Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la Alba Iulia: Ne dorim cât mai multe campusuri universitare pentru sistemul dual
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la Alba Iulia: Ne dorim cât mai multe campusuri universitare pentru sistemul dual
Județul Alba rămâne model de bune practici pentru învățământul dual din România. Vizita de joi a ministrului Educației, la Alba Iulia, Sebeș și Blaj a arătat, încă o dată, că atunci când așezi la aceeași masă reprezentanții unităților de învățământ, ai administrtației publice și pe cei ai firmelor care integrează forță de muncă, ai parte de rezultate concrete. E, dacă vreți, un flux tehnologic complet și eficient care, în cele din urmă, transformă un elev într-un salariat și ajută la dezvoltarea economică a comunităților.
Sorin Cîmpeanu a răspuns, ca mulți alți reprezentanți ai guvernului, agenții guvernamentale și instituții, invitației lansate de PNL Alba. De această dată, relevanța întâlnirilor și discuțiilor a fost dată de învățământul profesional, în forma sa cea mai aplicată – segmentul dual. Pentru a avea parte de o imagine completă, atât din perspectiva statusului actual la nivelul județului dar și în privința dezvoltării acestei componente educative, s-a creat o punte de legătură cu mediul privat, practic cei mai importanți actori ai asimilării forței de muncă profesionalizate. Preocuparea de a avea în județul Alba rezultate cât mai bune, pe acest tip de învățământ, a avut la bază, întotdeauna, legătura dintre autorități, reprezentanții ministerului de resort, instituții de învățământ și agenți economici. În prezent, în județul Alba, aproximativ 900 de elevi sunt cuprinși într-o formă duală de școlarizare.
„Învățământul dual va avea însemnătatea pe care ne-o dorim cu toții în momentul în care vom înceta să credem că e bun doar pentru copiii altora, nu și pentru ai noștri. În ultimii ani a devenit o preocupare constantă a mentalității de grup să plaseze școala profesională la umbra sistemului teoretic. Ca să nu spun că a devenit un fel de avertisment de genul dacă nu=ți vezi de treabă, ajungi la profesională. într-un deplin paradox în care societatea strigă pretinde că avem nevoie de investitorii, de industrie, de locuri de muncă bine plătite. Când părinții vor ajunge să evalueze corect traseul educațional al copiilor, împreună cu profesorii, vom atinge, din nou, valoarea de altă dată a învățământului profesional.” – a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
În cadrul PNRR, România are o alocare de aproximativ 3,6 miliarde de euro pentru educație. O sumă importantă este prevăzută pentru dezvoltarea învățământului dual, cu accent inclusiv pe faza studiilor universitare. Cîmpeanu a adăugat: ” Vom fi mai convingători atunci când vom demonstra continuitate în etapele de școlarizare. Mulți ezită pentru că nu știu ce se va întâmpla și cum se pot dezvolta un adolescent după liceu. Aici trebuie să lucreze și universitățile, să se pună de acord. Poate că avem o hartă educațională ce concentrează prea multă teorie. Noi suntem pregătiți ca, în noua varianta a Legii Învățământului, să alocăm mai mulți bani pentru studenții din sistemul dual, în așa fel încât perioadă de practică să fie compensată pentru facultăți. Sunt 338 de milioane de euro pentru viitoare campusuri dedicate acestui segment. În acest moment, luăm în calcul condițiile pe care le vom pretinde sau nu universităților pentru ca acești bani să însemne dezvoltarea a mai mult de 10 astfel de facilități. În mod clar, agenții economici care remunerează perioadele de practică, nu doar că vor fideliza studenții, dar vor avea și o monitorizare reală a prezenței și a gradului de profesionalizare”.
Alte aspecte ce i-au preocupat pe cei prezenți la întâlnirea cu ministrul sunt legate de competențele dobândite de elevi, de pregătirea profesorilor și consilierilor educaționali, dar și de nevoia de a le oferi părinților, în mod organizat, o percepție obiectivă asupra utilității profesionale și de dezvoltare.
” Ne preocupă absolut tot. Inclusiv normarea profesorilor care să se ocupe de strategia pentru educația parentală. Sunt un ministru dispus să se bată pentru fiecare detaliu al viitoarei legi, tocmai pentru că am venit pregătit și asumat în acest minister, nu mi s-a făcut o favoare de către partid. Insist să avem și acest raport de 1 la 500, în privința consilierilor educaționali. Sunt foarte importanți și, din păcate, azi, prea puțini. Voi lua în calcul toate aspectele care să garanteze pentru toți copiii o versiune de școlarizare potrivită, cât mai mult bazată pe aptitudini și competențe.” – a mai declarat Sorin Cîmpeanu, la Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun