Sorin Bumb, deputat PNL Alba: PNL susține economia prin cel mai mare program destinat IMM-urilor din ultimii 30 de ani

Începând din această dimineață programul IMM Invest este funcțional și peste 17.000 de aplicații au fost deja înregistrate în sistem. Este cel mai mare program de sprijinire al IMM-urilor din ultimii 30 de ani și permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii.

Astfel, firmele pot accesa unul sau chiar mai multe credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, toate aceste credite fiind garantate de catre FNGCIMM in numele si contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice.

ELIT

Plafonul maxim de garantare alocat de guvernul PNL pentru acest program este de 15 miliarde de lei, iar gradul de multiplicare in economie este de minim 75 miliarde lei. În cadrul schemei de garantare se preconizează că va fi acordat sprijin pentru un număr de maximum 40.000 de IMM-uri, fiind astfe menținute cca. 580.000 de locuri de muncă în economia națională.

Este singura schemă de garantare de acest fel din Uniunea Europeană care are costuri de garantare 0, dobândă 0, comision de risc 0.

Din păcate, până acum, PSD doar și-a bătut joc de IMM-urile din România, PNL prin Guvernul Orban fiind cel care lansează prima schemă de ajutor importantă. Anul trecut PSD a alocat doar 540 de milioane de lei pentru IMM-uri, și aceia împărțiți în 11 programe stufoase și sufocate de birocrație. La rectificarea bugetară din vara lui 2019, PSD a tăiat din acești bani și din programele destinate IMM-urilor. Din cele 11 programe anunțate inițial au rămas doar 6, iar suma disponibilă pentru firmele românești a fost de doar 78 de milioane de lei. PNL alocă acum 15 miliarde de lei pentru IMM-urile românești.

În plus, alte măsuri luate de PNL de la începutul pandemiei au ajutat foarte mult economia națională:

– 7,7 miliarde de lei au rămas în economie prin amânarea plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgență;

– 3,17 miliarde lei au fost restituite din TVA către firmele românești; PSD făcea exact pe dos, amânând restituirea TVA către firme, ca să poată raporta un deficit bugetar mai mic;

– 1 miliard lei avansurile pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic;

– plata somajului tehnic și amânarea plății ratelor la bănci pentru toți cei afectați de această pandemie.

PNL are pregătit un program consistent de relansare economică ce va fi implementat o dată cu reluarea activității normale, după încetarea stării de urgență și eliminarea riscurilor de transmitere a noului coronavirus.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419