu, de supraveghere și protecție a cailor de comunicații navale, misiuni de transport, participa la operații în sprijinul păcii, misiuni de căutare – salvare pe fluviu și pe mare, misiuni de monitorizare a zonei de responsabilitate, misiuni de asistenta medicala primara în situații de urgente civile, misiuni de limitare și înlăturare a efectelor dezastrelor sau a altor situații de criza.

Sursa: editiadedimineata.ro
Foto: facebook – Regimentul 307 Infanterie Marină


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Articole Similare